Поглед назад: През ноември 1989 година бяха направени революционни промени в нашата страна

София, 18.11.1989 г.

Днешното младо българско поколение няма как да познава същността на режима на Тодор Живков и за това поколение датата 10-ти ноември 1989 година на практика няма никакво значение. Тогава на пленум на ЦК на БКП Тодор Живков подава своята оставка като генерален секретар на ЦК на БКП и като председател на Държавния съвет. На власт идва вътрешната реформаторска опозиция в БКП, начело с Петър Младенов и Андрей Луканов. Скоро след това започват и протестите в София, създава се СДС и започва борбата за смяна на политическата система. 

По тази тема в предаването "Днес" участва един от участниците в тези процеси – проф.д.и.н. Димитър Луджев, който след 1989-та година става вицепремиер и министър в едно от правителствата. Тези промени не са извършени по волята на реформаторското крило в БКП, а и самата смяна става по нареждане от Москва, с участието и на агенти на КГБ, лично и с участието на тогавашния посланик на Съветския съюз Шарапов. Това допълни в разговор журналистът Христо Христов, автор на много изследвания за времето преди 10-ти ноември и времето след това. За съжаление преходът спира в периода след 1995-та година, а през 1997-ма година идва времето и на поредната икономическа криза. През цялото време продължава и икономическата борба и за съжаление голяма част от средствата остават в представители на червената номенклатура. Това казват в интервютата проф.д.и.н. Димитър Луджев и журналистът Христо Христов.

В звуковите файлове можете да чуете интервютата на Иван Лазов с проф. Димитър Луджев и Христо Христов: Вижте още

Отровено кученце бе спасено от доброволци в Благоевград

    Доброволци от Благоевград помогнаха за спасяването на отровено бездомно кученце и показаха, че доброто съществува и сплотява хората не само по Коледа. За случая сподели Мария Младенова от Благоевград, която е открила в безпомощно състояние кученцето в района на ветеринарната клиника в квартал "Струмско". По същото време през мястото случайно..

публикувано на 05.12.19 в 13:05

С около 3 лева по-скъпа е спрямо миналия декември „потребителската кошница“

 „Увеличението е с около 3 лева на годишна база, като продуктите, които са с по-високи равнища към момента, са свинското месо – чиято цена на едро е около 9 лева, леко повишена цена има и при сиренето и кашкавала. Стабилитет в цените има при яйцата, олиото и захарта. Леко поскъпване, с около 3 %, има при пилешкото месо, защото много хора може би..

публикувано на 05.12.19 в 12:04

Страната ни ще разполага с повече средства за заплати в бюджетния сектор, ръст на парите за образование и здраве

Това се предвижда в проектобюджета на България за 2020 година. Започна второто четене на бюджета в Народното събрание. Догодина правителството планира да преразпредели над 46,8 млрд. лв. или 36,9% ог прогнозния брутен вътрешен продукт. Това е с 3 милиарда лева повече, спрямо бюджета за 2019 година. Бюджетът за следващата година да не създава..

публикувано на 03.12.19 в 16:27

Параолимпиецът Михаил Христов: Средата в България не е достъпна за хора с увреждания

На само 15-годишна възраст Михаил Христов претърпява нещастен инцидент, при който го поразява ток от електропровод.  Така губи изцяло лявата си ръка, а дясната също е увредена и налага носенето на протеза.  Благодарение на параолимпийката Стела Енева той се насочва към леката атлетика, където жъне редица успехи. Сред тях са две световни титли за скок на..

публикувано на 03.12.19 в 15:04

Времето през декември – кога да очакваме първия сняг

Усещането за Коледа вече е навсякъде. Декември е месецът, който асоциираме с приятни празнични емоции, пълни трапези, червено вино, подаръци и... сняг. В планините вече има снежна покривка, но ще дойде ли снегът и при нас? Тази година декември стартира с обичайни за периода температури. Очаква се средната месечна да е около и над..

публикувано на 03.12.19 в 11:27
Босилеград

Верица Арсов: Да стана учител, при това – в България, е осъществена мечта

В първия час на предаването "След суетата дневна", Донка Найденова ни срещна с Верица Арсов от Босилеград, студентка  в магистърска програма на ЮЗУ “Н.Рилски“ – Благоевград и преподавател по английски език в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Симитли. Чуйте разговора за българския дух, за корените, за традициите на българите в родния ѝ град:..

публикувано на 03.12.19 в 09:49

Цвети Радойчева казва "НЕ!" на домашното насилие с нов видеоклип

Талантливата поп певица Цвети Радойчева представи в ефира на Радио Благоевград видеото на най-новата си авторска песен „Изчезни“ – най-добрата поп песен в третото издание на BG Music Festival, който се проведе в Сандански. Песента „Изчезни“ е по музика на Цвети Радойчева, текстът е на Петър Москов, аранжимент - Алекс Нушев.  С този сингъл,..

публикувано на 01.12.19 в 15:24