Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова: При Ку-треската основен източник и резервоар на инфекцията са животните

Д-р Магдалена Баймакова


„Ку-треската е инфекциозно заболяване, което не трябва да се подценява. Има 2 форми на протичане – остра и хронична. Причинителят е бактерия, която се среща при инфектирани животни – най-често кози, овце, говеда. Инфектираните животни отделят патогена чрез изпражнения, урина, по време на раждане – околоплодна течност, плацента. Млечните продукти съдържат този микроорганизъм и попадайки в околната среда са в състояние да инфектират хората“ – това заяви в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ д-р Магдалена Баймакова, гл. ас. в Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София. Тя уточни, че заразяването  става основно чрез вдишване на прахови частици, съдържащи урина, околоплодна течност, плацента. В този смисъл в рисковата група попадат хора, които са в контакт с животни и имат домашни стопанства.  Друга възможна причина е заразеното мляко и млечни продукти от боледуващи животни и консумацията на мляко, което не е пастьоризирано. Макар и рядко, кърлежите също могат да бъдат източник на заразата с ку треска.

  В случаите, когато има остра инфекция симптомите са висока температура, главоболие, гадене, повръщане, диария. При други пациенти е възможна пневмония, хепатит. В случаите, когато има усложняване на болестта е налице ендокардит, което е доста сериозно заболяване и  изисква дълго и продължително антибиотично лечение, строг контрол, тъй като става животозастрашаващо.

  „Диагностиката не е лесна, тъй като симптомите не са специфични. Правят се кръвни тестове, проследяват се резултатите в динамика, изисква се специфичен метод, който е трудоемък и на малко места в страната се прави такъв тест“ – каза д-р Баймакова.

  В България е регистрирана епидемия от ку треска през 2004 година с 267 заболели. Под активно наблюдение са бременните жени и хора със сърдечно-съдови заболявания, при които може да се очаква заболяването да стане хронично.

  Като превантивна мярка д-р Баймакова препоръча да се консумира само термично обработено мляко, да се избягват  по-меките и по-неузрели сирена, особено от бременните жени, както и пряк контакт с животни във фермите. При продължаваща температура, неясна пневмония и хепатит да се потърси мнението на специалист по инфекциозни болести.


Вижте още

Психология, педагогика и право!

Това са трите най-предпочитани програми от кандидат-докторантите в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград – съобщи в интервю за Радио Благоевград доц. д-р Иванка Станкова, заместник-ректор по научно-изследователската работа и докторантското развитие. Тя допълни, че към направлението психология проявяват сериозен интерес кандидати не само от България, но и от..

публикувано на 03.06.20 в 12:11

Европа се подготвя за лятото: практични съвети за безопасно пътуване

Все повече страни в Европа обмислят премахване или облекчаване на ограниченията за пътувания през лятото, ако здравната ситуация позволява. Хората, които биха искали да се възползват, ще трябва да спазват инструкциите за хигиена и безопасност на националните власти. Европейската комисия представи  насоки и препоръки , за да помогне за..

публикувано на 03.06.20 в 11:27

Голмайсторът на „орлетата“ – в ново амплоа

Нападателят Владислав Златинов преподписа договора си с футболен клуб  „Пирин“ /Благоевград/. Дългогодишният централен нападател на отбора ще бъде и част от треньорския щаб на Уорън Фийни, който сам поиска неговата помощ в работата с първия тим. Фийни заедно с помощника си Андрю Тод ще въведат 37-годишния футболист в новото му поприще. Двамата..

публикувано на 03.06.20 в 09:00
Фикрие Адем, анитматор и гид в античния град Никополис ад Нестум

Атракционно пътуване с влакче из древния град Никополис ад Нестум

Древният римски град Никополис ад Нестум край гърменското село Огняново отново посреща туристи след поетапното отпадане на мерките. От близо три седмици е отворен обекта, като основният поток от туристи е предимно през почивните дни на миналата седмица, коментира за Радио Благоевград Фикрие Адем, аниматор в обекта. Новост, която предлагат за..

публикувано на 02.06.20 в 15:33

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Има един особено тържествен   ден, който в България се отбелязва всяка година oт 1901 г. до днес. Това е 2 юни – денят, в който е убит Христо Ботев, денят на българските герои. Даровит поет, невероятен публицист, вдъхновен предводител на чета, социален трибун и личност, която не може да остави никого безразличен. Неговата безсмъртна..

публикувано на 02.06.20 в 13:51
Д-р Вселка Мончева

Само 2 случая с covid-19 за седмица в област Благоевград

„За изминалата седмица има само 2 нови случая с covid -19. До момента потвърдени с инфекцията са 144, под домашна карантина са 122 лица, от тях излекувани са 59. Хоспитализираните в инфекциозните отделения на болниците в Благоевградска област са 11 - 9 от тях са в Гоцеделчевската болница, почти всички са пред изписване. На интензивно лечение..

публикувано на 02.06.20 в 12:54

Безплатни почивки за семейства, чиито деца не са виждали морето

За четвърта поредна година фондация „Ако си дал“ осигурява почивки за семейства, чиито деца никога не са виждали морето, поради финансови затруднения.  "Всяка година изпращаме по 30 семейства на море в Поморие, където имаме база, като им осигуряваме абсолютно всичко – от транспорт, 5 нощувки и храна, до плажни принадлежности и козметика. Идеята на..

публикувано на 02.06.20 в 11:52