Гл. ас. д-р М. Баймакова от ВМА: Правилната термична обработка на месо и храни е най-важна, за да се избегне салмонелата

При салмонелата говорим за голяма група заболявания, причинени от бактериите салмонела, които се срещат както при човека, така и при множество диви и селскостопански животни – птици, влечуги, земноводни. Т.е. този бактерии е навсякъде около нас. Намира се в гастроинтестиналния тракт на животните и хората, които за заразени или заразоносители и се отделя с изпражненията“ – заяви гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ на ВМА в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“.

Заразяването със салмонела се получава при контакт с болен, от селскостопански животни и домашни любимци, при консумацията на храни от животински произход – месо, субпродукти, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти, които са заразени. Животни, които имат пера, люспи и козина като змии, гущери, костенурки, също могат да бъдат заразени с бактерии и да участват във веригата на предаването на болестта. Предвид това трябва да бъдем внимателни при консумацията на определени хранителни продукти и контакт с животните. Домашните любимци – кучета, котки, хамстери също могат да бъдат източник на заразата, както и плодовете и зеленчуците. Най-честата причина за заболяването обаче остава неправилната кулинарна обработка на хранителните продукти . Приборите, с които се обработва месото не бива се използват и при приготвянето на друг вид храна. Термичната обработка на месо, яйца, риба също трябва да бъде съобразно изискванията за отделния продукт, за да е сигурно, че няма микроорганизми.

Първите симптоми се появяват около 6 часа след консумация на заразена храна. При хранителна интоксикация симптомите са температура, втрисане, гадене, повръщане, диария, развива се бърза дехидратация. Микроорганизмите на салмонелата бързо достигат до лигавицата на тънките черва. Там те отделят токсини, които причиняват диария, болки в корема и интоксикация на организма. При контакт с повърхности, предмети, които са заразени, тогава инкубационният период е по-дълъг – около седмица и по-късно могат да се развият симптомите.

Рисковите групи са малките деца, възрастните хора с диабет, хипертония, бъбречни проблеми, трансплантирани и онкоболни“ – каза д-р Баймакова.

Специалистът коментира и заболяването листериоза, което принадлежи към групата на зоонозите. Има го и при животните, и при хората, може да се открие и в почвата. Храните, към които трябва да се отнасяме с повишено внимание са млечните продукти които не са пастьоризирани, меки сирена. Рисковите групи са бременни, малки деца и хора с потисната имунна система. Препоръката е при всеки да има високо ниво на лична хигиена, термична обработка на храната, проверени източници при закупуването и.Вижте още

Планинските спасители скоро ще имат своя база на Рилските езера

Проблемът с базата на планинските спасители на Рилските езера стои доста отдавна. Районът е най-посещаван в страната от туристи през цялата година. За съжаление има и инциденти, които налагат бърза реакция на планинските спасители. При сигнали за пострадали туристи в момента планинските спасители идват от Дупница, а това води до загуба на време. При..

публикувано на 17.01.20 в 16:25

Грешните решения във ВиК сектора

Как експертите и учените във ВиК сектора се справиха с жестоката водна криза в столицата през 1994 година? – проф. Ганчо Димитров.  Водната криза в Перник не е само факт. Тя е първото локално проявление на дългото боледуване на ВиК сектора в България. Основните причини за тежката ситуация са острият дефицит на средства и липсата на..

публикувано на 17.01.20 в 11:24

Промените при подаване на данъчни декларации от физически лица

Важна промяна от тази година е, че годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване се подава само по електронен път. В декларацията лицето задължително отбелязва, че е самоосигуряващо се. Дори през годината лицето да е било само 5 дни самоосигуряващо се, то задължително следва да..

публикувано на 16.01.20 в 13:54
Д-р Магдалена Баймакова

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Рисковите групи трябва да бъдат особено внимателни при грип

    „ През втората седмица на месец януари малко са изпратените проби за изследване в Националната референтна лаборатория, малко са и позитивните -  54 клинични проби,  от които на този тип преобладава  грип тип  А, 22 случая са тип Б. Но данните в динамика ще се променят. Грипната вълна най-вероятно ще започне с тип А, ще последва  тип Б, както..

публикувано на 16.01.20 в 13:22
Бончук Андонов

Ако спортът ти стане съдба, следвай съдбата си!

Негови снимки са украсявали страниците на почти всички печатни издания в България. Професионалният  спортен фоторепортер  Бончук Андонов е навсякъде, където има метри, точки, хронометри, топка или с една дума – състезание по някакъв спорт. Снимките са неговата съдба. Връзката му с фотографията е от 37 години.  Първият флирт с апарата Бончук..

публикувано на 16.01.20 в 12:28
Владимир Иванов

Благоевград е един от най-скъпите градове в страната

  „Главната причина на такъв тип регионални изменения е следствие на логистиката на прилаганите търговски практики на съответния регион и не по-малката причина е платежоспособното търсене. Определено, където платежоспособното търсене е на по-ниски равнища, наблюдаваме по-нискокачествени продукти и по-ниски цени. В Благоевград специално,..

публикувано на 16.01.20 в 12:18

Доц. Мария Токмакова: Превенцията е най-доброто лечение на всяко заболяване, включително и на сърдечно-съдовите

„В ритъма на сърцето. За да усетим пулса на живота“ – нова рубрика на Радио Благоевград, в която веднъж месечно в ефира ще гостуват български кардиолози, с които ще разговаряме за  отделни заболявания на сърдечно-съдовата система. Ще поставим акцент върху превенцията, по-добрата информираност на слушателите и съвременните методи за  лечение...

публикувано на 16.01.20 в 11:59