Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Между тъгата и щастието – история за едно от „съкровищата“ на дома за стари хора „Света Петка“ в Благоевград

Хората са различни в чувствата си, болките, в усмивките, в самотата, сълзите и обичта си. Повечето от обитателите на дома за стари хора „Света Петка“ в Благоевград са преживели лични истории, които са ги довели тук, където намират спокойствие и сигурност. Домът е едно топло, чисто, уютно място, даващо грижа и разбиране към проблемите на хората от третата възраст. При все това домуващите не са непременно щастливи. Всеки един от тях носи своята история и спомени. Всяка история е важна…

Едни от хората са затворени в себе си, други не скриват разочарованията си, а трети  въпреки тъгата и липсата на близки, с усмивка продължават пътя си. Опитват се да предадат поне частица ведрина и на останалите. Такава е и Петрунка Ресенска – едно от съкровищата на дома за стари хора „Света Петка“. Баба Пепи, както я наричат тук, е на 75 години. Спретната, приветлива и много артистична. Обича песента, скечовете, а напук на болежките, през лятото отглежда цветя и лехи със зеленчуци.

Освен всичко друго баба Пепи е и стар приятел на Радио Благоевград. Първото си интервю за радиото е дала преди повече от 46 години. Какво си спомня от това време, за младостта и уроците на живота – ето какво разказва възрастната жена: (Чуйте звуковия файл) 


Вижте още
Генерал Иван Колев

Ивайло Шопски: "Нарекли са го "българският Фридрих Велики"

  Поредният разговор с Ивайло Шопски – основател на Пътуващо читалище "Бащино огнище" – бе посветен на паметта за генерал Иван Колев , често наричан "бащата на българската конница".   Роденият в Бесарабия Иван Колев гради удачна чиновническа кариера в София, но избухналата през 1885 г. Сръбско-българска война преобръща живота му. Той се записва..

публикувано на 30.05.20 в 13:10

Александрина Димитрова: Нашата работа променя животи

Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация  „Сийдър“ – българската неправителствена организация, която вече 15 години работи за промяна на държавните политики и обществените нагласи към децата и хората в неравностойно положение. В интервю за Радио Благоевград Александрина Димитрова разказа, че в момента фондацията управлява девет..

публикувано на 29.05.20 в 18:19

Михаил Цонев от Благоевград с почетния знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, златен

Десетилетия от живота и работата на Михаил Цонев са свързани със самодейното движение, с благоевградското читалище „Никола Вапцаров“ като негов секретар. Той е бил и председател на Областния читалищен съвет – Благоевград, а в момента е секретар.  За изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по..

публикувано на 29.05.20 в 18:14

Възстановяват се трите къщи в Бобошево

На 24-ти май в следобедните часове пожар в Бобошево прикова вниманието ни. Запалиха се три къщи, долепени една до друга.  Следствието все още изяснява причините за това. Най-сериозно пострадала е къщата на семейство Граховски. С усилията на пожарната и жителите на района пожарът е локализиран, след това и изгасен.  Сега започна..

публикувано на 29.05.20 в 17:03

Скоро нарушителите шофьори ще получават само фишове

На 22 май започна общественото обсъждане на внесените нови промени в Закона за движението по пътищата.Това в последните години е най- променяния закон у нас.  Според внесения Проектозакон в бъдеще на пътя, а и след това шофьорите нарушители вече няма да получават актове, а само фишове за своите нарушения. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 29.05.20 в 16:50

Два пъти са се увеличили зверствата над животните

„Зачестилите зверства върху животни, липсата на контрол, дори и срещу тези, които ловуват, злоупотребява се с избиването на  защитени видове и не само това. Като цяло, всички бездомни животни, които са на улицата, са жертва на престъпления на хора, които го показват публично в интернет и социалните мрежи. Това са основните причини за..

публикувано на 29.05.20 в 12:27

Радан Кънев: Средствата от фонда за възстановяване на ЕС ще ни помогнат да трансформираме икономиката си

Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката  на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро до 2027 г. Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи. Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за..

публикувано на 29.05.20 в 11:32