Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Вапцаров – песни за човека“ – един по-различен театрален поглед


   Трима режисьори, три различни гледни точки към живота и творчеството на Никола Вапцаров, един композитор и един сценограф. И цялата театрална трупа на Благоевградския театър – от доайените до най-младите, това е творческият екип, който ще участва в юбилейния спектакъл „Вапцаров – песни за човека“. Премиерата ще бъде на 24 октомври и е посветена на 100 годишния юбилей на ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

  „Любопитното е, че този спектакъл се прави от трима режисьори, това не е често срещано, не е обичайно, това е един манифестен ход на театъра за това, какво ще правим за съвременния театрален език, който ще се използва“ – коментира на среща с медиите и с творческия екип, Маргарита Мачева, директор на Благоевградския театър.

  Един от режисьорите е Тея Сугарева, която ще фокусира вниманието на зрителя върху биографичната съдба на Вапцаров – процеса, преследването и разстрела на поета. „В логиката на тези процеси се опитах да поставя Вапцаров в една много по-различна светлина от тази, за която сме свикнали да четем“ – коментира Сугарева.

  Върху двойствения образ на Вапцаров акцентира и другият режисьор на спектакъла Боян Иванов, който набляга върху писмата на поета-революционер. „От тези писма ми стана ясно, че неговият популярен образ за неговото отношение към машината е изцяло изкривен, зловещ и чрез образите за машината в тези писма, той изразява дори своето отношение към Бойка Вапцарова“ – уточни Иванов.

  Върху новия прочит на Вапцаровото творчество работи в спектакъла и третият режисьор Стайко Мурджев, който избира неслучайно, именно този подход, по думите му „защото Вапцаров е една комплексна фигура както в литературата, така и в историята. В момента ние работим с актьорите и преминаваме през една Лаборатория, посветена на Вапцаров и свръх задачата е това, да открием новия поглед към неговата лирика“. 

  И понеже трите части  на спектакъла трябва да бъдат обединени в едно общо пространство, това е целта на сценографията. „Това е сложна задача за тримата, с различно усещане режисьори, но всички застанахме зад тази идея, че трябва да има някаква обща среда, в която тази личност, този конгломерат Вапцаров, да се събере. Това е моята задача“ – коментира на срещата сценографът Юлияна Войкова Найман.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева 

Снимка


Галерия

Вижте още

Станаха известни номинираните за Национална награда "Христо Г. Данов"

Късно следобед, днес Министерство на културата обяви номинираните за Национална награда "Христо Г. Данов" за принос в националната книжовна култура. Сред тях – в категорията "Автор на българска художествена литература" е Здравка Евтимова – за книгата си „Добрата страна на нещата“. В категорията "Преводач на художествена литература" е номинирана..

публикувано на 25.09.20 в 23:40

Творби на Калина Тасева гостуват в Благоевград

След 38-годишно прекъсване, творби на Калина Тасева отново гостуват в Благоевград. Тази вечер, при голям интерес, в Градската художествена галерия бе открита самостоятелна изложба на голямата българска художничка. Експозицията  включва творби, създадени от 60-те години на XX век до наши дни, включително и произведения на Калина Тасева..

публикувано на 25.09.20 в 19:36

След сигнал на Радио Благоевград бе решен важен проблем на безопасното движение

Слушателка сигнализира, че  има сериозен проблем с безопасното движение на кръстовището на улиците „Славянска“ и „Дойран“ в Благоевград. Леко завъртян светофар обърква шофьори и пешеходци. Тя е станала свидетел на ситуация, при която замалко не е блъсната пешеходка, която е пресичала улицата. Направихме веднага проверка на..

публикувано на 25.09.20 в 18:05

На 30-ти октомври темата за аквапарка на Благоевград ще влезе отново за разискване

Вече три години стои затворен аквапаркът в Благоевград. Фирмата концесионер отдавна не заплаща задълженията си към Община Благоевград. Съоръженията не се използват. Заради това, че обектът на практика е изоставен от фирмата- концесионер, той става опасен. Според живеещите наоколо този район става сборно място на наркоманите от..

публикувано на 25.09.20 в 18:02

Благоевградски политици: Не беше изненада решението на КС по казуса с кмета на Благоевград Румен Томов

Вчера Конституционният съд се произнесе, че разпоредба от Закона за местното самоуправление и местната администрация, свързана с прекратяване пълномощия на кметове при участие в търговски дружества, не е противоконституционна. Припомняме, че конституционното дело бе образувано по искане на тричленен състав на ВАС и на народни представители от БСП,..

публикувано на 25.09.20 в 11:04

102 сигнала срещу работодатели отчита мобилното приложение на КНСБ

Седмицата от 21 до 25 септeмври е посветена на  европейската кампания за деклариран труд. „ Проблемът с нарушаване на правата на работното място не е нов. КНСБ повече от десет години с различни инициативи и кампании се бори с нарушаване на трудовите права и сивата икономика ”,  заяви на днешната пресконференция Силвия Христова, временно..

публикувано на 24.09.20 в 15:09

Митове и легенди оживяха днес в благоевградската библиотека

Легенди за митични и приказни същества оживяха днес в Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. Четвъртокласници от Второ основно училище се включиха в поредната инициатива на библиотеката, в рамките на Европейските дни на наследството, която днес бе посветена на митовете и легендите, свързани с нашия край.  „Това е поредното..

публикувано на 24.09.20 в 14:45