Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Мария Токмакова: Превенцията е най-доброто лечение на всяко заболяване, включително и на сърдечно-съдовите

„В ритъма на сърцето. За да усетим пулса на живота“ – нова рубрика на Радио Благоевград, в която веднъж месечно в ефира ще гостуват български кардиолози, с които ще разговаряме за  отделни заболявания на сърдечно-съдовата система. Ще поставим акцент върху превенцията, по-добрата информираност на слушателите и съвременните методи за  лечение.

Първият гост на рубриката бе доц. д-р Мария Токмакова, председател на Българското кардиологично дружество, началник на отделение към Кардиологичната клиника в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив.

 „65 процента  от смъртността в България се причинява от  болести на кръвообращението.  „Евростат“ ни класира в първите 10 държави, в които честотата на сърдечно-съдовите заболявания е най-висока. Превенцията  е  най-доброто лечение на всяко едно заболяване, включително и на сърдечно-съдовите.  Познанието по отношение рисковите фактори, а сред тези, на които можем да повлияем – артериалната хипертония, намалената физическа активност, тютюнопушене, ранното откриване на захарния диабет, начинът на хранене. Всичко това трябва да започне в много ранен етап, още в училище и е гаранция за добри резултати ако това бъде включително и национална политика“ – категорична бе доц. Токмакова. Според нея днес българинът е по-добре информиран за болестите на сърцето чрез медиите, здравните предавания. Има обаче още много възможности. Информираността е продължаващ акт и основна задача на лекарите, родителите, медиите. Здравни теми трябва да бъдат включени в учебните програми в училище, защото  детското здраве е основата.


Доц. Токмакова съобщи, че в България има 150 хиляди човека с диагноза сърдечна недостатъчност, в световен мащаб болните също се увеличават. Причините: застаряване на населението. От друга страна фактът, че много от заболяванията като остър миокарден инфаркт, възможността да се коригират някои сериозни клапни заболявания, което дава повече живот, дава и възможност да се стигне до етапа на сърдечна недостатъчност.

„Кардиологията като специалност е една от най-бързо развиващите се. Интервенционалната кардиология може би има най-голяма заслуга за това и за радост в България тя е на ниво, каквото има в европейските държави. България е покрита с достатъчен брой инвазивни лаборатории. Почти 90% хората с остър миокарден инфаркт успяват да получат адекватно интервенционално лечение, защото това е лечението, което може да спаси човешки живот. Друг е въпросът, че броя на хората, които получават микоарден инфаркт остава един и същ. Причината е,  че ние не успяваме да профилактираме и да предпазим хората от развитието на остър миокарден инфаркт. Именно това показва смисълът да говорим, да действаме адекватно по отношение на рисковите фактори. Данните от Националния център по статистика показват една и съща бройка през 3-те тримесечия на 2019 година – около 2 800-3 000 случая на 3 месеца с остър миокарден инфаркт. Близо 2 200-2500 от тях, т.е. почти 80%  получават „златния стандарт  според съвременната интервенционална и обща кардиология“ – коментира доц. Токмакова.

Като председател на Българското кардиологично дружество тя съобщи, че една от основните задачи на дружеството е  усъвършенстването и непрекъснато продължаващото обучение на специалистите, което е гаранция за добро ниво на здравни грижи към пациентите. Фокусът на дружеството е насочен и към обучението на пациентите. На сайта на дружеството има създаден специален пациентски портал, на който се публикуват материали, насочени към пациентите, които са обучителни, отговаря се и на най-често задаваните въпроси.

Доц. Мария Токмакова посъветва пациенти с ясни и доказани съдови проблеми, да се предпазват от внезапно излизане при студено време – особено, когато има екстремно ниски температури, тъй като е възможно да бъде провокиран спазъм, поява на стенокардна симптоматика, гръдна болка.

Чуйте в звуковия файл, интервюто на Лалка Радкова с доц. д-р Мария Токмакова:


Галерия

Вижте още
Георги Тренчев

Д-р Георги Тренчев: Образованието в България се нуждае от революция!

„Вълнуващ момент за мен. Приемам наградата и като признание за работата на всички,  които работим в училището, на целия ни екип за всичко, което сме постигнали през годините, особено в последните години, през които се стремим да въведем новости в образованието“ –   каза за Радио Благоевград д-р Георги Тренчев, от 23 години директор на началното..

публикувано на 06.06.20 в 10:58

В град Гоце Делчев ще се реши проблемът с отпадъците

В града бе даден старт на изграждането на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Инсталацията ще реши проблемите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Планирано е изграждането и експлоатацията са различни..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Община Симитли открива нов център за възрастни хора

Община Симитли е с опит в предоставянето на социални услуги за възрастните хора с деменция. Скоро предстои да бъде открит нов център в село Железница, каза за Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в общината. „ През последните години община Симитли работи последователно в посока осигуряване подкрепа и грижа за..

публикувано на 05.06.20 в 16:24

Иво Тренчев – отново начело на “Септември“ /Симитли/

След четиригодишна пауза, Иво Тренчев отново стана старши треньор на „Септември“ /Симитли/. Досегашният наставник – младият Костадин Кацимерски ще бъде единият от помощниците му. Другият е Станислав Бачев, с когото Тренчев работи до месец ноември миналата година в „Пирин /Бл/. Кондиционен  треньор ще бъде Антон Иванов, който също познава..

публикувано на 05.06.20 в 15:31

Феномен на природата или дело на човек?!

Това е историята на намерените букви в откършен от буря клон на най-стария чинар в Гърмен. 600-годишният чинар в селото е една от атракциите в общината със своята величественост и история. През 2010 година, на първия конкурс „Дърво с корен“, той беше обявен за дърво на годината в България и се класира на второ място в международния конкурс..

публикувано на 05.06.20 в 14:22

ВМРО: 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не на славянската

ВМРО внесе предложение 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не на славянската. Депутатът от ВМРО/ОП Красимир Богданов коментира темата в ефира на Радио Благоевград. "Още в ранните месеци на тази година ние взехме решение да внесем тази поправка в Кодекса на труда .  Законопроектът за изменение на Кодекса..

публикувано на 05.06.20 в 11:35

За добрите каузи от Слокощица до Разлог

Много пъти сме ви разказвали за инициативите на членовете на Сдружението за Слокощица и доброволците, които се включват в реализирането на идеите им.  В основата на тяхната дейност стои разделното събиране и предаване на отпадъци. Със събраните средства облагородяват селото. Днес отново имаме повод да ви разкажем за тях. За празника на детето..

публикувано на 04.06.20 в 16:44