Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Програмата „Таралежи” продължава

Програмата „Таралежи”, чиято цел е превенция на насилието във всичките му форми и която през последната седмица бе обект на много атаки и дебати след излъчен телевизионен репортаж за сексуално образование в пернишко училище, продължава. 

Това съобщиха на пресконференция от фондация „П.У.Л.С.” в Перник. 

Тази сутрин е получено писмо от началника на РУО в Перник Ваня Коконова. В него Коконова заявява, че не възразява останалите две семинарни занимания от програмата в 7-мо основно училище да продължат под контрола на експерта по начално образование в регионалното управление на образованието. 

Позицията на РУО е съгласувана с Министерството на образованието, каза Юлия Андонова от фондация ПУЛС.

„Програмата „Таралежи” продължава, за да може децата да се обучават да бъдат чувствителни и да говорят свободно по деликатни теми със своите родители и близки с подкрепата на нашите специалисти”, каза Андонова. 

До този обрат се стигна след подписка на родителите в 7-мо училище, с която настояват програмата да продължи. Категорична подкрепа е изразена и от обществения съвет в училището, както и от много организации и институции, сред тях и община Перник. 

По данни на МВР около 300 деца през миналата година са станали жертва на сексуално посегателство и блудство, заяви изп. директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов.

"Има сериозна дезинформация и пропаганда, която идва от крайно десни религиозни организации, които се финансират от Щатите в България. Те искат да наложат естествения ред. Това, което е дала природата, това което е дал Бог – това трябва а правим и всякакви политики за родители и деца трябва да бъдат забранени”, заяви Богданов.


Вижте още

Граничните пунктове със Северна Македония и Сърбия не контролират здравословното състояние на влизащите у нас, твърдят общински съветници

Предложение до общинските съветници с тяхно дарение да бъдат закупени 10 термометри за граничните пунктове със Сърбия – Олтоманци и със Северна Македония – Гюешево, направиха общински съветници по време на днешното заседание на ОбС в Кюстендил. Причината е, че на двата гранични пункта в Кюстендилско не се извършва контрол за здравословното..

публикувано на 27.02.20 в 15:59

Взимат превантивни мерки в областта заради коронавируса, петима са под карантина

Петима души от Петрич са под карантина в област Благоевград – това са четиричленно семейство, завърнало се от Италия и мъж, завърнал се от Китай. Това стана ясно на извънредното заседание на Областния медицински съвет в Благоевград, което се проведе днес заради коронавируса. На събранието бяха разяснени разпоредбите на Министерство на..

публикувано на 27.02.20 в 15:16

„ДГС Първомай“ се обединява с горското в Петрич

Двете държавни горски стопанства на територията на Община Петрич се обединяват, от 1 май тази година, като териториалното поделение на Югозападното държавно предприятие в Първомай се закрива и се присъединява към „ДГС Петрич”.Това става ясно от заповед на министъра на земеделието, храните и горите от 26.02.2020 г.  Мотивите за обединението са..

публикувано на 27.02.20 в 14:49
Андон Тодоров

„Американският университет е емблемата на града ни“

Това каза председателят на общинския съвет Благоевград Андон Тодоров на пресконференция днес.  Голяма дискусия се очаква по отношение на инвеститорския интерес в района на кампуса на Американския университет, за където е постъпило искане за изменение на ПУП и високо застрояване на многоетажна сграда. „Предложението е разгледано в комисиите по..

публикувано на 27.02.20 в 14:44

Общинският съвет в Банско ще заседава в петък

В петък 28.02. от 9.30ч. общинския съвет в Банско ще проведе редовно заседание. В дневния ред са включени 21 точки. По-важните от тях са: Разглеждане на докладна записка от Иван Кадев – кмет на Община Банско, относно приемане на отчети по изпълнение на Програма за опазване на околната среда на Община Банско за 2019 г. и Програма за управление на..

публикувано на 27.02.20 в 14:33

Издирва се 13-годишният Велизар Георгиев Стоянов

Издирва се 13-годишният Велизар Георгиев Стоянов  от Кюстендил, съобщиха от полицията. Той е в неизвестност  от 26.02.2020 г. - около 14.30 ч. са приключили учебните му занимания и не се е прибрал вкъщи.   Облечен е с черен дънков панталон, платнени сини маратонки и бяло-черно яке (с камуфлажна окраска). Молим гражданите, които имат..

публикувано на 27.02.20 в 13:13
Петър Паунов

Обща изложба на кюстендилски художници за 3 март

Българският културен институт (БКИ) в Берлин, Германия, и художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора" в Кюстендил ще представят изложбата "Кюстендил. Художници от Кюстендил" на 3 март в културният институт в Берлин, съобщи днес кметът на общината Петър Паунов.  Гостуващата изложба, която включва 35 произведения на съвременни..

публикувано на 27.02.20 в 12:52