Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България произвежда най-много продукти, имитиращи бяло саламурено сирене на Балканите

  „Производството на имитиращи продукти в България се увеличава на годишна база с 5,5 %, спрямо миналата година. От 231 предприятия, които произвеждат млечни продукти, 30 произвеждат само имитиращи млечни продукти. Според Димитър Димитров, експерт в земеделското министерство, износът на млечни продукти от България за 2019 г. за  разглеждания период, е с 18 % повече, в сравнение с година по-рано. Което, според него означава, че голяма част от тези имитиращи продукти, най-вероятно са изнесени извън страната. България  е в челните редици на страните, внасящи сухо мляко в Европа.  Около 2400 т. е вносът на сухо мляко в България, само за първите 8 месеца на годината.“ – сочи анализът на земеделското министерство.

  „Данните звучат доста притеснително, дори наскоро публикувахме тест, според който, от 15 изследвани банички със сирене, в нито една не бе открито истинско такова.“ – коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“, която от години води борба с имитиращите продукти. Според него, най-често имитиращи продукти се използват в ресторантьорския сектор и при ол инклузив услугите.

 Според земеделското министерство, засега е невъзможно да бъде въведена пълна забрана за производство и търговия с имитиращи млечни продукти.

  „България въведе Наредба за отделянето на отделни щандове на имитиращите продукти и ясното им обозначаване като такива, но това не е достатъчно. И в Европейския съюз все още няма категорична забрана на тези продукти, въпреки, че предстои да бъдат въведени частични ограничения на количеството влагани в продуктите хидрогенирани мазнини, което на практика ще означава, забрана за млекопреработвателния сектор. Но, тези забрани ще бъдат реално въведени след две или три години, защото европейската система е доста тромава.“ – категоричен е Богомил Николов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов: 

Богомил Николов

  „За нас, производителите, също звучи тревожно информацията, че се увеличава делът на немлечните продукти, които излизат на пазара и се консумират. Най-големият дял на имитиращи продукти на Балканския полуостров, в сферата на бялото саламурено сирене, е на България, по отношение на кашкавала, е Гърция.  Ние правим най-много продукти, имитиращи бяло саламурено сирене на Балканите.“ – категоричен е Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите и производител на млечни продукти.

  По думите му, тези продукти намират най-голямо приложение в сферата на туризма в Гърция, в дребното ресторантьорство.

  „В Европа, много малко се интересуват от този продукт. Имаше сериозен интерес от Украйна и от Арабския свят. Много от тези имитиращи млечни продукти се изнасяха за Сирия и за Ирак. Търсенето на външния пазар е една от причините, част от производителите да се насочват именно към производството на имитиращи млечни продукти. На вътрешния пазар, много от големите играчи на пазара ограничиха този вид производство, защото изискванията станаха доста големи, получи се и обществена нетърпимост, затова, че се подменят истинските съставки с имитиращи.“ – коментира още Симеон Присадашки, според когото, над 80 % от пазара в България, в момента се осъществява от промоционални продукти.

  „Промоциите доста промиха мозъка на клиента и в момента, пазарът изключително се влияе от промоционалните стоки. Затова, нека всеки купува това, което харесва, а и у нас на пазара, вече има наложени над 50 тренда, които са доказали, че са лоялни към своите потребители.“ – коментира още Симеон Присадашки.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Симеон Присадашки:Галерия

Вижте още

Доц. д-р Ицка Дерижан: Тази година има нова тенденция сред предпочитаните специалности в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград

Това каза за предаването „Днес“ доц д-р Ицка Дерижан, заместник ректор „Образователни дейности“ във висшето училище. В университета има утвърдена традиция. Най-желаните специалности са „Предучилищна педагогика“ и „Начална училищна педагогика“, „Право“, „Психология“ и специалностите от Стопанския факултет – „Счетоводство и контрол“, „Финанси“ и др...

публикувано на 21.09.20 в 16:30

Набират кандидати за социалните жилища в Дупница

От днес в община Дупница нуждаещите се могат да подават документи за кандидатстване и настаняване в социални жилища. Те са около 150 – съобщи Христо Апостолов, отдел „Връзки с обществеността“ в общината. Жилищата са построени през 2014 година по проект, първият по рода си в България. Няколко са условията за кандидатстване. Най-важните: кандидатите..

публикувано на 21.09.20 в 15:04

„Авигея“ – музиката през очите на две талантливи момичета

Александра Василева и Сибина Раденкова  – те са "Авигея“, чрез гласовете си те възраждат, съхраняват и разпространяват фолклорното ни богатство.   Кои са „Авигея“ ?   „Ние сме заедно от 2015 година и избрахме името защото Авигея е жена – добра, красива, мъдра и благоразумна. Открихме името в Библията."   На какво залагате..

обновено на 21.09.20 в 12:03

Димитър Рангелов:Нашите жени не раждат хамстери!

Легендата на българския мотокрос и един от най-големите майстори в света в този спорт – Димитър Рангелов, оцени като много стойностен състезанието по мотокрос „Гран При Благоевград 2020“, което се проведе на мотополигон „Зелен дол“. В този четвърти кръг от републиканския шампионат, участваха всичките 114 най-добри  български състезатели...

публикувано на 21.09.20 в 11:52

“Нямат любов” - новата запомняща се песен на Yoana

След “Да не спим” и “Fiesta”, сега е ред на “Нямат любов”. Това е третият музикален проект на 20-годишната Yoana. Новата песен на младата изпълнителка е  дело на малък, талантлив международен екип, част от който са DARA, Елеонора от 4Magic, шведският хитмейкър Fabian Thorsson и Tooji Keshtkar. Песента е създадена по време на..

обновено на 20.09.20 в 13:52

Стефан Дечев: Българската страна трябва ясно да си даде сметка срещу кой "македонизъм" се бори

"Мисля, че българската страна трябва ясно да си даде сметка срещу кой "македонизъм" се бори. Дали срещу македонизма на българина и македонеца Гоце Делчев, дали срещу македонизма на българина и македонеца Тодор Александров, дали срещу македонизма на македонеца Методи Андонов – Ченто, дали срещу македонизма на югославянина и македонец Лазар Колишевски, дали..

публикувано на 20.09.20 в 13:34

Мотокрос „Гран при Благоевград 2020“

На мотополигон “Зелен дол“ край Благоевград   при изключително голям интерес пред 10 000 зрители се провежда състезанието по мотокрос „Гран при Благоевград 2020“-четвърти кръг от републиканското   първенство. На откриването присъстваха кметът на община Благоевград Румен Томов,заместник-кметът  Любен Милев,генералният секретар на..

публикувано на 20.09.20 в 13:03