Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Планинските спасители скоро ще имат своя база на Рилските езера

Проблемът с базата на планинските спасители на Рилските езера стои доста отдавна. Районът е най-посещаван в страната от туристи през цялата година. За съжаление има и инциденти, които налагат бърза реакция на планинските спасители. При сигнали за пострадали туристи в момента планинските спасители идват от Дупница, а това води до загуба на време. При тежки ситуации закъснението може да се окаже фатално. 

Дълго време се водиха дискусии доколко е възможно изграждането на база на спасителите на територията на Национален парк “Рила“. Най-после в края на миналата година бе постигнато съгласие и това стана след намесата и на народния представител от Дупница Радослава Чеканска. След доста разговори съгласие бе постигнато. 

Осигурени са около 300 хиляди лева за строителство, определен е и терен близо до хижата, до последната станция на лифта. В момента необходимата документация се съгласува между отделните институции и можем да се надяваме при по-добри атмосферни условия да започне строителството на Информационен център и база на Планинската спасителна служба близо до Рилските езера.

Чуйте интервюто на Иван Лазов с народния представител Радослава Чеканска – > 


Вижте още

Осми март не е само ден за празнуване, но и за подкрепа

Осми март е денят на жената – майка и любима. Има обаче много жени, които няма да получат цветя, а децата им за пореден път ще бъдат свидетели на физически и психически тормоз върху майките си. Тези жени и техните деца имат нужда от закрила, подкрепа от специалисти, място, където да се подслонят и основа, на която да започнат да градят живота си наново...

публикувано на 08.03.21 в 17:14

Законът за достъп до обществена информация помага за поставянето на екологични проблеми

Именно позоваването на законовите изисквания даде възможност на екологичната организация „Грийнпийс – България" да станат известни данни от изследване на околната среда в района на ТЕЦ „Бобов дол“. Това показват заключенията в доклада „Мръсното завещание на въглищата“, публикуван от организацията. Заключенията са, че отпадните потоци от ТЕЦ..

публикувано на 08.03.21 в 17:05
Здравка Чимева

"Ние жените" – 30 години отдадени на благородни каузи

Една от най-активните неправителствени организации в Югозападна България е сдружението „Ние жените“. Създадена точно преди тридесет години от дами с различни професии и бизнеси, но отдадени на каузата за по-добър, красив и осмислен живот.  В началото, преди 30 години, те са шепа жени от  приятелски семейства. Постепенно приобщават дами от бизнеса,..

публикувано на 08.03.21 в 15:10

Водещи акушерки от страната с ежеседмични безплатни онлайн лекции за бъдещи и настоящи родители

Алиансът на българските акушерки след няколко месечно прекъсване, отново стартира своите срещи между акушерки и бъдещи и настоящи майки, част от Информационната кампания "Акушерките близо до майките". Динамиката на настоящата здравна ситуация наложи промяна във формата на информационната кампания. Срещите се провеждат ОНЛАЙН и така повече..

обновено на 08.03.21 в 14:30

За смисъла на прошката – поискана и дадена

„За всяка грешка има и прошка“, казва една българска поговорка. Ако ни е трудно да признаваме грешките си и да даваме прошка през нормалното си ежедневие, то традиционният календар е предвидил една седмица в годината , в която да помислим и за това. „Тази седмица започна от вчера и се нарича Неделя Месопустна. Тя е подготвителна към..

публикувано на 08.03.21 в 14:10
KASHMIR

KASHMIR с нов сингъл на български – „Бягам“

Алтернативната рок група KASHMIR зарадва меломаните с нова песен на български. Сингълът носи заглавието „Бягам“. „Песента разказва за онези мънички моменти от ежедневието ни, в които трябва да поспрем и да погледнем от друг ъгъл на нашия живот. Да не „бягаме“ така устремено към рутинните си ангажименти, а да се порадваме на истински красивите..

публикувано на 07.03.21 в 15:20

Радостина Славкова: С европейската инициатива „Вълна на обновяване“ се цели да се утрои темпото на обновяване на сградния фонд в ЕС

„ Инициативата на Европейската комисия „Вълна на обновяване“ е приоритетна в рамките на Европейската зелена сделка и цели да се утрои темпото на обновяване на сградния фонд в ЕС. Така ще се повиши не само енергийната ефективност, но ще имаме победи и на фронта на енергийната бедност “, коментира за Радио Благоевград Радостина Славкова,..

публикувано на 07.03.21 в 13:55