Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на февруари изплащат парите за тютюна

2
Консултативен съвет по тютюна

„В диапазона 20-29 февруари, с около два месеца по-рано, около 76 милиона лева ще бъдат изплатени на българските тютюнопроизводители по схемата преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, за Референтната рамка 2007, 2008, 2009 година. Тези средства ще получат 42 290 бенефициенти, участвали по схемата“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, президент на УНИТАБ – ЕВРОПА и вицепрезидент на ЕЛТИ, след проведения на 21 януари, първи за тази година, Консултативен съвет по тютюна.

На заседанието са били гласувани и одобрени ставките за помощта по сортови групи „Басми“, „Каба Кулак“, „Бърлей“ и „Виржиния“. Те са на база 5% намаление, спрямо предходната 2018 г. Стопаните, отглеждащи тютюн от сорта „Басми“ до 1000 кг. ще получат по 2.18 лв./кг; от 1000 до 2000 кг. по 2.12 лв./кг. и за над 2000 кг. по 1.41 лв./кг. Ставката за тютюнопроизводителите, отглеждащи „Каба Кулак“, е 1.11 лв./кг.; за сорт „Бърлей“  е 0.81 лв./кг. и за „Виржиния“-0.64 лв./кг.

Според Цветан Филев, бъдещето развитие на тютюнопроизводството след 2020 година, не изглежда розово. „За съжаление, тютюнът е сектор, който и сега не получава европейско финансиране, няма да получава такова и след 2021 година. Затова, идеята е, всички земеделски сектори, които получават преходна национална помощ в България , да се обединят и да подкрепят предложението на земеделския министър Десислава Танева, което тя изложи на Съвета на министрите на Европа, а именно, преходната национална помощ, да продължи да продължи да функционира като схема и през новия програмен период 2021-2027 г.“ – коментира още председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. По думите му, има европейски държави, които се очаква да подкрепят това предложение, като много важна е ролята на браншовите институции, които трябва да намерят подкрепа на това предложение, освен на браншово и на международно институционално ниво.

Цветан Филев

По искане на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, земеделското министерство е поело ангажимент за решаването на един много голям проблем, а именно, невъзможността на тютюнопроизводителите да сключват еднодневни трудови договори със сезонните работници. „По този повод, ще бъде изпратено писмо до Министерството на труда и социалната политика с искане за промяна на Наредбата и за премахването на тази несправедливост. Ние, този път не молим. Отправихме много остър апел към Аргарното ведомство, този проблем да бъде решен в най-кратък срок, защото търпениетони е изчерпано.“  – категоричен бе Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37