Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още три възможности за безплатно изследване на пушачи до края на годината в Благоевград

Д-р Елина Смилкова


На 12 ноември, 26 ноември и 9-ти декември в Благоевград ще бъдат изследвани пушачи. Изследванията  са в рамките на  третия етап от кампанията за безплатни скринингови прегледи на активни, пасивни и пушачи на бездимни електронни цигари. Мотото на кампанията е „Спри сега, за по-добро здраве утре“, организирана от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование.

  Изследванията ще извършва екип на д-р Елина Смилкова –  пулмолог, в двора на МБАЛ „Пулс“ в Благоевград от 8 до 13 часа на посочените дати. Изследването се извършва чрез мобилен кабинет – флуорограф, в който ще се правят флуорограми на белия дроб. По същото време  на партера на болницата в 18-ти кабинет, ще се извършват спирометричните изследвания за оценка на функционалния капацитет на белите дробове чрез измерване количеството на издишания въздух, което е много важен показател за поставянето на диагноза.

  В интервю за Радио Благоевград д-р Смилкова обобщи предишните 2 издания на кампанията в областния център. “Прегледахме 103 граждани, от които 77 активни и 26 пасивни и бивши пушачи. При 25 от тях се установи болестта на пушачите Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, която не беше диагностицирана до момента. Като при някои от тези пациенти тя беше в напреднала и тежка форма. Тези пациенти бяха насочени към пулмологични кабинети, за да стартира лечението им. При 7 от изследваните с флуорограмите се установиха изменение на белите им дробове, което наложи допълнително диагностично уточняване със скенер. За съжаление при 2-ма от тях се установи белодробен карцином, като тези пациенти тръгнаха по пътя на лечение на онкологичното си заболяване“ – обобщи д-р Смилкова.

  Тя припомни още веднъж симптомите при ХОББ и призова гражданите, при които те са налице да се прегледат. Хронична кашлица, продължаваща повече от месец и не повлияла се от евентуално лечение, хриптене в гръдния кош, свиркащо дишане, отделяне на храчки в различно количество и различна характеристика, задух и лесна умора при обичайно, или минимално физическо усилие.

  За прегледите на 12 и 26 ноември, както и за 9 декември е задължително предварително записване, което се извършва на националната телефонна линия 0700 10 126 на цената на един градски разговор. Записването става през работните дни от 10:00 до 16:00 ч. Онлайн записването се извършва чрез сайта на  Института за здравно образование.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богдан Милчев: Промените в закона не дадоха резултати

Промените в закона не дадоха резултати досега -  това показват данните, изнесени от Института за пътна безопасност. Институтът извърши анкетно проучване за влиянието върху безопасното движение по пътищата при използването на технически средства. Анкетирани са 192-ма българи в Северозападна България. Според  86% от анкетираните основният фокус на..

публикувано на 18.10.24 в 16:36

Когато пънкът беше млад

Назад във времето, някъде  в началото на 80-те години на миналия век, в епохата на късния социализъм, в град Кюстендил, в едно пространство наречено „СтайчЕто“ няколко приятели слушат чужди радиостанции. Там, в онези по-неприветливи времена за свободолюбивите младежи, докато слушат тайно забранените от официалните власти радио честоти, се..

публикувано на 18.10.24 в 15:24

„Да спасим една гора лист по лист“ в ПГИ в Благоевград

Мащабна акция  по събиране на хартия за рециклиране организираха днес ученици и учители от ПГИ „Иван Илиев“ в Благоевград. В инициативата се включиха и родители. Целта е младите хора да живеят отговорно, да рециклират, да съхраняват природата и да опазват околната среда. С това екосъбитие започват проявите, свързани с отбелязването на  75 години..

публикувано на 18.10.24 в 14:36

Магазин за вещици и още нещо…

В света на приказките – на феи, вещици, метли и шапки, там ни пренасят екип от дългогодишни приятели, съидейници, художник и музикант - Мадлен и Моисей. Имало едно време…, така започва всяка история, като някъде по средата главните герои са осенени от гениална идея, от която, вместо да им поникнат крила, в този случай, се появяват летящи..

публикувано на 18.10.24 в 12:59

Хатидже Сирачка: Всички сме „В скута на времето“

Хатидже Сирачка е на 46 години, майка на две деца и баба. Родом е от якорудското село Черна Места, но е учила в Белица, където среща и любовта, в лицето на своя съпруг и остава там със семейството си. Имала е собствен бизнес, после е работила като рецепционист, но писането винаги е било неразделна част от живота й. Така се стига и до издаването на..

публикувано на 18.10.24 в 12:23
Снимка: Кети Тренчева

Георги Касапинов: Вярата е единственото, което ни обединява да си помагаме в трудните моменти

Доброволци обединиха усилията си и обновиха емблематичната за Банско камбанария на църквата „Света Троица“. С доброволен труд и безвъзмездни дарения, само за три дни, те смениха вече разпадналите се керемиди на 30-метровата кула, които не са подменяни от 1994 година насам. Екипът от доброволци, воден от иконом Георги Касапинов, успешно..

публикувано на 18.10.24 в 12:01

Стартира програмата „Дигитални деца“

Рекордни близо 300 хиляди сигнала за онлайн злоупотреби над деца е обработил Националният център за безопасен интернет за периода януари-септември 2024 г. „ За съжаление, основна част от сигналите са свързани със сексуална онлайн експлоатация и изнудване на деца. Имаме сигнали за финансови измами и на двете линии, които управляваме –..

публикувано на 18.10.24 в 11:43