Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стефан Дечев: Историята е по-сложна и от македонската, и от българската гледна точка

Това заяви в предаването за история и национална култура на Радио Благоевград „Изгрей зора“ днес доц. Стефан Дечев, във втория разговор, посветен на проблемите в българо-македонските отношения...

„Нито българският, нито македонския исторически разказ за, например, Втората световна война могат да ни представят нейната сложна картина, в която старият илинденец Панко Бръшнаров, участник в Илинденското въстание, доброволец в българската армия по време на Първата световна война, след нея – през 20-те и 30-те години на миналия век: член на Югославската комунистическа партия, който през 1941 година става член на Българския акционен комитет и посреща българската армия с цветя, след което – разочарован от българското управление, се включва в съпротивата на партизаните, става втория човек на антифашисткото събрание на 2 август 1944 г., на което се взима решение за създаването на федеративна македонска единица в рамките на Югославия, в която официалният език да бъде – както се казва в решението – „народниот македонски язик“, и накрая завършва живота си в Титовите лагери, тъй като начинът, по който се изгражда Народна република Македония е нещо, което той не може да приеме, както изобщо и цялостните развития  и раздалечаването на Македония от България. Това нещо, този жив живот – този човек е искрен във всеки един момент и всяка една своя постъпка, това е неговото вътрешно убеждение,  този негов живот в момента не може да бъде разположен нито в македонската, нито в българската гледна точка. Животът е по-сложен и от двете“, посочи доц. Дечев.

В плейъра ни можете да чуете целия разговор от днес, с участието на водещия на предаването Валентин Дишев и д-р Кирил Алексиев  – разговор, в който цитираното е само кратък епизод – а също и записа от разговора с доц. Стефан Дечев, състоял се на 06.10.2019 година:Вижте още

Националното външно оценяване – предизвикателства и решения

 В предаването „Днес“ потърсихме мненията на д-р Георги Тренчев, директор на НУ „Яне Сандански“ гр. Разлог, Бойко Свиленов, директор на ОУ „Св. Иван Рилски“ и Николай Хаджиценев, директор на СУ „Св. св. Крили и Методий“ гр. Якоруда.  Д-р Тренчев : „Можем да говорим в два аспекта във връзка с НВО в 4-ти клас. Единият аспект е като цяло..

публикувано на 01.04.20 в 14:06

Светът е оцелял, защото се е смял

Със сигурност всеки е чувал тази мисъл и със сигурност едва ли тя е била по-актуална, колкото е днес. На 1 април – Международен ден на шегата, се срещаме с Иван Кирков. Той е стенд-ъп комедиант и основател на The Comedy Club. Той коментира шеговитите постове в социалните мрежи, свързани с коронавируса – колажите с ген. Мутафчийски и със..

публикувано на 01.04.20 в 10:38
Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим

Св. Синод призовава вярващите християни да останат по домовете си

„Св. Синод благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване живота и здравето на българския народ. В  съответствие с изискванията на държавните институции, призовава вярващите християни да останат по домовете си“. Това се казва в обръщение на Св. Синод след срещата на Българския патриарх Неофит и епарийските..

публикувано на 31.03.20 в 15:17

Съвестни ли са благоевградчани при спазване на мерките срещу коронавируса

Пусти бяха улиците на Благоевград в сутрешните часове. Дали заради хладното време или поради забраните, въведени във връзка с пандемията от коронавирус Ковид 19, твърде малкото хора бързаха по своите си задачи.  Пред сградата на Община Благоевград стоеше полицай и наблюдаваше  обстановката по площада пред общината. Хора на различни възрасти, но..

публикувано на 31.03.20 в 13:08

Няма струпване на хора в парковете в Благоевград

В последния ден на март, малко преди обяд, парковете в Благоевград ни посрещнаха с празни пейки и детски площадки, както и с липсата на много хора. Единствено няколко души с домашните си любимци и преминаващи с цел посещение на магазин или аптека. Това установи репортерска проверка на Радио Благоевград. Петя е собственик на куче и заедно..

публикувано на 31.03.20 в 12:21

Как работещите родители на малки деца се справят с извънредната ситуация?

 След обявяването на извънредно положение в страната заради коронавируса освен училищата врати затвориха и яслите, и детските градини. И докато учениците продължават обучението, макар онлайн, то много родители изпаднаха в безизходица - кой да гледа децата в предучилищна и яслена възраст, докато родителите им са на работа?  Боряна е от Благоевград,..

публикувано на 30.03.20 в 18:53

Торбички с храна по дърветата с посланието: Вземи, това е за теб…

 Жител на Благоевград, дарява по нестандартен начин торбички с храна, поставени по дърветата, с посланието: Вземи, това е за теб…Благотворителната инициатива доби широка популярност в социалните мрежи и провокира вълна от съпричастност съм съдбата на социално слабите хора, които изпитват затруднения в тези трудни времена. „Идеята се..

публикувано на 30.03.20 в 15:10