Кметът на Благоевград Румен Томов: Създаването на подходяща среда за бизнес е сред основните ми приоритети

Кметът на Благоевград Румен Томов бе гост в политическото предаване на Радио Благоевград „Събития и личности“, с водещ Давид Калпачки. Томов отговори на слушателски въпроси, свързани с чистотата на въздуха и бъдещето на ТЕЦ „Рубин“, санирането на жилищни сгради, обособяването на зелени площи, организацията на движението в града и по-конкретно новия светофар в квартал „Струмско“, състоянието на културните институции и др.

Разширяване на социалната политика е един от основните приоритети в работата на новоизбрания кмет на Благоевград Румен Томов.

„Социалната политика ще бъде разширена. Хората по селата ми казват, че там няма социален патронаж, нямат достъп до храна. Тези неща ще бъдат подобрени, за да може хората в града, но и в селата да почувстват, че са жители на една социална община. Що се отнася до новопостроените социални жилища в Благоевград, разбира се че там ще бъдат настанени хора, но изникнаха много проблеми в апартаментите, от гледна точка на строителството им. Аз съм назначил комисии във всеки блок, които ще излязат с резултати до няколко дни. Много са проблемите в тези сгради и аз съм забранил да се настаняват семейства на този етап“.

В ефира на Радио Благоевград Томов коментира и санирането. Той заяви, че ако бъде продължена Националната програма за енергийна ефективност и санирането на жилищни сгради в Благоевград ще продължи, но с по-високо качество:

„Моята идея за управление на Благоевград е да създам работа за местните фирми. Само така Благоевград може да придобие този облик, за който си говорим и който гражданите искат.“

Чистотата на въздуха в Благоевград и проблемният комин на ТЕЦ „Рубин“ в кв. „Струмско“ е друга част от проблемите за решаване, които кандидат-кметовете анонсираха предизборно, каза още Томов.

„Това е един много сериозен проблем в града. Този ТЕЦ трябва да се въведе в норми, за да работи нормално. Един кмет винаги има необходимите лостове, ако реши да свърши нещо, да го направи. Ако реши да се оправдава с контролни и държавни институции, може да се оправдава цял живот.“

Вижте още

Подари коледна вечеря на пенсионер в нужда

За пета поредна година група приятели от Благоевград организират инициативата "Бъди човек – подари коледна вечеря на човек в нужда". Целта им е да направят празника по-светъл, по-топъл и по-добър за най-бедните възрастни хора от околните села и града. Кампанията за набиране на хранителни продукти вече започна и ще продължи до 20 декември...

публикувано на 13.12.19 в 14:54

Общинският съвет в Благоевград продължава да няма председател

  Седмият опит за избор на председател на местния парламент  в Благоевград отново се оказа неуспешен. Любен Милев от "БСП за България" и Цветозар Балабанов от Партията на зелените бяха двете номинации за поста председател на Общинския съвет в Благоевград. От общо 41 гласували 15 гласа „за“ бяха за Милев, а Балабанов получи 13 гласа. Също 13 бяха и..

публикувано на 13.12.19 в 13:22

По „огледната“ баница са избирали едно време момите в село Баничан

   „Покажи ми баницата, която си направила, за да разбера каква жена си“ –  това са казвали в миналото родителите на момчето, които идвали на оглед (сгледа) в дома на мома от село Баничан, която ги черпела с „огледна“ баница. По богатството и красотата на баницата се познавало дали момичето е от богато и лично семейство.   „ Основна плънка..

публикувано на 12.12.19 в 13:21

Радио Благоевград получи „Ефирно знаме“ за 46-ия си рожден ден

  Навръх 46-ия си рожден ден, на 11 декември, Радио Благоевград получи специално изработено за празника „Ефирно знаме“.  „На 17 август, когато сформирахме Сдружението „Ефирни приятели“, взехме решение да си направим „Ефирно знаме“. На 11 декември малкото знаме ще го подаря на Радио Благоевград, а голямото ще си остане при нас в Сдружението“ –..

публикувано на 12.12.19 в 13:05

Гл. ас. д-р М. Баймакова от ВМА: Правилната термична обработка на месо и храни е най-важна, за да се избегне салмонелата

„ При салмонелата говорим за голяма група заболявания, причинени от бактериите салмонела, които се срещат както при човека, така и при множество диви и селскостопански животни – птици, влечуги, земноводни. Т.е. този бактерии е навсякъде около нас. Намира се в гастроинтестиналния тракт на животните и хората, които за заразени или заразоносители..

публикувано на 10.12.19 в 14:39

Два нови случая на Африканска чума по свинете в Благоевград, въвеждат ограничителна зона

Нови два случая на Африканска чума по свинете са установени в района на две благоевградски села. Те са при диви прасета, отстреляни в Държавно ловно стопанство Благоевград, в района на Селище и Бучино. Това съобщи днес на пресконференция д-р Михаил Бащавелов – директор на ОДБХ-Благоевград, след заседание на Областната епизоотична комисия...

публикувано на 10.12.19 в 11:33

Помощниците на Дядо Коледа изработиха сувенири за благородна кауза

Коледни звезди бяха първите сувенири, които изработиха учениците, в първия ден на Работилницата на Дядо Коледа, която отвори врати в Градската художествена галерия в Благоевград. Всички изделия, които ще изработят през седмицата малките помощници на белобрадия старец, ще бъдат дарени за благотворителния базар „Добрият дарява надежда“, който ще..

публикувано на 09.12.19 в 15:24