Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приветстваме зимното слънцестоене

Днес в точно в 6.19 ч. сутринта настъпи астрономическата зима и зимното слънцестоене.

Със зимното слънцестоене идва най-дългата нощ в Северното полукълбо, и най-краткият ден в южната част от света.

От 23 декември денят започва да нараства, докато се изравни с нощта с идването на пролетното равноденствие.

Подобно на лчтното слънцестоене и зимното е натоварено с много символика и затова се извършват много езотерични и дори някои християнски ритуали, които имат за корен точно езическите чествания на зимното слънцестоене. 

За народните вярвания свързани със зимното слънце разказва доц. Петя Банкова - етнолог в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките.


Вижте още
 Анна Начева

Вместо хората да отиват при книгите, книгите отиват при хората

Оказва се, че в дните на социална изолация, заради коронавируса, интересът към четенето и книгите не е намалял, напротив. „Наши читатели споделят, че в тези дни са прочели много повече книги, гледали са повече хубави филми и са слушали повече приятна музика. Тоест, това беше време за повече култура“ – коментира за Радио Благоевград Анна..

публикувано на 10.07.20 в 12:59

Младата лекарка д-р Магдалина Янакиева по стъпките на баща си и дядо си

Д-р Магдалина Янакиева от Благоевград, на 25 години, лекар в неврологично отделение, дъщеря на известния благоевградски псхиатър д-р Николай Янакиев, бе гост в предаването "Днес" на Радио Благоевград.  Лекарската професия е потомствена в семейството на д-р Янакиева, дядо й Кирил Янакиев също е бил лекар – психиатър. Младата лекарка обаче избира..

публикувано на 09.07.20 в 16:28

Цветни приказки безкрай, върху пищюмалите и шарените чорапи на село Баничан

Всеки е минавал през село Баничан, ако пътува към Гоце Делчев или в обратна посока до Банско. И единственото запомнящо се, профучавайки през селото е гледката на щъркелови гнезда. А си струва човек да поспре и да се потопи в една нетипична за българските села история, делници и празници. Ако ги попитате с какво най-много се гордеят, всички..

публикувано на 09.07.20 в 14:08

Честваме 170 години от рождението на Иван Вазов

България отбелязва 170 г. от рождението на Иван Вазов. Големият писател Гео Милев го нарича „Патриархът на българската литература“. Човек на много епохи, който преживява Възраждането, Освобождението и тежките години на следосвобожденска България. Името Вазов е културна и идеологическа парола на българите. Вазов е възпял сладостта на българския..

публикувано на 09.07.20 в 13:45

Д-р Пламен Енчев: Пчелната отрова може да ни предпази от Covid-19

Оказва се, че пчелната отрова, както и останалите пчелни продукти, могат да се използват превантивно срещу различни вируси и здравословни неразположения, включително и срещу Covid-19. Това потвърди за Радио Благоевград д-р Пламен Енчев, апитерапевт и специалист по вътрешни болести. Той коментира и китайско изследване, което включва близо 5000..

публикувано на 09.07.20 в 13:17

Благоевград, ринг свободен!

В зала “Скаптопара“ в Благоевград започна първият кръг на държавното лично отборно първенство по бокс за мъже, което е валидно и за Купата на България. В него участват  81 състезатели от 31 клуба от цяла България. Тук са старши треньорите на мъжкия национален отбор по бокс Жоел Арате и на младежките национали Борислав Бояджиев. Състезанието..

публикувано на 08.07.20 в 20:15

Димитър Иванов: Силно се надявам, малките лъвчета да оцелеят

Две лъвчета се родиха преди дни в благоевградския зоопарк. Появата им обаче, освен радост за местните жители, предизвика редица въпроси и притеснения, относно оцеляването на животните. Според управата на зоокъта, раждането е било непредвидено, а лъвицата най-вероятно е забременяла от брат си. След подаден сигнал на жител на Благоевград, че..

публикувано на 08.07.20 в 14:42