С около 30 % по-високи са изкупните цени на ориенталските тютюни тази година

 Изкупната кампания на дребнолистните ориенталски тютюни от сортовите групи „Басми“ и „Каба Кулак“ започна в цялата страна, включително и в Гоцеделчевско. Добрата новина е, че качественият тютюн се изкупува на много добри цени.

„Вече имаме информация, че някои тютюнопроизводители са продали тютюна си от сорта „Басма“ за 9.50 лв. за килограм, което е много добра цена“ – съобщи за Радио Благоевград, в интервю, излъчено в предаването "Днес", Цветан Филев  председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, президент на УНИТАБ ЕВРОПА и вицепрезидент на ЕЛТИ.  По думите му, вече е дошло времето качествената българска суровина да получи цените, които заслужават българските тютюнопроизводители. „Уникалното за сортовата група „Каба Кулак“ е, че тази сортова група в момента се продава на цени от 5.80 до 6.30 лв., което е скок с около 30 % в сравнение с предходната 2018 година и за двете сортове групи.

 По отношение на заложеното в Бюджет 2020 г. увеличение на минималния осигурителен праг за земеделските производители – от 400 на 610 лева, Цветан Филев, коментира, че „не е разумно да се увеличават доходите на населението с 10 % и в същото време да се увеличава минималния осигурителен праг с 50 %. Това е проста математика и логиката не говори в правилна посока. До 20 ноември бе последният срок за предложения в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание за корекции на този вариант. Вече съм говорил с народни представители и с министър Танева, и имам уверението, че няма да се допусне такъв рязък скок. Да, нормално е да се вдигне и със 100% минималният осигурителен праг, но плавно – с по 20 %, в мандата на едно правителство“. Цветан Филев прогнозира, че ще бъде приет минимален осигурителен праг за 2020 година в размер на 500 лева.

По отношение на бъдещата ОСП, след 2020 г.,  България е предложила на заседание в Брюксел прилагането на Преходната национална помощ да бъде удължено с още една година, докато влезе в сила новият Регламент на ОСП.

Цветан Филев коментира още, че се надява скоро да бъде възможно и тютюнопроизводителите, като други земеделски браншове, да могат да сключват еднодневни трудови договори със сезонните работници. Така ще може да се използват и възможностите на схемата de minimis, като един от вариантите за допълнително национално подпомагане на сектор "Тютюн".

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:Вижте още

“Царете“ разбиха „Септември“ (Симитли) с 0:7

   Първодивизионният  „Царско село“ победи „Септември“ (Симитли) с 7:0 в първата  контрола и за двата отбора. Мачът се игра на “Арена Симитли“ пред около 150 зрители при студено време. Футболистите на Никола Спасов бяха безкомпромисни срещу съперника си, който бе едва на 5 дни тренировки. Резултатът се движеше така: 0:1 А.Карачанаков (4)..

публикувано на 19.01.20 в 10:16

Жана Караиванова: Най-голямата ми надежда е в хората, които виждам около себе си и с които работя

  На 13 януари беше отбелязан Д енят на българското кино, една наистина знаменателна дата, която се свързва с  първата прожекция през 1915 г., в първия киносалон у нас –„Модерен театър“, на първия български игрален филм „Българан е галант“.  Васил Гендов е негов режисьор, сценарист и изпълнител на главната роля. Както е известно, датата е утвърдена..

публикувано на 18.01.20 в 18:54

Планинските спасители скоро ще имат своя база на Рилските езера

Проблемът с базата на планинските спасители на Рилските езера стои доста отдавна. Районът е най-посещаван в страната от туристи през цялата година. За съжаление има и инциденти, които налагат бърза реакция на планинските спасители. При сигнали за пострадали туристи в момента планинските спасители идват от Дупница, а това води до загуба на време. При..

публикувано на 17.01.20 в 16:25

Грешните решения във ВиК сектора

Как експертите и учените във ВиК сектора се справиха с жестоката водна криза в столицата през 1994 година? – проф. Ганчо Димитров.  Водната криза в Перник не е само факт. Тя е първото локално проявление на дългото боледуване на ВиК сектора в България. Основните причини за тежката ситуация са острият дефицит на средства и липсата на..

публикувано на 17.01.20 в 11:24

Промените при подаване на данъчни декларации от физически лица

Важна промяна от тази година е, че годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване се подава само по електронен път. В декларацията лицето задължително отбелязва, че е самоосигуряващо се. Дори през годината лицето да е било само 5 дни самоосигуряващо се, то задължително следва да..

публикувано на 16.01.20 в 13:54
Д-р Магдалена Баймакова

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Рисковите групи трябва да бъдат особено внимателни при грип

    „ През втората седмица на месец януари малко са изпратените проби за изследване в Националната референтна лаборатория, малко са и позитивните -  54 клинични проби,  от които на този тип преобладава  грип тип  А, 22 случая са тип Б. Но данните в динамика ще се променят. Грипната вълна най-вероятно ще започне с тип А, ще последва  тип Б, както..

публикувано на 16.01.20 в 13:22
Бончук Андонов

Ако спортът ти стане съдба, следвай съдбата си!

Негови снимки са украсявали страниците на почти всички печатни издания в България. Професионалният  спортен фоторепортер  Бончук Андонов е навсякъде, където има метри, точки, хронометри, топка или с една дума – състезание по някакъв спорт. Снимките са неговата съдба. Връзката му с фотографията е от 37 години.  Първият флирт с апарата Бончук..

публикувано на 16.01.20 в 12:28