Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Гешев: Благоевград няма сериозни проблеми с битовата престъпност

Днес се проведе специализирана акция на полицията и жандармерията в Благоевград и близкото село Церово за противодействие на битовата престъпност. Акцията започна рано сутринта. Преди обяд в областния център пристигна главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Преди 11.30 те влязоха в сградата на общинската администрация. И двамата се срещнаха със заместник-кмета Евгени Терзиев и председателя на Общински съвет Андон Тодоров. На брифинг след това, Гешев заяви, че е изключително важна съвместната работа с кметовете и общинските ръководства по места.

„Имаме желание, прокуратурата съвместно с изпълнителната власт, в края на годината, в сегмента „Битова престъпност“ резултатите да са различни. Чисто статистически, като обем, да са много по-молко престъпленията с битов характер на територията на страната. Сигурни сме, че ще има чувствителен спад. Аз съм убеден, че в началото на следващата година, ситуацията ще е чувствително различна от сегашната. Това става с добра организация, работа между прокуратурата, МВР и изпълнителната власт. Всички кметове знаят хората, които създават проблеми във всеки един град и населено място. Нашата работа е да осигурим на българските граждани справедливост, спокойствие, сигурност и ред“ , заяви главният прокурор Иван Гешев. Относно ситуацията в Благоевград към момента Иван Гешев заяви, че е сравнително спокойна. В града няма сериозни проблеми с битовата престъпност, посочи Гешев.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви, че в рамките на операцията са задържани в ареста за 24 часа над 15 души от криминалния контингент. Предстоят разпити на задържаните. Извършват се процесуално-следствени действия и изясняване на обстоятелства, след което ще бъде преценено дали да бъде удължена мярката им за неотклонение и дали ще бъдат повдигнати обвинения.

На брифинга главният прокурор беше попитан кога ще бъде готова справката за съдия Андон Миталов, на който САЩ наложи санкция. Гешев информира, че не отговаря за въпросите, които касаят съда. В този случай, въпросите трябва да бъдат съотнесени към съдия Лозан Панов.

Иван Гешев даде информация относно акцията на прокуратурата, свързана с приватизацията. Той увери, че ще бъде проверен целия приватизационен процес и всички сделки. „Длъжни сме да затворим тази страница, дължим го на българските граждани. Това беше бандитска приватизация, криминална и се трансформира държавната собственост по несправедлив начин в частна. Това са думите на българските граждани, с които контактувам постоянно“, посочи Иван Гешев. Относно казуса „Васил Божков“ и неговата колекция главният прокурор каза, че нещата, които са закупени най-вероятно от иманяри незаконно се складират в насипно състояние по офисите и културно-историческите ценности, които са придобити от българската земя, си ги защитава с една определена медиина пропагандна кампания. Ясно е, че ако бяха регистрирани и незаконно придобити нямаше да се съхраняват по този начин, категоричен е главният прокурор Иван Гешев. 

Чуйте звуковите файлове:
Вижте още

Заради COVID-19 - aбитуриентските балове под въпрос

Един от най-важните празници на завършващите средно образование може да бъде отменен заради коронавируса. По традиция много от зрелостниците започват подготовката за бала си още в началото на новата календарна година. Ивана е дванадесетокласничка в благоевградската езикова гимназия. За разлика от повечето абитуриенти посреща новината за..

публикувано на 02.04.20 в 13:19

Стотици специалисти с опит да "хакнат" кризата в България след коронавируса

                                 15 проекта финалисти със спасителни проекти срещу коронавируса получават финансиране Могат ли технологиите и иновативните идеи да си партнират, така че да се справим с кризата, породена от коронавируса? Над 850 специалисти се включиха в най-големия до момента онлайн хакатон в България, който бе организиран под..

публикувано на 02.04.20 в 12:50

Пчелари от Югозапада инициират дарителска кампания „Мед за имунитет“

 „Дарителската кампания „Мед за имунитет“ е насочена за подпомагане на възрастните хора в нужда, които не могат да си позволят бурканче мед в сегашния драматичен момент. А, знаем, че медът и пчелните продукти са много полезни и наистина увеличават имунитета и защитните сили на организма , особено през този сезон“ – съобщи за Радио Благоевград..

публикувано на 02.04.20 в 12:03
Веселка Лазарова

Доброволци от Благоевград помагат на бездомните животни

 В тези тежки времена, не само хората, но и бездомните животни имат нужда от помощ и подкрепа. Заради, извънредното положение, в което се намираме, повечето заведения за обществено хранене са затворени, а именно те осигуряваха до някаква степен изхранването на част от бездомните животни. Сега, повечето от тях гладуват, а гладните животни стават..

публикувано на 02.04.20 в 11:54
Емил Георгиев

Емил Георгиев, председател на Федерацията на потребителите: Потребителите трябва да покажат гражданска отговорност и солидарност

ИНТЕРВЮ С ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ Г-н Георгиев, има сигнали, че някои хора получават предупреждения от операторите на комунални услуги за просрочени сметки, въпреки Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Длъжни ли сме да плащаме битовите си сметки? Подобни въпроси постъпват и при нас във Федерацията на потребителите...

публикувано на 01.04.20 в 16:18

Националното външно оценяване – предизвикателства и решения

 В предаването „Днес“ потърсихме мненията на д-р Георги Тренчев, директор на НУ „Яне Сандански“ гр. Разлог, Бойко Свиленов, директор на ОУ „Св. Иван Рилски“ и Николай Хаджиценев, директор на СУ „Св. св. Крили и Методий“ гр. Якоруда.  Д-р Тренчев : „Можем да говорим в два аспекта във връзка с НВО в 4-ти клас. Единият аспект е като цяло..

публикувано на 01.04.20 в 14:06

Светът е оцелял, защото се е смял

Със сигурност всеки е чувал тази мисъл и със сигурност едва ли тя е била по-актуална, колкото е днес. На 1 април – Международен ден на шегата, се срещаме с Иван Кирков. Той е стенд-ъп комедиант и основател на The Comedy Club. Той коментира шеговитите постове в социалните мрежи, свързани с коронавируса – колажите с ген. Мутафчийски и със..

публикувано на 01.04.20 в 10:38