Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените при подаване на данъчни декларации от физически лица

Важна промяна от тази година е, че годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване се подава само по електронен път.

В декларацията лицето задължително отбелязва, че е самоосигуряващо се. Дори през годината лицето да е било само 5 дни самоосигуряващо се, то задължително следва да подаде декларация по електронен път.

Друга промяна е, че към данъчните декларации за 2019 г. няма да се прилагат служебни бележки от работодателите за доходите и удържаните данъци и задължителни осигурителни вноски, валидни решения на ТЕЛК/НЕЛК от лицата, които искат да ползват облекчения за намалена работоспособност или данъчно облекчение за деца с увреждане.

Нерегистрираните земеделски производители няма да включват в декларациите си субсидиите, които са обложени от ДФ „Земеделие“.

Променен е и срокът за подаване на годишната данъчна декларация за ползване на отстъпка от данъка за довнасяне – вече е до 31.03.2020 г.

Лицата, които подават годишната данъчна декларация по електронен път, могат да ползват 5 на сто отстъпка от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв., ако едновременно отговарят на следните условия: подали са годишна данъчна декларация по електронен път в срок до 31 март; към момента на подаване на декларацията нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения; и данъкът за довнасяне по годишната данъчна декларация е внесен в срок до 31 март.

Не е необходимо лицата, които получават доходи само от заплати по постоянен трудов договор да подават годишна данъчна декларация.

Декларации подава всяко местно физическо лице, което през предходната година е получило доходи от стопанска дейност като едноличен търговец; което е получило доходи от наем, хонорар или от граждански договор; лице, което иска да ползва данъчни облекчения; лице, което е плащало патентен данък; лице, което има необлагаеми доходи от дейност по таксиметров превоз на пътници, извършвана от физически лица – водачи, от името на регистриран превозвач; лице, което е дало или получило заем/и от други граждани или дружества в размер на общо над 10 000 лв. или има непогасени остатъци общо над 40 000 лв. от дадени или получени заеми през годината или през предходните пет години; което притежава акции и дялови участия в дружества и недвижима собственост в чужбина; което е придобило доходи от източник в чужбина, подлежащи на облагане с окончателен данък. 

Данъчна декларация подава и всяко чуждестранно физическо лице, което през предходната година е получило доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа от източник в България.

Декларацията се подава: по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК), като получаването му е безплатно от всеки офис на НАП, или с квалифициран електронен подпис (КЕП). За целта трябва лицата да притежават ПИК или КЕП и да са подали заявление в НАП, че искат да общуват с администрацията чрез интернет; по пощата – с обратна разписка; на място в определени пощенски станции срещу входящ номер – в 8 града в област Благоевград ; и в офиса на НАП по постоянен адрес. 

Клиентите на НАП могат да получат безплатно, само с лична карта своя персонален идентификационен код след подаване на заявление. Заявлението може да се подаде, а издадения ПИК да се получи във всеки офис на НАП. Единственото условие е клиентът да има електронен адрес – имейл. Персоналният идентификационен код се получава лично, чрез изрично упълномощено лице или от изрично посочено в заявлението лице.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица остава непроменен – 30 април 2020 г.

Това са част от промените в Закона за данъците върху доходите на физически лица само по отношение на физическите лица. Има промени в този закон, които касаят и работодателите.

По темата разговаряхме днес с Валентина Христова, началник на отдел „Услуги за клиети“, офис на НАП Благоевград.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31