Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев: Благоевград няма сериозни проблеми с битовата престъпност

Днес се проведе специализирана акция на полицията и жандармерията в Благоевград и близкото село Церово за противодействие на битовата престъпност. Акцията започна рано сутринта. Преди обяд в областния център пристигна главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Преди 11.30 те влязоха в сградата на общинската администрация. И двамата се срещнаха със заместник-кмета Евгени Терзиев и председателя на Общински съвет Андон Тодоров. На брифинг след това, Гешев заяви, че е изключително важна съвместната работа с кметовете и общинските ръководства по места.

„Имаме желание, прокуратурата съвместно с изпълнителната власт, в края на годината, в сегмента „Битова престъпност“ резултатите да са различни. Чисто статистически, като обем, да са много по-молко престъпленията с битов характер на територията на страната. Сигурни сме, че ще има чувствителен спад. Аз съм убеден, че в началото на следващата година, ситуацията ще е чувствително различна от сегашната. Това става с добра организация, работа между прокуратурата, МВР и изпълнителната власт. Всички кметове знаят хората, които създават проблеми във всеки един град и населено място. Нашата работа е да осигурим на българските граждани справедливост, спокойствие, сигурност и ред“ , заяви главният прокурор Иван Гешев. Относно ситуацията в Благоевград към момента Иван Гешев заяви, че е сравнително спокойна. В града няма сериозни проблеми с битовата престъпност, посочи Гешев.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви, че в рамките на операцията са задържани в ареста за 24 часа над 15 души от криминалния контингент. Предстоят разпити на задържаните. Извършват се процесуално-следствени действия и изясняване на обстоятелства, след което ще бъде преценено дали да бъде удължена мярката им за неотклонение и дали ще бъдат повдигнати обвинения.

На брифинга главният прокурор беше попитан кога ще бъде готова справката за съдия Андон Миталов, на който САЩ наложи санкция. Гешев информира, че не отговаря за въпросите, които касаят съда. В този случай, въпросите трябва да бъдат съотнесени към съдия Лозан Панов.

Иван Гешев даде информация относно акцията на прокуратурата, свързана с приватизацията. Той увери, че ще бъде проверен целия приватизационен процес и всички сделки. „Длъжни сме да затворим тази страница, дължим го на българските граждани. Това беше бандитска приватизация, криминална и се трансформира държавната собственост по несправедлив начин в частна. Това са думите на българските граждани, с които контактувам постоянно“, посочи Иван Гешев. Относно казуса „Васил Божков“ и неговата колекция главният прокурор каза, че нещата, които са закупени най-вероятно от иманяри незаконно се складират в насипно състояние по офисите и културно-историческите ценности, които са придобити от българската земя, си ги защитава с една определена медиина пропагандна кампания. Ясно е, че ако бяха регистрирани и незаконно придобити нямаше да се съхраняват по този начин, категоричен е главният прокурор Иван Гешев. 

Чуйте звуковите файлове:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28

Доц.Чайров от ЮЗУ с три патента в областта на лекарствата

Доц. д-р Радослав Чайров е зам.-декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедра „Химия“  в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Роден в Перник, но от 25 години е в Благоевград. Той работи в областта на модификацията на лекарствените средства. За него това е истинско предизвикателство. Има три патента в тази област.  Става доцент с много упорита..

публикувано на 07.05.24 в 15:39

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24

Проф. Магдалена Панайотова: Великден е празник на надеждата

Проф. Магдалена Панайотова е преподавател в Софийския университет,  главен  редактор на списанието 'Езиков свят“ на Югозападния университет в Благоевград,  секретар на ПЕН клуба на писателите в България. „ Преди всичко Великден е празник на надеждата. Но за мен лично е и празник на равносметката “, каза за Радио Благоевград проф. Панайотова. Тя..

публикувано на 05.05.24 в 11:22