Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлото есенно време не повлия върху зимния сън на мечките

3
Мечокът Монти

  „Само, около 8-9 мечки в Парка, все още са активни, останалите до 21, малко или повече, вече са се ориентирали към зимния си сън“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица. По думите му, 6 мечки не са забелязвани през последните три седмици, което означава, че може би са започнали зимния си сън и ако няма аномалии във времето, може да се счита, че те със сигурност ще заспят зимен сън.

 „Времето оказва влияние върху зимния сън на мечките, но по-важният показател за нас, са температурите. Два са показателите, които влияят върху този процес-единият е, как са се подготвили, дали са си набавили достатъчно храна. Другото нещо, което подвежда мечките към зимен сън, е слънчевата светлина, която намалява през този сезон и това им подсказва, че идва зимата“ – коментира още Димитър Иванов. Той се надява всички мечки да заспят зимен сън, с изключение може би единствено на най-младата мечка Рику, който е от една година в Парка и за него това е нов процес.

  Паркът за танцуващи мечки ще бъде отворен за посетителите до 1 декември. „В момента, туристите могат да видят в най-добрия случай около 6 активни мечки. На база на миналата година, посетителите в мечото селище са се увеличили значително, въпреки че, заради влошаването на времето броят им в момента намалява“ – съобщи още Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Иванов: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Здравословните дъвки

Дъвки от природата – това е една революционна  за българския пазар зелена бизнес идея на Дарина Сотирова. Тя е производител на полезни дъвки. Защо полезни? Защото са от натурални продукти. След дълги анализи относно фабричните дъвки , в които се влага аспартам и които птиците бъркат с изхвърлени хлебни трохи, а това ги убива, Дарина..

публикувано на 09.08.24 в 12:45

Деца от Кочериново усетиха емоцията да бъдеш войник

Учителките от СУ "Христо Ботев" Кочериново Даниела Миланова и Василка Тасева, заедно с част от своите ученици, взеха участие в националната програма "Изучаване и съхраняване историята и традициите на Българската армия", като изпитаха емоцията от това да се превъплътят в ролята на истински войници. Завършвайки успешно Модул 1 от програмата, който включва..

публикувано на 09.08.24 в 11:46

Кампания в подкрепа на планинския туризъм

Спасяването на хижите и заслоните в България е мисия на конкурса „Хижа на годината“ на Българския туристически съюз. За втора поредна година организаторите на кампанията насочват общественото внимание в подкрепа на планинския туризъм и на най-добрите хижи и заслони в нашата страна. До 25 септември всеки може да посочи своя избор  в онлайн..

публикувано на 09.08.24 в 11:43

Законови промени разделиха общественото мнение: Какво казват депутатите и неправителствените организации?

През седмицата, в рамките на едно пленарно заседание, депутатите в Народното събрание одобриха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от парламентарната група на "Възраждане". С новите разпоредби се забранява популяризирането и подстрекаването в детските градини и училищата на идеи, свързани с..

публикувано на 09.08.24 в 11:15

„Добрите сърца“ с поредна инициатива за Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград

"Подари нов ламинат за детски стаи и дневни" това е новата реализирана инициатива на „Добрите сърца“. „За целта взехме пари на заем за да закупим ламината и всичко необходимо, както и да платим транспорт, защото ако трябваше да чакаме събиране на сумата щеше да дойде късна есен или зима и тогава ще бъде трудно за такива ремонти. Инициативата..

публикувано на 07.08.24 в 18:27
Ахмед Мерчев

Ахмед Мерчев от Слащен – изобретателят, който скоро ще представи собствен хиперавтомобил

Ахмед Мерчев от сатовчанското село Слащен е напът да сбъдне мечтата си и да създаде собствен електрически хиперавтомобил. Плановете на 40-годишния инженер са през септември да представи на публиката своето изобретение. Колата ще носи името „Alieno“, което в превод от италиански означава „извънземно“. Всичко започва през 2015 година, когато младият мъж..

публикувано на 07.08.24 в 14:25

Ще има ли референдум?

Ще има ли референдум - това е въпросът, на който отговор ще очакват жителите на община Дупница на 8- ми август, след насрочената извънредна сесия на Общинския съвет. На подписката, подготвена от Инициативен комитет се подписаха 11 % от жителите на общината и ГРАО даде разрешение за провеждането на референдума. Предвидените въпроси, на които отговор..

публикувано на 07.08.24 в 09:50