Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На поход в защита на птиците

6
Димитър Попов

Поход до местността „Рибарниците“, край Гоце Делчев, организира местното БДЗП, по повод Европейските дни на птиците, които по традиция се провеждат в първите почивни дни на октомври.

  „Събитието ще се състои в неделя, 6 октомври, тръгването е в 10 ч., от Завода за ципове в Гоце Делчев. Идеята е, да наблюдаваме птиците в местността „Рибарниците“, защото, това е най-богатото място на птици в района, то е защитена зона по Директивата на птиците и е част от Европейската екологична мрежа НАТУРА-2000. Очакваме да се включат много хора и да наблюдаваме черни щъркели, които мигрират по това време и минават през трасето, известно като второстепенен път за миграцията на птиците по поречието на реките Струма и Места-Виа Аристотелис“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на БДЗП-Гоце Делчев.

Снимка  Инициативата на гоцеделчевските природолюбители е част от събитията в рамките на Европейските дни на птиците, които се провеждат за 26-ти път в Европа и Централна Азия. Основен организатор е BirdLife International, а в България – БДЗП, което организира събития в шест града в страната – Свищов, Гоце Делчев, Шабла, Бургас, Козлодуй и Пловдив.

  „Информацията, която ще съберем по време на похода, ще ни послужи по-нататък за анализи на местата, които наблюдаваме всяка година. По този начин правим планове за опазването на птиците и за териториите, които те обитават. Засега, изводите са, че замърсяването е най-големият бич в природата, което е и причина за намаляването на биологичното разнообразие като цяло“ – коментира още Димитър Попов и призова да бъдем по-отговорни към природата, като почистваме след себе си, когато правим излети или сме на риболов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов - > 

Снимка

Галерия

Вижте още

Александрина Димитрова: Нашата работа променя животи

Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация  „Сийдър“ – българската неправителствена организация, която вече 15 години работи за промяна на държавните политики и обществените нагласи към децата и хората в неравностойно положение. В интервю за Радио Благоевград Александрина Димитрова разказа, че в момента фондацията управлява девет..

публикувано на 29.05.20 в 18:19

Михаил Цонев от Благоевград с почетния знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, златен

Десетилетия от живота и работата на Михаил Цонев са свързани със самодейното движение, с благоевградското читалище „Никола Вапцаров“ като негов секретар. Той е бил и председател на Областния читалищен съвет – Благоевград, а в момента е секретар.  За изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по..

публикувано на 29.05.20 в 18:14

Възстановяват се трите къщи в Бобошево

На 24-ти май в следобедните часове пожар в Бобошево прикова вниманието ни. Запалиха се три къщи, долепени една до друга.  Следствието все още изяснява причините за това. Най-сериозно пострадала е къщата на семейство Граховски. С усилията на пожарната и жителите на района пожарът е локализиран, след това и изгасен.  Сега започна..

публикувано на 29.05.20 в 17:03

Скоро нарушителите – шофьори ще получават само фишове

На 22-ри май започна общественото обсъждане на внесените нови промени в Закона за движението по пътищата.Това в последните години е най- променяния закон у нас.  Според внесения Проектозакон в бъдеще на пътя, а и след това шофьорите- нарушители вече няма да получават актове, а само фишове за своите нарушения. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 29.05.20 в 16:50

Два пъти са се увеличили зверствата над животните

„Зачестилите зверства върху животни, липсата на контрол, дори и срещу тези, които ловуват, злоупотребява се с избиването на  защитени видове и не само това. Като цяло, всички бездомни животни, които са на улицата, са жертва на престъпления на хора, които го показват публично в интернет и социалните мрежи. Това са основните причини за..

публикувано на 29.05.20 в 12:27

Радан Кънев: Средствата от фонда за възстановяване на ЕС ще ни помогнат да трансформираме икономиката си

Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката  на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро до 2027 г. Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи. Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за..

публикувано на 29.05.20 в 11:32
Спас Георгиев

Ново крило в „Пирин“ (Благоевград)

Футболен клуб  “Пирин“ (Благоевград) привлече крилото Спас Георгиев.  Роденият в Стара Загора двадесет и седем годишен състезател бе една от основните цели на мениджъра Уорън Фийни, който изрази задоволство, че ще може да работи с него. Георгиев е бивш играч на шотландските „Ливингстън“ и „Албиън Роувърс“, а до последно се състезава за..

публикувано на 29.05.20 в 10:19