Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Животът е с предимство“ – филм с кауза

Таня Маринска и Вилимир Александров – двама млади души, които създадоха филм с кауза. „Животът е с предимство“ е дело на Таня, която е завършила специалност “Филмова и телевизионна режисура към ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Идеята на филма е да събуди съзнанието на хората, че всички ние сме отговорни на пътя.

Постоянно чуваме в медиите за черни статистики, но постоянно ги отбягваме, свикнали сме с това нещо“, казва Таня Маринска.

Двамата с Вилимир вече са презентирали филма пред ученици от училищата в Община Симитли, а амбицията им е той да достигне до повече хора.

„Започнахме да преподаваме филма като открит урок. Идеята е да достигне до повече хора, повече ученици, преди да са взели книжка. Да видят какви са последствията“, споделя режисьорът.

Учениците, на които вече е представен филмът, го приемат много добре и се включват с различни въпроси в дискусията след прожекцията.

След като изгледат филма на въпроса- какво не ви хареса, те отговориха края и не краят, както е направен, а краят, защото той е лош, а не както по останалите филми. Това ни кара да си мислим, че те са се замислили върху посланието на филма“, каза Вилимир Александров.

Чуйте интервюто с Таня Маринска и Вилимир Александров:Вижте още
Д-р Весел Кантарджиев

Д-р Весел Кантарджиев, дерматолог от ВМА: През зимата използвайте повече хидратиращи кремове

Смяната на по-дълги и топли дни с по-късни, по студени и по-ветровити през зимата, действа стресово за кожата. Тя става по-чувствителна, загрубява, появяват се зачервявания, залющвания, понякога се усеща парене и дразнене. В кожата има различни рецептори – механични, физични и химични. При физичните налице са студовите рецептори. Ниските..

публикувано на 21.01.20 в 14:24

На Прабабинден в Благоевград

Обичая „поливане“ възпроизведоха в пенсионерския клуб в благоевградския квартал „Еленово“, където отбелязаха един от най-големите празници, посветени на „бабите“.  „Идеята на празника е да съхраним вековните традиции“ –  каза за Радио Благоевград Маргарита Петрова. Организаторите с гордост обявиха, че прабабите в клуба вече са четири...

публикувано на 21.01.20 в 14:13

Надомната работа привлича все повече млади хора

Все повече млади хора у нас започват да се занимават с надомна работа, според изследване на Сдружението на самонаетите и неформални работници. Според тях броят на надомните работници се увеличава, а  средната им възраст е 40 години. Това е един от начините да си докараш допълнителен доход , споделя Ива Катранджиева от..

публикувано на 20.01.20 в 10:16

Какво се случи в Камерна опера – Благоевград?

  На 14 януари директорът на Камерна опера – Благоевград  Бойко Цветанов бе освободен от длъжност.  Оперният изпълнител, който сам е депозирал заявление за прекратяване на договора си,  бе потърсен за коментар по темата. Разговорът се състоя ден след новината за освобождаването му. Свързахме се с него по телефона.    За коментар потърсихме и..

обновено на 19.01.20 в 18:24
Никола Образописов - автопортрет

"Консулата" – филм за делото и живота на самоковския зограф Никола Образописов

Във връзка с 190 години от рождението на Никола Иванов Образописов, екипът на Историческия музей в Самоков създаде документален филм за живота и делото на видния зограф. Фимът "Консулата" е с продължителност малко над час. По реализацията му са работили директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов, Любомир Николов – автор и..

публикувано на 19.01.20 в 15:02

Анелия Овнарска-Милушева: Смисълът на старото българско знание и въпросът „Защо“ са много важни!

   Етнологът Анелия Овнарска-Милушева е една от съвременните пазителки на българските традиции. От малка обиква народната песен и танц. С годините тази любов расте и се развива.    Днес Анелия Овнарска-Милушева е автор на фейсбук-страницата „Думам ти, щерко“. Тя има стотици последователи, а в края на изминалата 2019 година се състоя премиерата..

публикувано на 19.01.20 в 13:54

“Царете“ разбиха „Септември“ (Симитли) с 0:7

   Първодивизионният  „Царско село“ победи „Септември“ (Симитли) с 7:0 в първата  контрола и за двата отбора. Мачът се игра на “Арена Симитли“ пред около 150 зрители при студено време. Футболистите на Никола Спасов бяха безкомпромисни срещу съперника си, който бе едва на 5 дни тренировки. Резултатът се движеше така: 0:1 А.Карачанаков (4)..

публикувано на 19.01.20 в 10:16