Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неврокопският митрополит Серафим: Семейството трябва да бъде като малка домашна църква

Православните християни днес отбелязват Въведение Богородично. Почита се и като Ден на християнското семейство.

„Празникът Въведение Богородично е едно знаменателно събитие“ – каза в интервю за Радио Благоевград, излъчено в предаването "Днес", Негово Високопреосвещенство Неврокопският  митрополит Серафим. Той почита момента на въвеждането на малката Мария в древния йерусалимски храм, за да бъде посветена Богу и да се освети чрез богоугоден живот в  храма. Защото тя самата е избрана да бъде Майка Божия. „Тя е заведена в храма от своите родители – светите праведни  Йоаким и Анна, които ни дават един прекрасен пример какво е най-полезно и какво най-добро може да дари семейството, а то е децата да бъдат възпитани добре, да бъдат научени на вяра, благочестие и добродетелен живот“ – припомни Митрополит Серафим  историята на Дева Мария, която още на 12-годишна възраст се отдала на молитви и труд, на служба на Бога.

  Празникът е повод родителите да заведат днес децата си в черквата на богослужение, да им разкажат за храма и по този начин да им предадат християнския дух.

  „Църквата помага и насърчава днес християнското семейство чрез словото, чрез проповедта, чрез благовестието, което разпространява. Призовава всички хора да се следват Божиите заповеди, да се живее съобразно тях, съобразно закона Божии. Това означава, че трябва да възприемаме  семейството като малка домашна църква, в която се раждат и възпитават деца, и в която чрез земното подпомагане между съпрузите се живее свят живот. И се подпомагат по пътя към вечния живот, към спасението“, каза Митрополит Серафим, духовен водач на православните в Пиринско. Според него,  само по себе си словото не е достатъчно. Необходими са и други грижи за всеки един християнин – пастирската грижа, която имат свещениците към всички, които искат да получат благодатната помощ от църквата. Грижите са насочени към укрепване на семейството, да не се допуска разпадането му, разстройването на взаимоотношенията вътре в него.

  „Днес никак не е лесно да се отстоява единството в семейството, но трябва да търсим корените в егоизма, който трудно превъзмогваме ние, съвременните хора“ – напомни Митрополит Серафим и допълни, че всеки един от нас, особено децата, трябва да познава вярата си, историята на народа и църквата. Когато те се познават, няма как да не се забележи колко стойностно и ценно е това наследство, събрано в многовековната история на нашия народ. „Това е здравата основа, онзи огън на святост, на добродетелност, от който всички имаме нужда да вземем, за да го запалим вътре в себе си!“.


   Посланието на Неврокопския митрополит Серафим към всички православни християни:


  „В днешния празничен ден, празник на Света Богородица, пожелавам на българското семейство, на родителите, майките, бащите, децата – Покровът на Божията майка да бъде винаги над вас!

  Нейната благодатна помощ да ви съпътства винаги!

  Никога българското семейство да не се отказва от вярата в Бога, от почитта към Божията майка и към светиите!

  Винаги българското семейство да има светия образ на Божията майка Света Богородица в своя дом! И при всяка трудност, дори най-малката, да не се колебаем, да погледнем с вяра в този образ, да потърсим помощта ѝ. И да имаме вярата, че както майката непрекъснато следи и бди за доброто на своето дете, в много по-голяма сила това го прави Божията майка спрямо всички нас!

  Това е и моето пожелание: с вяра и упование да се придържаме под Покрова на Света Богородица и да намираме начин да преодоляваме трудностите, да надмогваме егоизма си! Защото да се запази целостта на семейството – това е подвиг, това е значимо и е едно от най-полезните действия, които могат да бъдат направени за нашите деца!


Вижте още

Иновативно сътрудничество - два факултета с общи нови специалности в ЮЗУ

За да отговорят на новите изисквания на пазара на труда, на все по-динамичните и променящи се условия, два от факултетите на Югозападния университет „Неофит Рилски“ обединиха усилия и създадоха две нови съвместни програми. „Славянски език (руски) и туризъм“ и „Чужд език и бизнес администрация“ са дело на ръководствата на Филологическия и..

публикувано на 28.05.20 в 13:20

“Златен век“ за непослушното старо момче от Петрич

    Най-големият шоумен във Варна – Кирил Аспарухов, бе отличен с наградата „Златен век“. Призът на Министерството на културата той получава заради изявите и инициативите си в културния живот на Варна, като те имат национална и европейска значимост. През годините, дали ще го видим като водещ на филмовия фестивал „Любовта е лудост“, на шампионати по..

публикувано на 28.05.20 в 11:56

Възнесение Господне е!

Десетки миряни изпълниха храма „Въведение Богородично“ в Благоевградза да отбележат църковния празник Възнесение Господне (Спасовден). Всички те дойдоха за да се помолят най–вече за здраве и благоденствие, с мисъл за най-близките и обичани хора.Част от посетителите на църквата имаха личен повод да празнуват, почитайки имения ден на свои роднини...

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Най-после Бодуров се върна в „Пирин“!

Трансферната бомба във Футболен клуб “Пирин“ (Бл) е факт: днес договор с родния си клуб подписа един от най-класните защитници в нашия футбол – Николай Бодуров. Той се върна с неизказана радост в родния си клуб след дълга и впечатляваща 11-годишна кариера в „Литекс“, ЦСКА, английския „Фулъм“ и датския „Мидтиланд“. Бодуров се завърна в „Пирин“ като..

публикувано на 27.05.20 в 14:01
Снежанка Пенова

Снежанка Пенова – девойка „Кюстендилска пролет“ 2019 на прага на зрелостта

С лице към знанието, младостта и бъдещето – Снежанка Пенова - девойка „Кюстендилска пролет“ 2019.  Снежанка е ученичка от ПГИМ „Йордан Захариев", специалност банково дело.  Тази година тя е сред хилядите български абитуриенти, за които мечтаният бляскав бал ще бъде по-различен, заради ситуацията, създадена от епидемията на COVID-19...

публикувано на 27.05.20 в 13:57

Близо 800 квестори ще следят спазването на реда по време на ДЗИ по БЕЛ в област Благоевград

Зрелостниците за първия държавен изпит по български език и литература, който ще се проведе на 1 юни, са 2 492.  На виртуарна среща между директорите на училищата от Пиринско с експерти от регионалното управление по образование са напомнени основните моменти за организацията на изпитите. „От гледна точка на общата организация нови моменти няма...

публикувано на 27.05.20 в 13:50

Виртуални турнири на Пукльовците и БФ Биоразнообразие

Пукльовците и Българска фондация Биоразнообразие организират виртуални турнири, с които да повдигнат сред най-малките важни теми за опазването на застрашените видове в България. Всеки виртуален турнир е насочен към конкретен застрашен вид. В два турнира на фокус бяха саблеклюнът и елените. На 27 май от 14 часа започва турнир, посветен на теснолисния..

публикувано на 27.05.20 в 13:50