Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на Благоевград се срещна с кметове и кметски наместници

Кметът на Благоевград Румен Томов проведе за втори път среща с кметовете и кметските наместници в общината. На срещата присъстваха 20 управници на населени места. Румен Томов и зам.-кметът по финанси и икономика Ясен Попвасилев съобщиха, че в бюджета има предвидени 152 000 лева за кметствата.

Сред поставените проблеми беше доставката на хляб, лекарства и хранителни продукти във вископланинските села Габрово и Дебочица. Кметският наместник Добрин Хамбарджийски посочи, че два пъти в седмицата — вторник и събота, сам и с личен превоз, доставя стоки от първа необходимост на жителите в тези населени места. Румен Томов поясни, че има заложени средства и ще се предприемат мерки.

Пред Томов беше поставен и проблемът за изграждане на водопровод в село Покровник. Кметът на Покровник Недко Ангелов съобщи, че две къщи са без вода и има спешна нужда от поставяне на тръба.

За поетапна подмяна на тръбите за питейна вода, настоява и кметът на село Падеш Валери Качулски. При тези дейности ще се установят и нерегламентирани отклонения в изградената мрежа за водоподаване.

Кметският наместник на село Селище Валери Байрактарски и кметът на село Бистрица Георги Бочуков изказаха притеснения за недостиг на питейна вода.

Кметът на село Бело поле Иван Стойчев настоява да бъдат възстановени прекъснатите тръби за вода при местността „Джампалица“ край ПП Е-79.

Сред поставените теми от селските управници са и опасни шахти без капаци в село Бистрица, както и липсата на пътни знаци в същото населено място.

Кметовете на вископланинските села посочиха като сериозен проблем и разрушената настилка на пътищата от тежкотоварните камиони, превозващи дърва от горския фонд. Те настояват за предприемане на спешни мерки за поддържане на пътищата, които са общински и от горските стопанства.

Празникът на виното в село Дъбрава ще се състои за поредна година на опредената дата — първата събота на месец февруари. Събитието ще се проведе със съдействието на община Благоевград. Предвидени са средства за организиране на събори в населените места, обяви още кметът на Благоевград.Вижте още

Възпоменателен знак в памет на стотиците българи, въдворени и изтезавани в т.нар. трудово-възпитателно общежитие в Дупница през 1945г. ще бъде поставен близо до мястото, където се е намирало

Лагерът е функционирал 6 месеца покрай река Джерман в квартал “Ценеви”. Паметната плоча ще бъде монтирана на една от колоните на железопътния мост. Инициативата е на СДС – Дупница, а откриването е насрочено за 1 февруари. Тогава се отбелязва Денят за почит към репресираните от комунистическия режим. В лагера са пребивавали над 1 600 души. Сред тях са..

публикувано на 21.01.20 в 13:34

Укрепват участък от пътя между град Трън и село Банкя

Аварийно ще бъде укрепен участък от пътя от град Трън до село Банкя.  В резултат на обилните валежи през миналата пролет се е образувало свлачище, като значително количество земна маса са поддали и са преминали над съществуващите подпорни стени. Пътят е общински и осигурява единствения транспортен достъп до село Банкя, а компрометираният участък е с..

публикувано на 21.01.20 в 12:48

Официално бе открита новата сграда към Детска градина №8 „Вечерница“ в Благоевград

Новата двуетажна сграда е изградена по проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград”. Изразходваните средства за строежа и обзавеждането, са малко над един милион лева. В новата сградата на Детска градина „Вечерница“ се помещават три занимални със спални помещения, разливни и санитарни помещения, зала за..

публикувано на 21.01.20 в 12:41

В Деня на родилната помощ проплака момиченце в МБАЛ – Благоевград

В Деня на родилната помощ в Акушеро-гинекологичното отделение на благоевградската многопрофилна болница се роди 40-ото бебе за месец януари. И въпреки националната тенденция за снижение на раждаемостта, в родилното отделение има леко повишение, като през миналата година са проплакали 588 деца, от които пет двойки близнаци, каза с вълнение и..

публикувано на 21.01.20 в 11:53

Откриха крадени вещи на два адреса в Кюстендил

Множество вещи – обект на кражби, извършени от октомври миналата година до януари през тази година, са открили и иззели служители на полицейското управление в Кюстендил от два адреса в града, съобщиха от полицията. Криманилистите открили вещите – флексове, ударни бормашини, навигация, радиостанции, кафе-машина, акумулатор, резачка, водоструйка,..

публикувано на 21.01.20 в 10:47

В деня на родилната помощ, женската структура на ГЕРБ – Перник, зарадва с поредно дарение АГО в МБАЛ „Рахила Ангелова"

За нуждите на отделението с набраните средства от благотворителната кампания за събиране на пластмасови капачки са закупени апарати за мерене на кръвно налягане, а за неонатологията – шкаф за преповиване на бебетата.  През последните няколко години, благотворителния жест по случай Бабинден се превърна в традиция за Жени ГЕРБ. Областният ръководител на..

публикувано на 21.01.20 в 10:24

На 21 януари почитаме Св. преподобни Максим Изповедник

Свети преподобни Максим е един от най-авторитетните учители и разпространители на православието. Името има латински корени и идва от думата „maximilianus”, която в превод означава „най-великият”. Той е роден в богато и уважавано семейство. Водил е усилена борба срещу навлизащата монотелкса ерес, според която християнството не било..

публикувано на 21.01.20 в 08:42