Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Мария Токмакова: Превенцията е най-доброто лечение на всяко заболяване, включително и на сърдечно-съдовите

„В ритъма на сърцето. За да усетим пулса на живота“ – нова рубрика на Радио Благоевград, в която веднъж месечно в ефира ще гостуват български кардиолози, с които ще разговаряме за  отделни заболявания на сърдечно-съдовата система. Ще поставим акцент върху превенцията, по-добрата информираност на слушателите и съвременните методи за  лечение.

Първият гост на рубриката бе доц. д-р Мария Токмакова, председател на Българското кардиологично дружество, началник на отделение към Кардиологичната клиника в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив.

 „65 процента  от смъртността в България се причинява от  болести на кръвообращението.  „Евростат“ ни класира в първите 10 държави, в които честотата на сърдечно-съдовите заболявания е най-висока. Превенцията  е  най-доброто лечение на всяко едно заболяване, включително и на сърдечно-съдовите.  Познанието по отношение рисковите фактори, а сред тези, на които можем да повлияем – артериалната хипертония, намалената физическа активност, тютюнопушене, ранното откриване на захарния диабет, начинът на хранене. Всичко това трябва да започне в много ранен етап, още в училище и е гаранция за добри резултати ако това бъде включително и национална политика“ – категорична бе доц. Токмакова. Според нея днес българинът е по-добре информиран за болестите на сърцето чрез медиите, здравните предавания. Има обаче още много възможности. Информираността е продължаващ акт и основна задача на лекарите, родителите, медиите. Здравни теми трябва да бъдат включени в учебните програми в училище, защото  детското здраве е основата.


Доц. Токмакова съобщи, че в България има 150 хиляди човека с диагноза сърдечна недостатъчност, в световен мащаб болните също се увеличават. Причините: застаряване на населението. От друга страна фактът, че много от заболяванията като остър миокарден инфаркт, възможността да се коригират някои сериозни клапни заболявания, което дава повече живот, дава и възможност да се стигне до етапа на сърдечна недостатъчност.

„Кардиологията като специалност е една от най-бързо развиващите се. Интервенционалната кардиология може би има най-голяма заслуга за това и за радост в България тя е на ниво, каквото има в европейските държави. България е покрита с достатъчен брой инвазивни лаборатории. Почти 90% хората с остър миокарден инфаркт успяват да получат адекватно интервенционално лечение, защото това е лечението, което може да спаси човешки живот. Друг е въпросът, че броя на хората, които получават микоарден инфаркт остава един и същ. Причината е,  че ние не успяваме да профилактираме и да предпазим хората от развитието на остър миокарден инфаркт. Именно това показва смисълът да говорим, да действаме адекватно по отношение на рисковите фактори. Данните от Националния център по статистика показват една и съща бройка през 3-те тримесечия на 2019 година – около 2 800-3 000 случая на 3 месеца с остър миокарден инфаркт. Близо 2 200-2500 от тях, т.е. почти 80%  получават „златния стандарт  според съвременната интервенционална и обща кардиология“ – коментира доц. Токмакова.

Като председател на Българското кардиологично дружество тя съобщи, че една от основните задачи на дружеството е  усъвършенстването и непрекъснато продължаващото обучение на специалистите, което е гаранция за добро ниво на здравни грижи към пациентите. Фокусът на дружеството е насочен и към обучението на пациентите. На сайта на дружеството има създаден специален пациентски портал, на който се публикуват материали, насочени към пациентите, които са обучителни, отговаря се и на най-често задаваните въпроси.

Доц. Мария Токмакова посъветва пациенти с ясни и доказани съдови проблеми, да се предпазват от внезапно излизане при студено време – особено, когато има екстремно ниски температури, тъй като е възможно да бъде провокиран спазъм, поява на стенокардна симптоматика, гръдна болка.

Чуйте в звуковия файл, интервюто на Лалка Радкова с доц. д-р Мария Токмакова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28