Проф. Никола Владов: Трансплантациите са модерно лечение, което решава проблемите на много хора

   Проф. д-р Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА – София, гостува в ефира на Радио Благоевград по повод провеждащата се в страната Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот“.  „Държавата за първи път инициира толкова мащабна кампания за донорството и трансплантациите, това е вид държавна политика, а хората трябва да знаят, че държавата е зад всичко, което се случва с трансплантациите в България. И че има желание да се увеличат трансплантациите, тъй като това е едно модерно лечение, което решава проблемите на много хора“ – каза проф. Владов. Той акцентира и върху работата на координаторите по донорство „които са част от един глобален процес, касаещ цялото общество, хората, които правят трансплантации. Те трябва да бъдат горди, че са част от този процес, по един изключително сериозен и отговорен начин. И  както неведнъж съм казвал – за тази работа се иска сърце“.  По повод недоверието на българите към специалистите, които се занимават с донорство и трансплантации, проф. Владов цитира изследването на „Алфа Рисърч“, според което 57% са декларирали, че при инцидент няма да бъдат положени достатъчно усилия  да бъдат спасени. „Това не кореспондира с истината и българските граждани трябва да знаят, че мозъчната смърт е абсолютно необратимо състояние. Когато един пациент изпадне в мозъчна смърт, той никога не може да се върне към живота. Второ: доказването на мозъчна смърт се извършва по абсолютно обективни критерии. Обективизира се с инструментални методи и се потвърждава от трима или четирима компетентни специалисти от областта на неврологията, реанимацията, неврохирургията. И дума не може да става за каквито и да е спекулации по този въпрос.“ – категоричен бе проф. Никола Владов.

  Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ пилотно са отпечатани 50 000 броя „Донорска карта“. Документът изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. В  рамките на кампанията донорската карта се раздава във всички 28  областни центрове на страната от доброволци на БЧК, които са партньор на МЗ в рамките на кампанията. В област Кюстендил до момента са раздадени около 800 донорски карти от общо 1500. „Това още веднъж доказва, че българите винаги са заявявали своята съпричастност към донорството и трансплантациите. Това е тема, която трябва да се коментира и сред младите, те трябва да бъдат наясно, че това е един високохуманен акт, който изисква и съответното поведение. Тук е ролята и на училището, на преподавателите , които от своя страна да поканят лектори. Необходима е сериозна просветителска дейност, а това трябва да се прави от Изпълнителната агенция по медицински одит и ИА по Медицински надзор, които се занимават с трансплантациите, там има цяло звено, което е отговорно за това. И в тази връзка, според мен, трябва да се организира просветителска кампания“ – каза в заключение за БНР – Радио Благоевград проф. д-р Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.

   Чуйте разговора на Лалка Радкова с проф. Владов:Вижте още

Подари коледна вечеря на пенсионер в нужда

За пета поредна година група приятели от Благоевград организират инициативата "Бъди човек – подари коледна вечеря на човек в нужда". Целта им е да направят празника по-светъл, по-топъл и по-добър за най-бедните възрастни хора от околните села и града. Кампанията за набиране на хранителни продукти вече започна и ще продължи до 20 декември...

публикувано на 13.12.19 в 14:54

Общинският съвет в Благоевград продължава да няма председател

  Седмият опит за избор на председател на местния парламент  в Благоевград отново се оказа неуспешен. Любен Милев от "БСП за България" и Цветозар Балабанов от Партията на зелените бяха двете номинации за поста председател на Общинския съвет в Благоевград. От общо 41 гласували 15 гласа „за“ бяха за Милев, а Балабанов получи 13 гласа. Също 13 бяха и..

публикувано на 13.12.19 в 13:22

По „огледната“ баница са избирали едно време момите в село Баничан

   „Покажи ми баницата, която си направила, за да разбера каква жена си“ –  това са казвали в миналото родителите на момчето, които идвали на оглед (сгледа) в дома на мома от село Баничан, която ги черпела с „огледна“ баница. По богатството и красотата на баницата се познавало дали момичето е от богато и лично семейство.   „ Основна плънка..

публикувано на 12.12.19 в 13:21

Радио Благоевград получи „Ефирно знаме“ за 46-ия си рожден ден

  Навръх 46-ия си рожден ден, на 11 декември, Радио Благоевград получи специално изработено за празника „Ефирно знаме“.  „На 17 август, когато сформирахме Сдружението „Ефирни приятели“, взехме решение да си направим „Ефирно знаме“. На 11 декември малкото знаме ще го подаря на Радио Благоевград, а голямото ще си остане при нас в Сдружението“ –..

публикувано на 12.12.19 в 13:05

Гл. ас. д-р М. Баймакова от ВМА: Правилната термична обработка на месо и храни е най-важна, за да се избегне салмонелата

„ При салмонелата говорим за голяма група заболявания, причинени от бактериите салмонела, които се срещат както при човека, така и при множество диви и селскостопански животни – птици, влечуги, земноводни. Т.е. този бактерии е навсякъде около нас. Намира се в гастроинтестиналния тракт на животните и хората, които за заразени или заразоносители..

публикувано на 10.12.19 в 14:39

Два нови случая на Африканска чума по свинете в Благоевград, въвеждат ограничителна зона

Нови два случая на Африканска чума по свинете са установени в района на две благоевградски села. Те са при диви прасета, отстреляни в Държавно ловно стопанство Благоевград, в района на Селище и Бучино. Това съобщи днес на пресконференция д-р Михаил Бащавелов – директор на ОДБХ-Благоевград, след заседание на Областната епизоотична комисия...

публикувано на 10.12.19 в 11:33

Помощниците на Дядо Коледа изработиха сувенири за благородна кауза

Коледни звезди бяха първите сувенири, които изработиха учениците, в първия ден на Работилницата на Дядо Коледа, която отвори врати в Градската художествена галерия в Благоевград. Всички изделия, които ще изработят през седмицата малките помощници на белобрадия старец, ще бъдат дарени за благотворителния базар „Добрият дарява надежда“, който ще..

публикувано на 09.12.19 в 15:24