Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здравка Евтимова: Идва времето човек да застава със своите качества в подкрепа на събрат

Здравка Евтимова
Снимка: БГНЕС

   Истанбулски съд оправда известната турска писателка Аслъ Ердоган по обвинение за членство във въоръжена терористична организация.

   Живеещата от 2017 г. в изгнание във Франкфурт авторка беше под заплахата да получи до 9 години затвор за свои публикации в прокюрдския вестник „Йозгур Гюндем” (”Свободен дневен ред”), престанал да съществува след неуспешния опит за преврат през 2016 г. срещу турския президент Реджеп Ердоган. Тогава бяха арестувани над 100 хиляди души, сред които много журналисти. Закрити бяха над 550 институции, също и над 150 медии. Аслъ Ердоган беше задържана в досъдебно следствие в продължение на четири месеца и половина, но по-късно освободена, не без натиск отвън. Но въпреки широкия международен отзвук, делото не бе прекратено.

   Предвид набързо повдигнатите допълнителни обвинения само две седмици преди произнасянето на окончателната присъда, Ердоган разпространи отворено писмо с призив международната общественост да се обяви против застрашената свобода на мнението и словото в Турция и конкретно срещу насроченото за 14 февруари дело:

   „ПРИЗОВАВАМ ви да надигнете глас срещу тази мощна атака срещу свободата на мнението и словото, но не само...“ – написа тя. – „С упоритото си желание да продължи с наказанията срещу мен, Турция поведе мащабна война срещу човешките права, литературата и най-вече срещу СЪВЕСТТА”. Солидарно отношение прояви и българският ПЕН-Център с декларация, подписана от 30 писатели и културни дейци, между които: Здравка Евтимова, Аксиния Михайлова, Георги Господинов, Бойко Ламбовски, Милена Фучеджиева, Калин Донков, Вера Ганчева, Алек Попов, Валентина Радинска, Светлозар Игов, Силвия Чолева, Калин Терзийски, Амелия Личева и др.

   „Да се сложи край на преследването на тази талантлива, известна с хуманизма, мощта и проникновението на творбите си писателка”, настояват българските творци.

   Аслъ Ердоган е сред най-известните турски писателки и е превеждана на десетки езици. През 1997 г. разказът ѝ „Дървени птици“ е отличен сред 830 творби с наградата на радио „Дойче веле“. Тя е първият турски писател, поканен от Съюза на арменските писатели на международната им конференция през 2001 година. През 2005 г. в родината си е обявена за един от десетте най-влиятелни турски интелектуалци на десетилетието, а френското литературно списание „Lire” я определя сред 50-е писатели на бъдещето. Немалко от произведенията ѝ са преведени и на български – романите „Чудният мандарин“, „Градът в алена пелерина“ и др.

   В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска, направен в предаването за изкуство и култура „Арт сезони” на Радио Благоевград, с писателката Здравка  Евтимова, председател на българския „ПЕН-Център”:  (на снимката: Аслъ Ердоган)

Вижте още

Кога и как се дезинфекцира етажната собственост в условия на пандемия?

 Съветите на всички специалисти е, че честата дезинфекция е най-добрата превенция срещу коронавируса.  „ Това, което ние се опитваме да направим с жилищните сгради, които управляваме, е поне два пъти месечно да бъдат дезинфекцирани. Има сгради, които ежеседмично почистваме. Колкото по-често, толкова по-добре “, каза за Радио Благоевград..

публикувано на 10.04.20 в 15:58

Европа с по-чист въздух заради коронавируса

Въведените ограничения за придвижване и различни дейности заради коронавируса намалиха замърсяването на въздуха в цяла Европа. Това показват редица сателитни снимки. По данни на Европейската агенция за околна среда, хората, които живеят в градове със замърсен въздух, имат по-слаба имунна система и съответно са изложени на по-голям риск от..

публикувано на 10.04.20 в 15:56

Албена Симеонова: Големите вериги трябва да подадат ръка на родните производители

„Големите търговски вериги трябва да подадат ръка на родните производители. Това го настояваме повече от 10 години и сега е дошло времето да се случи“ – коментира за Радио Благоевград Албена Симеонова, председател на Асоциация „Биопродукти“, след проведената среща в Министерството на икономиката. На нея бяха изложени позициите на родните..

публикувано на 10.04.20 в 14:13
Защитеното жилище в село Владимир

Да помогнем на хората в нужда от БЕТЕЛ!

БЕТЕЛ е център с дългосрочна резидентна програма с безплатна рехабилитация за хора с различни зависимости, както и за бездомни хора. Грижата за тях и посрещането на ежедневните им нужди се осъществяват в една различна до тогава за тях среда – без дрога, алкохол и насилие, в атмосфера на домашен уют, приемане и подпомагане. Пребиваването е безплатно за..

публикувано на 10.04.20 в 14:11

Проф. Кирил Костов: Днешните предизвикателства водят до израстване на човечеството

За здравия дух в здравото тяло;  или как да изпълним със съдържание тази максима в днешните социални условия – по тази тема разговаряхме с проф. Кирил Костов. И попяхме малко в радиоефира. Роден и израснал в Благоевград, той e сред водещите имена в областта на педагогиката. Автор е на няколко книги и десетки научни публикации в..

публикувано на 10.04.20 в 13:17
Димитър Аргиров

Димитър Аргиров: И това ще отмине! Всичко ще се оправи!

Народният певец Димитър Аргиров не престава да радва своите почитатели и приятели. Той прави това в Интернет, изпълнявайки на живо от вкъщи свои популярни и нови песни. Повечето от тях в условията на пандемия Митко сътворява у дома, но работи в конферентна връзка и със своята дуетна партньорка Соня Чакърова. Преди всяко свое изпълнение в социалните..

публикувано на 10.04.20 в 13:15

Богослуженията по празниците с повишени мерки за безопасност

На Цветница няма да се раздават върбови клонки в храмовете, на Възкресение Христово няма да се пътува до Иерусалим за Благодатния огън и при всички богослужения присъстващите трябва стриктно да спазват разпоредбите за безопасност – така Неврокопският митрополит Серафим обобщи за Радио Благоевград обсъжданите мерки във връзка с предстоящите..

публикувано на 10.04.20 в 12:21