Два нови случая на Африканска чума по свинете в Благоевград, въвеждат ограничителна зона

Нови два случая на Африканска чума по свинете са установени в района на две благоевградски села. Те са при диви прасета, отстреляни в Държавно ловно стопанство Благоевград, в района на Селище и Бучино. Това съобщи днес на пресконференция д-р Михаил Бащавелов – директор на ОДБХ-Благоевград, след заседание на Областната епизоотична комисия.

В 2 от 167 отстреляни прасета, след взети проби, е установено заболяването. Резултатът е коректен, защото при положителна проба се изследва повторно“, каза областният управител Бисер Михайлов.

Въведена е 200 километровата зона, която е разделена на три и ще остане ограничена за период от три месеца.

„Забранява се достъпа и движението на физически лица, попадащи в 3 и 25-километровите зони, които са инфектирана и наблюдавана зона. Достъпът, престоят и преминаването в посочените райони се разрешава само на служители от Изпълнителната агенция по горите, РДГ-Благоевград, ЮЗДП-Благоевград, РИОСВ-Благоевград, ОД на МВР и РУ-Благоевград, ДГС-Благоевград, ОДБХ-Благоевград, Пожарна безопасност - Благоевград, по повод изпълнение на служебните им задължения и прилагане на мерките за ликвидиране на болестта при спазване на мерки за биосигурност“, каза д-р Михаил Бащавелов. "Трета зона е свободна за дърводобив и ловци", каза още той.

В забранените територии неотложни дейности на лица, които нямат отношение към прилагане на мерките за предотвратяване на заболяването и ликвидирането на болестта, могат да се извършват само след съгласуване и разрешение на Областната епизоотична комисия. При неспазване на заповедта, нарушителите подлежат на санкциониране.

Д-р Бащавелов призова ловците да не се подвеждат по това, че ако прасето няма признаци, значи не е болно и уточни, че анонимността на пробите е напълно гарантирана. Очаква се и удължаване на ловния сезон с цел намаляване популацията при дивите прасета.


Вижте още

Планинските спасители скоро ще имат своя база на Рилските езера

Проблемът с базата на планинските спасители на Рилските езера стои доста отдавна. Районът е най-посещаван в страната от туристи през цялата година. За съжаление има и инциденти, които налагат бърза реакция на планинските спасители. При сигнали за пострадали туристи в момента планинските спасители идват от Дупница, а това води до загуба на време. При..

публикувано на 17.01.20 в 16:25

Грешните решения във ВиК сектора

Как експертите и учените във ВиК сектора се справиха с жестоката водна криза в столицата през 1994 година? – проф. Ганчо Димитров.  Водната криза в Перник не е само факт. Тя е първото локално проявление на дългото боледуване на ВиК сектора в България. Основните причини за тежката ситуация са острият дефицит на средства и липсата на..

публикувано на 17.01.20 в 11:24

Промените при подаване на данъчни декларации от физически лица

Важна промяна от тази година е, че годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване се подава само по електронен път. В декларацията лицето задължително отбелязва, че е самоосигуряващо се. Дори през годината лицето да е било само 5 дни самоосигуряващо се, то задължително следва да..

публикувано на 16.01.20 в 13:54
Д-р Магдалена Баймакова

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Рисковите групи трябва да бъдат особено внимателни при грип

    „ През втората седмица на месец януари малко са изпратените проби за изследване в Националната референтна лаборатория, малко са и позитивните -  54 клинични проби,  от които на този тип преобладава  грип тип  А, 22 случая са тип Б. Но данните в динамика ще се променят. Грипната вълна най-вероятно ще започне с тип А, ще последва  тип Б, както..

публикувано на 16.01.20 в 13:22
Бончук Андонов

Ако спортът ти стане съдба, следвай съдбата си!

Негови снимки са украсявали страниците на почти всички печатни издания в България. Професионалният  спортен фоторепортер  Бончук Андонов е навсякъде, където има метри, точки, хронометри, топка или с една дума – състезание по някакъв спорт. Снимките са неговата съдба. Връзката му с фотографията е от 37 години.  Първият флирт с апарата Бончук..

публикувано на 16.01.20 в 12:28
Владимир Иванов

Благоевград е един от най-скъпите градове в страната

  „Главната причина на такъв тип регионални изменения е следствие на логистиката на прилаганите търговски практики на съответния регион и не по-малката причина е платежоспособното търсене. Определено, където платежоспособното търсене е на по-ниски равнища, наблюдаваме по-нискокачествени продукти и по-ниски цени. В Благоевград специално,..

публикувано на 16.01.20 в 12:18

Доц. Мария Токмакова: Превенцията е най-доброто лечение на всяко заболяване, включително и на сърдечно-съдовите

„В ритъма на сърцето. За да усетим пулса на живота“ – нова рубрика на Радио Благоевград, в която веднъж месечно в ефира ще гостуват български кардиолози, с които ще разговаряме за  отделни заболявания на сърдечно-съдовата система. Ще поставим акцент върху превенцията, по-добрата информираност на слушателите и съвременните методи за  лечение...

публикувано на 16.01.20 в 11:59