Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените при подаване на данъчни декларации от физически лица

Важна промяна от тази година е, че годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване се подава само по електронен път.

В декларацията лицето задължително отбелязва, че е самоосигуряващо се. Дори през годината лицето да е било само 5 дни самоосигуряващо се, то задължително следва да подаде декларация по електронен път.

Друга промяна е, че към данъчните декларации за 2019 г. няма да се прилагат служебни бележки от работодателите за доходите и удържаните данъци и задължителни осигурителни вноски, валидни решения на ТЕЛК/НЕЛК от лицата, които искат да ползват облекчения за намалена работоспособност или данъчно облекчение за деца с увреждане.

Нерегистрираните земеделски производители няма да включват в декларациите си субсидиите, които са обложени от ДФ „Земеделие“.

Променен е и срокът за подаване на годишната данъчна декларация за ползване на отстъпка от данъка за довнасяне – вече е до 31.03.2020 г.

Лицата, които подават годишната данъчна декларация по електронен път, могат да ползват 5 на сто отстъпка от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв., ако едновременно отговарят на следните условия: подали са годишна данъчна декларация по електронен път в срок до 31 март; към момента на подаване на декларацията нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения; и данъкът за довнасяне по годишната данъчна декларация е внесен в срок до 31 март.

Не е необходимо лицата, които получават доходи само от заплати по постоянен трудов договор да подават годишна данъчна декларация.

Декларации подава всяко местно физическо лице, което през предходната година е получило доходи от стопанска дейност като едноличен търговец; което е получило доходи от наем, хонорар или от граждански договор; лице, което иска да ползва данъчни облекчения; лице, което е плащало патентен данък; лице, което има необлагаеми доходи от дейност по таксиметров превоз на пътници, извършвана от физически лица – водачи, от името на регистриран превозвач; лице, което е дало или получило заем/и от други граждани или дружества в размер на общо над 10 000 лв. или има непогасени остатъци общо над 40 000 лв. от дадени или получени заеми през годината или през предходните пет години; което притежава акции и дялови участия в дружества и недвижима собственост в чужбина; което е придобило доходи от източник в чужбина, подлежащи на облагане с окончателен данък. 

Данъчна декларация подава и всяко чуждестранно физическо лице, което през предходната година е получило доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа от източник в България.

Декларацията се подава: по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК), като получаването му е безплатно от всеки офис на НАП, или с квалифициран електронен подпис (КЕП). За целта трябва лицата да притежават ПИК или КЕП и да са подали заявление в НАП, че искат да общуват с администрацията чрез интернет; по пощата – с обратна разписка; на място в определени пощенски станции срещу входящ номер – в 8 града в област Благоевград ; и в офиса на НАП по постоянен адрес. 

Клиентите на НАП могат да получат безплатно, само с лична карта своя персонален идентификационен код след подаване на заявление. Заявлението може да се подаде, а издадения ПИК да се получи във всеки офис на НАП. Единственото условие е клиентът да има електронен адрес – имейл. Персоналният идентификационен код се получава лично, чрез изрично упълномощено лице или от изрично посочено в заявлението лице.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица остава непроменен – 30 април 2020 г.

Това са част от промените в Закона за данъците върху доходите на физически лица само по отношение на физическите лица. Има промени в този закон, които касаят и работодателите.

По темата разговаряхме днес с Валентина Христова, началник на отдел „Услуги за клиети“, офис на НАП Благоевград.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28

Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог , част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „ Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности “  подчерта в интервю за Радио..

публикувано на 22.04.24 в 09:19

Анжела Родел: Преводачът изгражда мостове между различни култури

Анжела Родел е американка по рождение и българка по душа. Родена е в щата Уисконсин. Следва в университета в Йейл, където за първи път чува българска народна музика и тя завинаги остава в нейното сърце. От десетилетия живее в България, говори, пее и превежда от български на английски език. През 2014 година получи българско гражданство за..

публикувано на 20.04.24 в 09:36

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09