Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова от ВМА: Болният от епидемичен паротит (заушка) трябва да бъде напълно изолиран

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

 „Епидемичният паротит е вирусно инфекциозно заразно заболяване. Човекът е източник на заразата. Ваксинацията е единственото средство за превенция, с което може да се редуцира циркулацията на вируса“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ на ВМА в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на Радио Благоевград – БНР. Тя съобщи, че от началото на тази година по данни на Центъра по заразни и паразитни болести, има регистрирани 9 болни от партотит (заушка).

  Симптомите: В повечето случаи – лека температура, неразположение, безапетитие, обща отпадналост. Вирусът предизвиква оток в околоушните слюнчени жлези. Появява се напрежение, оток около бузата, ухото, под челюстта. Пациентите съобщават, че имат затруднено дъвчене, преглъщане. Този оток не е свързан със силна болка и няма видими промени от възпалението.

 „При възможните усложнения паротитния вирус засяга нервната система. При засягане на енцефалитната компонента, на черепно-мозъчни нерви, главния мозък - тогава говорим за по-сериозно състояние, което изисква терапевтични грижи. В около 30 % от случаите се наблюдава засягане на тестисите – развитието на орхит, особено при млади мъже и момчета след пубертета. Възможна е появата на много силен оток и болка и зачервяване в областта на тестисите. В тези случаи е задължително болният да бъде в покой, в определени случаи се поставя специална повдигаща превръзка и се следи да  не се засегне репродуктивната  способност на тестисите.“ – коментира д-р Баймакова. Тя уточни, че е възможно и засягане на панкреаса и развитието на панкреатит. Това може да бъде съпроводено със силни коремни болки, гадене, повръщане. „При болни с тази диагноза  между 1 и 15% е възможно да настъпи поражение на слуха и това трябва да бъде един от мотивите да се ваксинираме“ – каза специалистът от ВМА.  Д-р Баймакова съобщи, че както при повечето вирусни заболявания, така и при това, няма медикамент, който директно да елиминира паротитния вирус. Облекчават се симптомите.


  Ваксината срещу паротит е въведена в България още в далечната 1975 година. Тогава се наблюдават и определени пропуски, които довеждат през 1997-99 година, а след това 2007-2008 г. до много големи епидемии от паротит. Тъй като клиничната картина не протича тежко, голяма част от пациентите не търсят медицинска помощ, не са изолирани, а са източник на заразата. Болните трябва да бъдат изолирани – в домашни или болнични условия, тъй като чрез секретите от респираторния тракт, основно чрез слюнката, отделят вируса.

 Чуйте в звуковия файл разговора с гл. ас. д-р Магдалена Баймакова:


Вижте още

Инж. Б. Чилингиров: Българското агнешко е най-хубаво, но овцевъдство ни вече е в „Червената книга“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” отпуска до 1 000 000 лв. помощ de minimis, за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г. С подпомагането се дава възможност, по време на Великден и Гергьовден, животновъдите да реализират по-голяма част от..

публикувано на 14.04.21 в 16:59

Кампания за събиране на опасни отпадъци в Благоевград

Кампанията е двудневна и ще се проведе днес, 14 април и утре – 15 април . „Бих искала да направя едно уточнение, че става въпрос за опасни отпадъци основно от домакинствата и от обществените административни сгради. Не говорим за опасни отпадъци в резултат на производствена или търговска дейност“ – каза за Радио Благоевград главният еколог..

публикувано на 14.04.21 в 09:00

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока . В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“ .   „Троловете са най-голямата напаст – както в..

публикувано на 13.04.21 в 15:43

Добрата новина: намаляват болните с COVID-19 в Пиринско

„167 са инфектираните с COVID-19 за последното денонощие в област Благоевград, най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая. Има единични случаи в цялата област. 651 са носителите на инфекцията за изминалата седмица, с около 300 са по-малко, сравнени с..

публикувано на 13.04.21 в 15:35

Рестартирай Европа: Зеленият план за възстановяване на Европа след COVID кризата

Началото на 2020 година беше белязано от пандемията от коронавируса. В отговор на това европейските власти предприеха спешни мерки за борба с вируса и дългосрочна подкрепа за икономическото възстановяване. За ЕП възстановяването след корона кризата е възможност за трансформация на Европа в един по-зелен и устойчив на кризи континент...

публикувано на 13.04.21 в 11:01

Отново в клас

Със заповед на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след пролетната ваканция, от днес, 12 април, се възобновява присъственото обучение за учениците от 1-ви до 4-ти клас, 7-ми, 8 -ми и 10-ти клас . В 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград учениците се радваха, че са отново заедно. Те пристигаха в училище още преди 7:30..

публикувано на 12.04.21 в 10:49

Рестартирай Европа: Пандемията от COVID-19 и отражението ѝ върху достъпа до образование

Разпространението на COVID-19 у нас доведе до цялостна реорганизация на образованието. Обучението в електронна среда е една от мерките, предприети срещу пандемията от коронавирус. Дистанционното обучение изправи учители, ученици и родители пред редица предизвикателства. Директорът на Трето основно училище „Христо Ботев“ в град Сандански –..

публикувано на 12.04.21 в 10:33