Д-р М. Баймакова от ВМА: Туларемията е сериозно инфекциозно заболяване. Източници на зараза са кърлежи, гризачи, зайци.

   В месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“, специалистът от Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА, коментира за слушателите на БНР – Радио Благоевград заболяването туларемия.

   „Туларемията е сериозно заболяване, което има различни клинични форми, откъдето идват и затрудненията при диагностиката. Рядко заболяване, което в някои от случаите може да бъде и животозастрашаващо. Затова се изисква навременна диагностика и съответното лечение“ – каза д-р Баймакова. Тя посочи, че зайците са основните резервоари на заразата, като огнища на зараза могат да бъдат и домашни животни, гризачи, хамстери. Причинителят на заразата е Francisella tularensis.  Механизмите на зараза са няколко: чрез кърлежи и еленски мухи – при ухапване от тях, а също и когато има контакт с инфектирани животни. Други възможни начини на зараза са при пиене на замърсена, заразена вода, недобре термично обработени животински храни. При ухапване от кърлежи и други инсекти,  на мястото на проникване на патогена може да се появи раничка, впоследствие се увеличават лимфните възли, най-често в областта на горен или долен крайник, на шията. „При консумация на заразена вода или храна, се появяват различни симптоми от страна на гастроинтестиналния тракт. Налице е локална инфекция в гърлото – зачервено гърло с язви. Когато има вдишване на заразени прахови частици се поява пневмоничната форма, тя е с тежка симптоматика – температура, кашлица, болки в гърдите, мускулно-ставни болки, прогресивна слабост, диария“ – уточни инфекционистът.

  Терапията е антибактериална със съответните антибиотици, които се прилагат.

  Всяка година се регистрират случаи в страната, най-много – през 2015 г., по данни на НЦЗПБ.

  Гл. ас. д-р Баймакова препоръча при работа на полето, работа с животни, да се ползват лични предпазни средства. Маски, когато се коси трева, да наблюдаваме тялото си за възможни ухапвания от кърлежи и комари, добра термична обработка на хранителните продукти. Да се избягва ползването на вода от естествени водоизточници.

  Чуйте разговора на Лалка Радкова с д-р Баймакова:Вижте още

Популярното музикално семейство Мими Иванова и Развигор Попов с нова коледна песен

Певицата Мими Иванова и композиторът Развигор Попов създадоха нова песен посветена на Коледа. Песента е в изпълнение на децата от вокална група „Талантите“, помагат им и популярни изпълнители на български фолклор. За Радио Благоевград Мими Иванова разказа, че децата са се справили чудесно по време и на работата към видеото на песента. Успели..

публикувано на 08.12.19 в 15:17

Две европейски институции дадоха зелен сигнал за изграждането на автомагистрала „Струма“

Постоянният комитет към Бернската конвенция на Съвета на Европа реши да не отваря досие по въпроса за трасето на автомагистрала „Струма“ през  Кресненското дефиле. Той остава като „възможен файл“, както е било и досега. Информацията е на Министерството на околната среда и водите. Има препоръка да се изпрати мисия на място, чиято задача ще бъде..

публикувано на 06.12.19 в 16:06

Отровено кученце бе спасено от доброволци в Благоевград

    Доброволци от Благоевград помогнаха за спасяването на отровено бездомно кученце и показаха, че доброто съществува и сплотява хората не само по Коледа. За случая сподели Мария Младенова от Благоевград, която е открила в безпомощно състояние кученцето в района на ветеринарната клиника в квартал "Струмско". По същото време през мястото случайно..

публикувано на 05.12.19 в 13:05

С около 3 лева по-скъпа е спрямо миналия декември „потребителската кошница“

 „Увеличението е с около 3 лева на годишна база, като продуктите, които са с по-високи равнища към момента, са свинското месо – чиято цена на едро е около 9 лева, леко повишена цена има и при сиренето и кашкавала. Стабилитет в цените има при яйцата, олиото и захарта. Леко поскъпване, с около 3 %, има при пилешкото месо, защото много хора може би..

публикувано на 05.12.19 в 12:04

Страната ни ще разполага с повече средства за заплати в бюджетния сектор, ръст на парите за образование и здраве

Това се предвижда в проектобюджета на България за 2020 година. Започна второто четене на бюджета в Народното събрание. Догодина правителството планира да преразпредели над 46,8 млрд. лв. или 36,9% ог прогнозния брутен вътрешен продукт. Това е с 3 милиарда лева повече, спрямо бюджета за 2019 година. Бюджетът за следващата година да не създава..

публикувано на 03.12.19 в 16:27

Параолимпиецът Михаил Христов: Средата в България не е достъпна за хора с увреждания

На само 15-годишна възраст Михаил Христов претърпява нещастен инцидент, при който го поразява ток от електропровод.  Така губи изцяло лявата си ръка, а дясната също е увредена и налага носенето на протеза.  Благодарение на параолимпийката Стела Енева той се насочва към леката атлетика, където жъне редица успехи. Сред тях са две световни титли за скок на..

публикувано на 03.12.19 в 15:04

Времето през декември – кога да очакваме първия сняг

Усещането за Коледа вече е навсякъде. Декември е месецът, който асоциираме с приятни празнични емоции, пълни трапези, червено вино, подаръци и... сняг. В планините вече има снежна покривка, но ще дойде ли снегът и при нас? Тази година декември стартира с обичайни за периода температури. Очаква се средната месечна да е около и над..

публикувано на 03.12.19 в 11:27