Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любима Петрова-началник на Държавен архив-Благоевград: „67 години опазваме паметта на поколения от Пиринско“

10 октомври е празника на българските архивисти. На хората, които работят за опазване на колективната памет на нацията.

67 години Държавен архив – Благоевград събира и опазва паметта на поколения от Пиринско. За този период са събрани близо 3000 архивни фонда. Това са над 200 хиляди архивни единици, или папки с документи, събирани от поколения архивисти. В линейни метри общата им дължина е близо 2 километра. „Най-старият документ е книга на латински език от 1753 година. Другите стари документи са от началото на 19 век, част от тях са в групата на т.нар. особено ценни и уникални документи. Сред тях са 4 султански фермана, като 2 от тях са за църквата в село Тешово“- каза Любима Петрова, началник на Държавен архив-Благоевград.

Личните фондове в благоевградския архив са над 100 – на значими личности, свързани с национално-освободителните борби, както и наши съвременници.

От близо 10 години ДА-Благоевград работи по дигитализацията на архивните документи. „Дигиталният архив се попълва сравнително бавно, тъй като това е труден процес. Но с дигитализацията се разширява достъпът до документите и използването им. При нас до момента има дигитализирани над 1600 снимки в системата, които дават един по-различен визуален прочит на историческите събития.“ 

Чуйте звуковия файл...


По повод професионалния празник  на българските архиви ДА-Благоевград организира днес Ден на отворените врати. Гостуваха ученици от 10-ти клас на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий /бивша Солунска“-Благоевград, които бяха запознати накратко с историята и дейността на институцията. 

Те имаха възможност да се докоснат до най-старите и уникални документи, които се съхраняват в масивите на архива, а също и документи, свързани с историята на гимназията, в която учат.

Честит професионален празник на работещите в Държавен архив – Благоевград!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Събор в подкрепа на читалището в село Мурсалево

От десетилетия летният събор в село Мурсалево, община Кочериново, е чакано събитие за жителите. Всяка година пристигат гости от близо и далеч, а и много хора, чиито корени са от населеното място се завръщат. Това разказа в ефира на Радио Благоевград   Красимира Гешева, млада и активна като председател на местното читалище..

публикувано на 02.08.24 в 15:36

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30