Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Програмата „Таралежи” продължава

Програмата „Таралежи”, чиято цел е превенция на насилието във всичките му форми и която през последната седмица бе обект на много атаки и дебати след излъчен телевизионен репортаж за сексуално образование в пернишко училище, продължава. 

Това съобщиха на пресконференция от фондация „П.У.Л.С.” в Перник. 

Тази сутрин е получено писмо от началника на РУО в Перник Ваня Коконова. В него Коконова заявява, че не възразява останалите две семинарни занимания от програмата в 7-мо основно училище да продължат под контрола на експерта по начално образование в регионалното управление на образованието. 

Позицията на РУО е съгласувана с Министерството на образованието, каза Юлия Андонова от фондация ПУЛС.

„Програмата „Таралежи” продължава, за да може децата да се обучават да бъдат чувствителни и да говорят свободно по деликатни теми със своите родители и близки с подкрепата на нашите специалисти”, каза Андонова. 

До този обрат се стигна след подписка на родителите в 7-мо училище, с която настояват програмата да продължи. Категорична подкрепа е изразена и от обществения съвет в училището, както и от много организации и институции, сред тях и община Перник. 

По данни на МВР около 300 деца през миналата година са станали жертва на сексуално посегателство и блудство, заяви изп. директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов.

"Има сериозна дезинформация и пропаганда, която идва от крайно десни религиозни организации, които се финансират от Щатите в България. Те искат да наложат естествения ред. Това, което е дала природата, това което е дал Бог – това трябва а правим и всякакви политики за родители и деца трябва да бъдат забранени”, заяви Богданов.


Вижте още

Поискаха оставката на управителя на В и К - Дупница

Председателят на Общинския съвет в Дупница поиска оставката на управителя на “В и К” Илия Илиев.  Поводът е бавната реакция при отстраняване на аварията, оставила без вода Дупница за 5 дни. Според Костадин Костадинов, във водното дружество е налице занижен мениджърски контрол, както и пълна неподготвеност и некомпетентност на служителите. Той..

публикувано на 26.10.20 в 15:02

Галерията в Кюстендил влезе в рекламно видео на Министерството на туризма

Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил е представена в поредния клип в рамките на инициативата за популяризиране на малко известни местности и туристически обекти, съобщиха от Министерството на туризма. В експозицията има повече от 1300 оригинални картини на Майстора, които изобразяват битови картини, селски моми, Балканските войни..

публикувано на 26.10.20 в 14:49

Прокопани са 2/3 от тунел „Железница“ на АМ "Струма"

За една година от стартирането на строителните работи са изпълнени две трети от изкопа и първичната облицовка на тунел „Железница“ на АМ "Струма", съобщават от АПИ. Първичната облицовка на съоръжението от южната страна достигна 790 м лява тръба и 706 м за дясната. От северната са изкопани 680 м дясна и 670 м  лява тръба. Тунел "Железница" се..

публикувано на 26.10.20 в 13:45

От събота жителите на село Велковци са на водоноска

От събота жителите на брезнишкото село Велковци са на водоноска.  Водата е спряна още в петък, тъй като при направена проверка е установено наличие на колиформи, ешерихия коли и ентерококи. Екипи на ВиК- Перник извършат ремонтни дейности.След вземане на контролни проби и възстановяване качеството на водата, населението ще бъде информирано..

публикувано на 26.10.20 в 13:41

Стриктен контрол по спазване на мерките в Разлог

Стриктен контрол по изпълнение на противоепидемичните мерки в Разлог, проверяват се търговски обекти от всякакъв тип – заведения, офиси в които има събиране на хора и др.  Повече от 30 проверки са направени в рамките на няколко дни, има издадени протоколи и предписания на магазини за снабдяване с дезинфекционни материали на входа на обектите.  Днес в..

публикувано на 26.10.20 в 12:39

Обявиха наградите от фестивала по класическа китара в Кюстендил

Голямата награда от фестивала на класическата китара в Кюстендил получи Биляна Лазарова – възпитаничка на Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" – Плевен, съобщиха организаторите на конкурса.  Двайсет и четвъртото издание на конкурса беше организирано от Община Кюстендил и читалище "Братство", с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 26.10.20 в 12:32

8 с COVID-19 в област Кюстендил

През изминалото денонощие има осем новозаразени с коронавирусна инфекция в област Кюстендил. Положителни проби са дали пет лица от община Кюстендил и три от община Дупница, информират от Областния кризисен щаб. В Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница са хоспитализирани за лечение 13 души. От тях двама са на..

публикувано на 26.10.20 в 11:10