Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова от ВМА: Болният от епидемичен паротит (заушка) трябва да бъде напълно изолиран

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

 „Епидемичният паротит е вирусно инфекциозно заразно заболяване. Човекът е източник на заразата. Ваксинацията е единственото средство за превенция, с което може да се редуцира циркулацията на вируса“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ на ВМА в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на Радио Благоевград – БНР. Тя съобщи, че от началото на тази година по данни на Центъра по заразни и паразитни болести, има регистрирани 9 болни от партотит (заушка).

  Симптомите: В повечето случаи – лека температура, неразположение, безапетитие, обща отпадналост. Вирусът предизвиква оток в околоушните слюнчени жлези. Появява се напрежение, оток около бузата, ухото, под челюстта. Пациентите съобщават, че имат затруднено дъвчене, преглъщане. Този оток не е свързан със силна болка и няма видими промени от възпалението.

 „При възможните усложнения паротитния вирус засяга нервната система. При засягане на енцефалитната компонента, на черепно-мозъчни нерви, главния мозък - тогава говорим за по-сериозно състояние, което изисква терапевтични грижи. В около 30 % от случаите се наблюдава засягане на тестисите – развитието на орхит, особено при млади мъже и момчета след пубертета. Възможна е появата на много силен оток и болка и зачервяване в областта на тестисите. В тези случаи е задължително болният да бъде в покой, в определени случаи се поставя специална повдигаща превръзка и се следи да  не се засегне репродуктивната  способност на тестисите.“ – коментира д-р Баймакова. Тя уточни, че е възможно и засягане на панкреаса и развитието на панкреатит. Това може да бъде съпроводено със силни коремни болки, гадене, повръщане. „При болни с тази диагноза  между 1 и 15% е възможно да настъпи поражение на слуха и това трябва да бъде един от мотивите да се ваксинираме“ – каза специалистът от ВМА.  Д-р Баймакова съобщи, че както при повечето вирусни заболявания, така и при това, няма медикамент, който директно да елиминира паротитния вирус. Облекчават се симптомите.


  Ваксината срещу паротит е въведена в България още в далечната 1975 година. Тогава се наблюдават и определени пропуски, които довеждат през 1997-99 година, а след това 2007-2008 г. до много големи епидемии от паротит. Тъй като клиничната картина не протича тежко, голяма част от пациентите не търсят медицинска помощ, не са изолирани, а са източник на заразата. Болните трябва да бъдат изолирани – в домашни или болнични условия, тъй като чрез секретите от респираторния тракт, основно чрез слюнката, отделят вируса.

 Чуйте в звуковия файл разговора с гл. ас. д-р Магдалена Баймакова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Уникална икона на Пресвета Богородица с Младенеца посрещат в Долни Раковец

За осма поредна госина в радомирското село Долни Радовец посрещат близо 200-годишна икона на Пресвета Богородица с Младенеца. Тази икона е единствената оцеляла от старинната църква “Св. Николай Чудотворец”. Светинята ще бъде в храма до 15 до 18 август. „Иконата е собственост на храма, но се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник...

публикувано на 11.08.24 в 15:32
Магдалена Борисова

Магдалена Борисова с нова книга за деца – „Горски истории“

Самоковската авторка Магдалена Борисова зарадва малките си почитатели с нова книга – „Горски истории“. Авторката остава вярна на стила си и отново залага на добротворчеството в своите истории. Посланието, което отправя Магдалена Борисова е да бъдем добри, да бъдем приятели – и малки, и големи. На страниците на книгата читателище ще..

публикувано на 11.08.24 в 15:16

Здравословните дъвки

Дъвки от природата – това е една революционна  за българския пазар зелена бизнес идея на Дарина Сотирова. Тя е производител на полезни дъвки. Защо полезни? Защото са от натурални продукти. След дълги анализи относно фабричните дъвки , в които се влага аспартам и които птиците бъркат с изхвърлени хлебни трохи, а това ги убива, Дарина..

публикувано на 09.08.24 в 12:45

Деца от Кочериново усетиха емоцията да бъдеш войник

Учителките от СУ "Христо Ботев" Кочериново Даниела Миланова и Василка Тасева, заедно с част от своите ученици, взеха участие в националната програма "Изучаване и съхраняване историята и традициите на Българската армия", като изпитаха емоцията от това да се превъплътят в ролята на истински войници. Завършвайки успешно Модул 1 от програмата, който включва..

публикувано на 09.08.24 в 11:46

Кампания в подкрепа на планинския туризъм

Спасяването на хижите и заслоните в България е мисия на конкурса „Хижа на годината“ на Българския туристически съюз. За втора поредна година организаторите на кампанията насочват общественото внимание в подкрепа на планинския туризъм и на най-добрите хижи и заслони в нашата страна. До 25 септември всеки може да посочи своя избор  в онлайн..

публикувано на 09.08.24 в 11:43

Законови промени разделиха общественото мнение: Какво казват депутатите и неправителствените организации?

През седмицата, в рамките на едно пленарно заседание, депутатите в Народното събрание одобриха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от парламентарната група на "Възраждане". С новите разпоредби се забранява популяризирането и подстрекаването в детските градини и училищата на идеи, свързани с..

публикувано на 09.08.24 в 11:15

„Добрите сърца“ с поредна инициатива за Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград

"Подари нов ламинат за детски стаи и дневни" това е новата реализирана инициатива на „Добрите сърца“. „За целта взехме пари на заем за да закупим ламината и всичко необходимо, както и да платим транспорт, защото ако трябваше да чакаме събиране на сумата щеше да дойде късна есен или зима и тогава ще бъде трудно за такива ремонти. Инициативата..

публикувано на 07.08.24 в 18:27