Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европейският депутат Асим Адемов награди ученици

Европейският депутат Асим Адемов, член на ЕНП/ГЕРБ, награди победителите в обявения от него ученически конкурс за мултимедийна презентация на тема „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“.  

Целта на оспорваната надпревара бе да насочи вниманието на младежите към историческата памет на личности от родния край, които са отдали живота си за съхранението на българския дух и идентичност, както и да представят важни факти и събития, които са значими за съхраняване на патриотизма и приобщаване към европейските ценности.

„Изключително съм удовлетворен от желанието на младите хора да участват в конкурса. Водейки се от темата на конкурса, извадиха на показ личности, които ние трябва да помним, да помним делото им, направеното от тях. За да я има днес България, да го има националния дух и идентичност, и да сме горди членове на Европейския съюз“ – каза за Радио Благоевград евродепутатът Асим Адемов.

102-ма ученици от област Благоевград взеха участие в надпреварата и показаха завидни знания и умения по темата. С най-много призови места се отличиха ученици от Благоевград.

Големият победител е Огняна Самарджиева – ученичка в 8 клас на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стойнов“ – Благоевград.


С поощрителни предметни награди бяха отличени Емили – Слава Петрова и Милена Миланова от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград, Любомира Стамболийска от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград и Димитър Гадиров, ученик в ПМГ „Яне Сандански“ – гр. Гоце Делчев. Поощрителна награда получи и най-малката участничка в конкурса – Александра Цанова, ученичка в 6 клас на Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“–  гр. Гоце Делчев. Най-много презентации бяха получени от СУ „Братя Петър и Иван каназиреви“- гр. Разлог – 48. Достойно представиха училищата си участници от Банско, Белица, Долно Дряново, Разлог, Кочан, Слащен и Якоруда.

Тричленното жури  –  д-р Кирил Алексиев – директор на Регионалния исторически музей – Благоевград, Марина Войнова – старши експерт ИТ – РУО – Благоевград и Екатерина Текерска – старши експерт в РУО – Благоевград оцени получените презентации. Експертите оцениха високо позитивната нагласа на младите хора да откриват будителите на родния си край и да представят тяхното дело.

Чуйте в зукоявия файл репортажа на Лалка Радкова:


Вижте още
Проф. Сотир Марчев

Кардиологът проф. С. Марчев: Обичайте близките си хора, любовта помага на сърцето

Проф. Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология в Медицинския институт на МВР – София гостува на рубриката „В ритъма на сърцето“ на Радио Благоевград – БНР. Той коментира аритмиите – причините за появата им, симптомите, лечението . Кога говорим за аритмия и какво я причинява? „Нормалният човешки пулс е от 50 до 100 удара в..

публикувано на 25.02.20 в 14:43

Д-р Радосвета Стаменкова: По темата за секса трябва да се говори открито и без лъжи

Програмата "Таралежи" в Перник продължава. До обрата се стигна след категоричната подкрепа за обучението от много организации и институции и подписка на родителите в 7-мо основно училище в областния град. И въпреки това остава отворен въпросът защо се стигна до напрежение по темата „за или против“ сексуалното възпитание в училище...

публикувано на 25.02.20 в 12:29

DJ CASS – първата жена диджей в българския хип хоп

„ Когато си избрах артистичен псевдоним, исках от името ми да не се разбира, че съм жена “. Това казва първата жена диджей в хип хопа в България – DJ CASS. Истинското и име е Кристина и е от София. Тя е от хората, които не влизат в рамки и се отличават от тълпата. „ С тази розова коса ме разпознават хората. В чужбина ми е..

публикувано на 25.02.20 в 10:20

Алпинистът и веган Атанас Скатов от първо лице

Атанас Скатов е първият българин изкачил четири осемхилядника само за един сезон. Вече 11 пъти е изкачвал осемхилядници, включително връх Еверест два пъти. „ Първият ми смислен преход бе преминаване на Ком-Емине, през 2010 година. Бях с моя баща “, споделя алпинистът. От 2015 година Атанас Скатов изчкава 14-те осемхилядника,..

публикувано на 25.02.20 в 09:31

До месеци изграждат паметник на Левски в Петрич

След близо две години и редица благотворителни инициативи в Петрич ще бъде изграден бюст -паметник на Апостола. Идеята подеха момчетата от фен клуб „Левски“ в южния град и бе подкрепена от хиляди хора. „ Фирма, която пожела да запази анонимност, е доста голям дарител. Отделно имахме съмишленици от Петрич и от цяла България. Имахме дарения от..

публикувано на 24.02.20 в 22:42

Защо в България алпийскийските гидове се броят на пръсти

Миналата седмица в Банско се проведе модул от обучението на алпийските водачи, които  искат да имат диплома, призната в целия свят. Tова е своеобразна академия на Международния съюз, обединяващ всички асоциации на алпийските гидове, в която се влиза много трудно и още по трудно се стига до финала. В България към момента има трима такива..

публикувано на 24.02.20 в 15:34

Искра Михайлова: Вариантът на правителството за АМ “Струма“ през Кресна е най-прагматичния

Жители на Кресна, подкрепени от екоорганизации и сдружения, се обединиха в протест пред сградата на Европейската комисия в столицата. Местните хора се обявят за спасяване на хората и природата на Кресна и Кресненски пролом от планирания строеж на автомагистрала „Струма“ през дефилето. Жителите на община Кресна се опасяват, че вариантът, който ще..

публикувано на 24.02.20 в 13:20