Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Още три възможности за безплатно изследване на пушачи до края на годината в Благоевград

Д-р Елина Смилкова


На 12 ноември, 26 ноември и 9-ти декември в Благоевград ще бъдат изследвани пушачи. Изследванията  са в рамките на  третия етап от кампанията за безплатни скринингови прегледи на активни, пасивни и пушачи на бездимни електронни цигари. Мотото на кампанията е „Спри сега, за по-добро здраве утре“, организирана от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование.

  Изследванията ще извършва екип на д-р Елина Смилкова –  пулмолог, в двора на МБАЛ „Пулс“ в Благоевград от 8 до 13 часа на посочените дати. Изследването се извършва чрез мобилен кабинет – флуорограф, в който ще се правят флуорограми на белия дроб. По същото време  на партера на болницата в 18-ти кабинет, ще се извършват спирометричните изследвания за оценка на функционалния капацитет на белите дробове чрез измерване количеството на издишания въздух, което е много важен показател за поставянето на диагноза.

  В интервю за Радио Благоевград д-р Смилкова обобщи предишните 2 издания на кампанията в областния център. “Прегледахме 103 граждани, от които 77 активни и 26 пасивни и бивши пушачи. При 25 от тях се установи болестта на пушачите Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, която не беше диагностицирана до момента. Като при някои от тези пациенти тя беше в напреднала и тежка форма. Тези пациенти бяха насочени към пулмологични кабинети, за да стартира лечението им. При 7 от изследваните с флуорограмите се установиха изменение на белите им дробове, което наложи допълнително диагностично уточняване със скенер. За съжаление при 2-ма от тях се установи белодробен карцином, като тези пациенти тръгнаха по пътя на лечение на онкологичното си заболяване“ – обобщи д-р Смилкова.

  Тя припомни още веднъж симптомите при ХОББ и призова гражданите, при които те са налице да се прегледат. Хронична кашлица, продължаваща повече от месец и не повлияла се от евентуално лечение, хриптене в гръдния кош, свиркащо дишане, отделяне на храчки в различно количество и различна характеристика, задух и лесна умора при обичайно, или минимално физическо усилие.

  За прегледите на 12 и 26 ноември, както и за 9 декември е задължително предварително записване, което се извършва на националната телефонна линия 0700 10 126 на цената на един градски разговор. Записването става през работните дни от 10:00 до 16:00 ч. Онлайн записването се извършва чрез сайта на  Института за здравно образование.


Вижте още

Хората с увреждания намират социална и икономическа подкрепа в ТПК

Фестивал под надслов „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“ се проведе в Благоевград. Домакин бе Югозападния т университет „Неофит Рилски“ , а поводът – 125 години  от създаването на първата Трудово – производителна кооперация (ТПК) в България. Още от своето създаване , производителните кооперации са важен фактор..

публикувано на 29.09.20 в 19:48
Д-р Г. Маждраков

Д-р Г. Маждраков, кардиолог: Сърцето боли, не губете време, а потърсете специалист!

Днес е Световния ден на сърцето. По традиция на 29 септември всяка година Световната сърдечна федерация чества този ден. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. В България тази година той се провежда под мотото „Използвай сърцето си, за да победиш..

публикувано на 29.09.20 в 14:44

Още ученици и учител с COVID-19 в Пиринско, огнище в два шивашки цеха в Благоевград

Увеличават се случаите сCOVID-19 в Благоевградска област – 169  са новоинфектираните  през изтеклата седмица. За предходната те са 145.  22-ма са хоспитализирани, на домашно лечение  – 147 лица. В интензивния сектор са 5 пациенти в средно тежка форма, 38 са излекуваните. В здравния час на Радио Благоевград обобщението направи д-р Веселка Мончева,..

публикувано на 29.09.20 в 12:59

Как работи коучинг подходът в родителството?

Много често родителите се нуждаят от съвет, подкрепа или една добра дума. На помощ в такъв момент е коучът. Това е човек, който помага на родителя да открие отговорите, които са в него, ресурсите, които са му необходими за решаване на конкретното предизвикателство, както и да се наслади пълноценно на удоволствието да е родител. „..

публикувано на 29.09.20 в 11:09

Липсват противогрипни ваксини в по-голямата част от аптеките в Благоевград

Тази сутрин обиколихме 8 аптеки в Благоевград, както част от големи вериги, така и малки. Обиколихме ги в търсене на противогрипни ваксини – не намерихме в нито една от тях. Фармацевтите ни увериха, че са дали заявка и в зависимост от наличността в лекарствените складове, ще получат определен брой ваксини. Или поне така се надяват, тъй като търсене..

публикувано на 29.09.20 в 09:38

Първи сватбен танц– необходимост, зрелище, мода или традиция?

Отговорът не е едностранен, но едно е сигурно – той съществува и е част от ритуалите. Като за начало се започва с избор на песен. „ Музиката е възможно най-различна. Най-добре е да е песен, която наистина харесвате. Да не е клише. Няма определени стандарти, че щом е сватба значи трябва така да бъде – като някаква класическа..

публикувано на 28.09.20 в 20:06
Румен Томов

Правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов не са прекратени

Правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов не са прекратени. Това потвърди той пред Радио Благоевград, след решението на  Конституционния съд, които отхвърли искането за обявяване на текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация като противоконституционни. След като беше избран за кмет на Благоевград Румен..

публикувано на 28.09.20 в 17:10