Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова: При Ку-треската основен източник и резервоар на инфекцията са животните

Д-р Магдалена Баймакова


„Ку-треската е инфекциозно заболяване, което не трябва да се подценява. Има 2 форми на протичане – остра и хронична. Причинителят е бактерия, която се среща при инфектирани животни – най-често кози, овце, говеда. Инфектираните животни отделят патогена чрез изпражнения, урина, по време на раждане – околоплодна течност, плацента. Млечните продукти съдържат този микроорганизъм и попадайки в околната среда са в състояние да инфектират хората“ – това заяви в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ д-р Магдалена Баймакова, гл. ас. в Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София. Тя уточни, че заразяването  става основно чрез вдишване на прахови частици, съдържащи урина, околоплодна течност, плацента. В този смисъл в рисковата група попадат хора, които са в контакт с животни и имат домашни стопанства.  Друга възможна причина е заразеното мляко и млечни продукти от боледуващи животни и консумацията на мляко, което не е пастьоризирано. Макар и рядко, кърлежите също могат да бъдат източник на заразата с ку треска.

  В случаите, когато има остра инфекция симптомите са висока температура, главоболие, гадене, повръщане, диария. При други пациенти е възможна пневмония, хепатит. В случаите, когато има усложняване на болестта е налице ендокардит, което е доста сериозно заболяване и  изисква дълго и продължително антибиотично лечение, строг контрол, тъй като става животозастрашаващо.

  „Диагностиката не е лесна, тъй като симптомите не са специфични. Правят се кръвни тестове, проследяват се резултатите в динамика, изисква се специфичен метод, който е трудоемък и на малко места в страната се прави такъв тест“ – каза д-р Баймакова.

  В България е регистрирана епидемия от ку треска през 2004 година с 267 заболели. Под активно наблюдение са бременните жени и хора със сърдечно-съдови заболявания, при които може да се очаква заболяването да стане хронично.

  Като превантивна мярка д-р Баймакова препоръча да се консумира само термично обработено мляко, да се избягват  по-меките и по-неузрели сирена, особено от бременните жени, както и пряк контакт с животни във фермите. При продължаваща температура, неясна пневмония и хепатит да се потърси мнението на специалист по инфекциозни болести.


Вижте още
Владимир Левчев

"Поезия и музика: „Четири квартета" на Томас Стърнс Елиът" пое към читателите

     Университетското издателство "Св. Климент Охридски" публикува най-новата книга на Владимир Левчев – "Поезия и музика: „Четири квартета” на Томас Стърнс Елиът".   Първите две глави, както споделя авторът, са за поезията изобщо ("Що е поезия?") и за отношението ѝ към музиката. Отделя се внимание и на живота на Елиът, на поетическото му..

публикувано на 04.07.20 в 16:55

Д-р Кирил Алексиев: Стефан Стамболов е изключителен визионер

Стефан Николов Стамболов е роден в Търново, участник е в революционното освободително движение, апостол на І революционен окръг в Априлското въстание през 1876 г. След Освобождението е адвокат в Търново и член на Либералната партия. Народен представител през 1883 – 1884 г. Председател на Народното събрание през 1885 – 1886 г. Участва като доброволец..

публикувано на 04.07.20 в 09:18
Снимката е илюстративна

Законовата база за движението по пътищата трябва да бъде променена

През миналата година при пътно транспортни произшествия у нас са загинали 628 души. Тежко ранените са 1937. Заради ограниченията, свързани с пандемията от Covid-19, засега при пътно-транспортни произшествия в сравнение със същия период на миналата година броят на загиналите е по-малък. Започна месец юли, а по принцип през летните месеци – юли и..

публикувано на 03.07.20 в 17:01
Гл. асистент д-р Петър Първанов

Динамичен живот, който надхвърля българските граници

    Петър Първанов, доктор по история и магистър по право от Югозападния университет „Неофит Рилски“, работи като главен асистент в Стопанския факултет на същия университет. Научните му интереси са свързани със стопанската история, историография, историята на правото на българския туризъм, на социалната сфера, на дарителството. Автор е на над 40..

публикувано на 03.07.20 в 14:41

ФК „Пирин“ – повод за емоции и нажежени страсти

Рядко емоциите са били толкова много,колкото на снощната среща в благоевградската зала „Яворов“ между ръководството на футболен клуб „Пирин“ (Благоевград) и разгневени родители на деца,отстранени от Детско-юношеската школа на клуба.Присъстваха кметът на община Благоевград Румен Томов,заместник-кметът Любен Милев,президентът на ФК „Пирин“ Ива..

публикувано на 03.07.20 в 13:21

На ход са кандидат-гимназистите

Около 3 хиляди седмокласници от област Благоевград от днес подават документи за класиране в профилирани или професионални паралелки на средните училища в региона. За втора поредна година освен лично, записването може да става и онлайн, чрез платформа на образователното министерство. Около 600 са кандидат-гимназистите в община..

публикувано на 03.07.20 в 11:28

Не хранете мечките в Парка!

Паркът за танцуващи мечки край Белица вече е с ново работно време. Всеки, който иска да посети мечото селище, може да го направи всеки ден, от 10 до 12 ч. и от 13 до 18 ч., което ще важи до края на август. „Това го правим с цел, посещенията на туристите да имат по-малък ефект върху живота на мечките. През лятото, когато имаме много посетители,..

публикувано на 02.07.20 в 15:22