Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Студенти, учени и професионалисти от цяла България могат да кандидатстват за стипендии "Фулбрайт"

Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт" представи днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ стипендиите "Фулбрайт", които дават възможност за обучение, специализации, изследователска и преподавателска дейност в САЩ през учебната 2021 – 2022 г. До април 2020 година е срокът, в който студенти, учени и професионалисти от цяла България могат да подадат своите документи по програма "Фулбрайт".

Това е най-голямата и най-престижната програма за образователен обмен на САЩ“, каза Мария Костова от комисията „Фулбрайт“.  

Кандидатстването се случва изцяло онлайн. Одобрените след първия етап кандидати преминават към втори етап. Имаме успешни кандидати и от Югозападния университет. Проф. Мая Чолакова тъкмо се върна от Флорида, а тази година ще замине Биляна Манова, която е докторант“, каза за Радио Благоевград Анджела Родел – изпълнителен директор на Комисията „Фулбрайт“.

Образователният обмен между САЩ и България под егидата на програма "Фулбрайт" започва през 1967 г.

Програмата е най-разпознаваема за младите учени и университетски преподаватели, както и за студентите, които искат да продължат с магистърска или докторска степен в САЩ. Досега българските стипендианти са почти 700“, каза още Анджела Родел. Те са учени и преподаватели, магистри и докторанти, помощник-учители по английски език, млади изследователи, професионалисти и специалисти в държавния и неправителствения сектор.

Официалното двустранно споразумение за образователен обмен е от 1993 година.


Галерия

Вижте още

Разказът на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“ се падна на матурата за зрелостниците

    Върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин – тема 18 писаха 2338 зрелостниците от област Благоевград на матурата по български език и литература, съобщи началникът на РУО Ивайло Златанов. Заявилите желание да се явят на държавния зрелостен изпит са били 2492-ма ученици, като от тях 79 са недопуснатите заради неуспешно..

публикувано на 01.06.20 в 15:05

„Зелено кученце“ е талисман на децата на Благоевград

Децата на Благоевград вече имат свой талисман. Това е кученцето Рошко, изработено от зелена растителност и представляващо топиарна фигура, единствената засега в Югозападна България. Арт-инсталацията е експонирана в пространството пред Регионалната библиотека в Благоевград, като идеята е, всяка година, там да бъде поставяна по една подобна фигура,..

публикувано на 01.06.20 в 14:25

И децата спортисти отново ще могат да се състезават

Добрата новина дойде почти по едно и също време с Международния ден на децата – 1-ви юни. Отпадат ограниченията за публични събирания, предизвикани от пандемията от Covid-19. Това даде възможност и на децата спортисти от Благоевград да покажат своите умения в парк „Бачиново“.  Богатата програма на Община Благоевград събра малките шахматисти от..

публикувано на 01.06.20 в 14:11

2 500 зрелостници от област Благоевград се явяват днес на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература

Близо 2 500 зрелостници от област Благоевград се явяват днес на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература. Те са разпределени в 276 изпитни зали, не повече от 10 зрелостници във всяка зала в 31 училища за цялата област. ЕГ „Академик Людмил Стоянов“ и ПМГ „Якадемик Сергей Корольов“ в Благоевград се помещават в една сграда...

публикувано на 01.06.20 в 10:25

Вербатория вече и в Благоевград

Вербатория – или диагностика на таланта – е уникален, иновативен метод за анализ на естествения потенциал на човека. Методът използва алгоритъм за анализ на индивидуалните характеристики на мозъка по време на прости стандартни задачи в различни области. Вербатория не изследва човешките умения или способности, а само разкрива области, в които..

публикувано на 31.05.20 в 13:58
Андрей Врабчев

Андрей Врабчев: В отношенията между България и Македония печеливши трябва да са и двете страни

   „Попаднахме отново в сблъсък, вместо да употребим инерцията от подписването на Договора за добросъседство, и това постави и двете общества в ситуация на стрес, на конфликт. Идеята беше да направим едно положително събитие, защото аз не съм сам в това, което да върне нещата към един по-добър тон, защото в конфликт винаги трябва да има загубил,..

публикувано на 31.05.20 в 13:08

Д-р Александър Симидчиев: Тютюнопушенето е зависимост, то е болест

За да привлече общественото внимание към тютюневата епидемия и нейните здравни и социални последици, през 1987 година Световната здравна организация обяви 31 май за Световен ден без тютюнев дим. Всяка година денят има специален акцент, тази е „Да говорим открито за последствията от тютюна!“, като вниманието е насочено най-вече към младите хора...

публикувано на 31.05.20 в 12:18