Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ромите празнуват Банго Васил

Празникът Банго Васил е известен като "ромската Нова Година". Традиционно  се празнува три дни – от 13 до 15 януари. 14 януари обаче е най-важният ден, тогава от най-голямо значение е първият гост в къщата. Смята се, че какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата Нова година.  На този празник от изключителна важност е какво ще се сложи на трапезата. В следобедната програма на Радио Благоевград на 14 януари представихме три дами от ромския етнос.

Помня още като бях малка и майка ми приготвяше сарми, баници, колеха пуйки и ги пълнеха с ориз“, споделя Тодорка.

Трапезата не се вдига през цялата нощ. Смята се, че това носи берекет.  Важно място в празника заема и сурвакането. Сурвакарите пожелават здраве, плодородие и късмет. Както и в българската традиция сурвакарите се даряват със сушени плодове, бонбони или пари.

Спомням си как отивах да сурваткам сутринта в 6 часа“, спомня си още Тодорка.

Някои си пожелават здраве, берекет, да е по-плодородна годината“, допълва я Недялка.

Освен ромите, в Русия, Сърбия, Черна гора и Македония, също посрещат Нова година по стария Юлиански календар- на14 януари.

Тази традиция да празнуваме днес идва от бабите, от старите, от прабабите, от старото поколение“, разсъждават трите дами- Тодорка, Искра и Недялка от Благоевград.

При различните етнически групи роми, наименованието и обичаите на празника са различни. Легендите преминават една в друга и раждат митологията, към която ромите се придържат. Според някои легенди  Банго Васил е овчар, реална личност, който спасил ромски деца от удавяне.

Никой не го познава. Никой не го е виждал, просто традицията повелява да вярваме в него“, отговарят ромките на въпроса кой е Банго Васил.

Василеца е следващият най-почитан празник от ромите след Гергьовден.

Ромската веселба е всеизвестна макар празникът Банго Васил в Благоевград да не се почита по традиционния начин, ромите споделят, че задължително ще сложат празнична трапеза, а на оркестъра не му е нужна репетиция.

Чуйте звуковия файл:


Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Благоевградска област в грипна епидемия

От утре, 28 януари, Регионалната здравна инспекция – Благоевград обявява грипна епидемия в цялата Благоевградска област, поради рязко повишаване заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип. Епидемични стойности са достигнати в по-голяма част от общините в областта. Грипната ваканция за учениците ще бъде от 28 януари до 5 февруари,..

публикувано на 27.01.20 в 15:42

Голямата Шифрин запомни Банско с два свои триумфа!

Носителката на големия Кристален глобус през последните три сезона – американката Микаела Шифрин, спечели супергигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско. Световната шампионка Шифрин, която стартира с номер 13, преодоля трасето за 1:10.88 минута и постигна шеста победа за сезона и общо 66-а в кариерата си. Така..

публикувано на 26.01.20 в 18:28

Национална награда за живопис на името на Майстора

    Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора по традиция ще бъде връчена на официална церемония в деня на рождението на художника – 1 февруари – от 12 часа, в Кюстендил, в галерията, също наречена с името на художника.      Учредена съвместно от Община Кюстендил и галерията, Министерството на културата и Съюза..

публикувано на 26.01.20 в 18:03

Филмът “Доза щастие” става част от учебната програма

“Доза щастие“ –  филмовата екранизация на автобиографичната книга на журналистката Весела Тотева („Падение и спасение“) влиза в учебната програма. Заглавието, режисирано от Яна Титова, няма да бъде изучавано в помагалата, но стартира собствен проект, част от образователните инициативи на Министерството на образованието и науката.   Филмът..

публикувано на 26.01.20 в 15:00

Йордан Радичков: „Културата е крехко и трошливо цвете”

Тези думи на Йордан Радичков, с когото се простихме на 21 януари преди 16 години, провучаха в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие „Страници”. „Културата е нещо много крехко и то трябва да се отглежда вътре в цялата народна душа, в душата на един народ, и да се крепи – това е..

публикувано на 26.01.20 в 12:59

Пътуващо читалище поддържа топлината в бащиното огнище

  Един автобус, в не първа младост, и много идеи – това е началото на Пътуващо читалище „Бащино огнище“. Следват четири години, в които хората, застанали зад идеята и автобусът, преоборудван в музей на колела, участват в над 150 събития в повече от 100 от градовете на България. Следват и издаване на издирени, често – изискващи грижа и..

публикувано на 26.01.20 в 12:48

Община Белица направи осветление на натоварен пътен участък

Със 100 хиляди лева общински средства бе направено осветление на натоварен пътен участък между Банско и Велинград. На пътя за отбивката за село Краище и Белица хората отдавна искат да бъде поставено улично осветление. То е поставено в продължение на един километър от участъка, като са използвани изцяло общински средства. Това е един опасен участък...

публикувано на 24.01.20 в 16:59