Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Васил Левски – отвъд митовете, легендите и заблудите“

Така се нарича най-новата книга на историка Иван Лалев. Авторът събира в нея реални факти за живота и дейността на Левски, някои от тях малко познати или пък непознати. „Книгата е провокативна“ – сподели музейният специалист и бивш директор на музея в Ловеч. Десетилетия наред Иван Лалев изследва въпроси, свързани с влиянието на масонството, причините за залавянето на Апостола и ролята на поп Кръстьо.

Чуйте звуковия файл: 

Стотици деца от цяла България изпратиха своите послания към Апостола на свободата в инициативата на Националния военно-исторически музей „Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес?“. В музея съхраняват една от най-ценните реликви, останали от Дякона. Вторият кичур от косите на Васил Левски е съхраняван първо от майката на Апостола, след това от сестра му Яна, която ги предава на Министъра на министерството на просвещението. „През 1864 г. Левски решава да свали расото и да се посвети на Отечеството. Затова отрязва косите си и ги дава на своята майка“ – разказва Деяна Костова от музея. През 1973 г. експерти извършват анализ на златните къдрици. Направени са важни открития по отношение на кръвната група на Васил Левски – нулева. В музея се съхранява медальонът кръстче на Апостола, в който специалистите откриват малка снимка на Васил Левски и под нея коси. Други ценни експонати са тасче за вода и револвер „Гасер“ М1.

Чуйте звуковия файл: 

СУ “Васил Левски“ в село Коларово, община Петрич, отбелязва с възпоменателен ритуал 147 години от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски. Преподаватели и ученици се гордеят със своя патрон и всяка година подготвят програма, включваща различни инициативи. И тази година е така, каза в интервю за Радио Благоевград преподавателят по история Мария Паскова. В подготовката се включват всички учители и възпитаници на учебното заведение, както и родители. Викторина, посветена на живота и делото на Васил Левски, положи началото. Бяха представени изработени от учениците табла и макети. Пред монумента на Апостола в двора на училището децата сведоха глава в знак на признателност. Традиция е учениците да изричат колективно клетвените слова, написани и произнесени от Левски. Финалът беше шествие с българския трикольор и рецитал. „Васил Левски оставя един много голям завет в нашата история, учениците осмислят значението му като личност, децата харесват различни мисли на Дякона, но най-популярна е фразата: „За чиста и свята република“, чието послание към поколенията е да бъдат патриоти. Сигурна съм, че младото поколение става все по - патриотично. Младите хора винаги ще помнят личности като Васил Левски“, споделя Мария Паскова. За възпитаниците на СУ “Васил Левски“ незабравими ще останат някои от неговите завети, превърнали се във верую на българите-патриоти.

Чуйте звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44