Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европейският депутат Асим Адемов награди ученици

Европейският депутат Асим Адемов, член на ЕНП/ГЕРБ, награди победителите в обявения от него ученически конкурс за мултимедийна презентация на тема „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“.  

Целта на оспорваната надпревара бе да насочи вниманието на младежите към историческата памет на личности от родния край, които са отдали живота си за съхранението на българския дух и идентичност, както и да представят важни факти и събития, които са значими за съхраняване на патриотизма и приобщаване към европейските ценности.

„Изключително съм удовлетворен от желанието на младите хора да участват в конкурса. Водейки се от темата на конкурса, извадиха на показ личности, които ние трябва да помним, да помним делото им, направеното от тях. За да я има днес България, да го има националния дух и идентичност, и да сме горди членове на Европейския съюз“ – каза за Радио Благоевград евродепутатът Асим Адемов.

102-ма ученици от област Благоевград взеха участие в надпреварата и показаха завидни знания и умения по темата. С най-много призови места се отличиха ученици от Благоевград.

Големият победител е Огняна Самарджиева – ученичка в 8 клас на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стойнов“ – Благоевград.


С поощрителни предметни награди бяха отличени Емили – Слава Петрова и Милена Миланова от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград, Любомира Стамболийска от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград и Димитър Гадиров, ученик в ПМГ „Яне Сандански“ – гр. Гоце Делчев. Поощрителна награда получи и най-малката участничка в конкурса – Александра Цанова, ученичка в 6 клас на Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“–  гр. Гоце Делчев. Най-много презентации бяха получени от СУ „Братя Петър и Иван каназиреви“- гр. Разлог – 48. Достойно представиха училищата си участници от Банско, Белица, Долно Дряново, Разлог, Кочан, Слащен и Якоруда.

Тричленното жури  –  д-р Кирил Алексиев – директор на Регионалния исторически музей – Благоевград, Марина Войнова – старши експерт ИТ – РУО – Благоевград и Екатерина Текерска – старши експерт в РУО – Благоевград оцени получените презентации. Експертите оцениха високо позитивната нагласа на младите хора да откриват будителите на родния си край и да представят тяхното дело.

Чуйте в зукоявия файл репортажа на Лалка Радкова:


Вижте още

Психология, педагогика и право!

Това са трите най-предпочитани програми от кандидат-докторантите в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград – съобщи в интервю за Радио Благоевград доц. д-р Иванка Станкова, заместник-ректор по научно-изследователската работа и докторантското развитие. Тя допълни, че към направлението психология проявяват сериозен интерес кандидати не само от България, но и от..

публикувано на 03.06.20 в 12:11

Европа се подготвя за лятото: практични съвети за безопасно пътуване

Все повече страни в Европа обмислят премахване или облекчаване на ограниченията за пътувания през лятото, ако здравната ситуация позволява. Хората, които биха искали да се възползват, ще трябва да спазват инструкциите за хигиена и безопасност на националните власти. Европейската комисия представи  насоки и препоръки , за да помогне за..

публикувано на 03.06.20 в 11:27

Голмайсторът на „орлетата“ – в ново амплоа

Нападателят Владислав Златинов преподписа договора си с футболен клуб  „Пирин“ /Благоевград/. Дългогодишният централен нападател на отбора ще бъде и част от треньорския щаб на Уорън Фийни, който сам поиска неговата помощ в работата с първия тим. Фийни заедно с помощника си Андрю Тод ще въведат 37-годишния футболист в новото му поприще. Двамата..

публикувано на 03.06.20 в 09:00
Фикрие Адем, анитматор и гид в античния град Никополис ад Нестум

Атракционно пътуване с влакче из древния град Никополис ад Нестум

Древният римски град Никополис ад Нестум край гърменското село Огняново отново посреща туристи след поетапното отпадане на мерките. От близо три седмици е отворен обекта, като основният поток от туристи е предимно през почивните дни на миналата седмица, коментира за Радио Благоевград Фикрие Адем, аниматор в обекта. Новост, която предлагат за..

публикувано на 02.06.20 в 15:33

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Има един особено тържествен   ден, който в България се отбелязва всяка година oт 1901 г. до днес. Това е 2 юни – денят, в който е убит Христо Ботев, денят на българските герои. Даровит поет, невероятен публицист, вдъхновен предводител на чета, социален трибун и личност, която не може да остави никого безразличен. Неговата безсмъртна..

публикувано на 02.06.20 в 13:51
Д-р Вселка Мончева

Само 2 случая с covid-19 за седмица в област Благоевград

„За изминалата седмица има само 2 нови случая с covid -19. До момента потвърдени с инфекцията са 144, под домашна карантина са 122 лица, от тях излекувани са 59. Хоспитализираните в инфекциозните отделения на болниците в Благоевградска област са 11 - 9 от тях са в Гоцеделчевската болница, почти всички са пред изписване. На интензивно лечение..

публикувано на 02.06.20 в 12:54

Безплатни почивки за семейства, чиито деца не са виждали морето

За четвърта поредна година фондация „Ако си дал“ осигурява почивки за семейства, чиито деца никога не са виждали морето, поради финансови затруднения.  "Всяка година изпращаме по 30 семейства на море в Поморие, където имаме база, като им осигуряваме абсолютно всичко – от транспорт, 5 нощувки и храна, до плажни принадлежности и козметика. Идеята на..

публикувано на 02.06.20 в 11:52