Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световноизвестният ортопед проф. Хайнц Рьотингер и проф. Пламен Кинов с иновативна операция за България

Днес в Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, проф. Хайнц Рьотингер демонстрира ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става, заедно с един от водещите наши ортоопеди – проф. Пламен Кинов. Операцията бе извършена със система за тазобедрена ревизия, която е нова за българските пациенти, но с дългогодишна проследяемост и най-добри резултати в световен мащаб.

„Ревизионното ендопротезиране – това са случаи на  сложни операции за подмяна на вече сложена става, т .е. има ендопротеза, която след 15-20 и повече години се е износила и вече не функционира правилно и се подменя с нова. Тези операции са по-трудни, тъй като в резултат на износването се увреждат  костта и меките тъкани. Освен това пациентът след тези години има и общи медицински проблеми, и се изисква по-внимателен и точен подход.“ – каза в интервю за Радио Благоевград – БНР проф. Пламен Кинов.

Гост-операторът от Германия и българския му колега приложиха иновативния „Подход на Рьотингер“. Той представлява миниинвазивен метод, който щади меките тъкани и не уврежда мускулите, което води и до по-бързо възстановяване на пациентите.


Д-р Хайнц Рьотингер е сред водещите специалисти в Германия. Той завежда Клиниката по ендопротезиране в Chirurgisches Klinikum München, университетска база на Ludwig Maximilian University Munich, Германия. През 2004 г. проф. Рьотингер публикува собствен метод за техника на ендопротезиране на тазобедрената става, известен като миниинвазивна техника на Röttinger. Тази процедура предизвика огромен интерес в ортопедичната общност и създаде нови стандарти в артропластиката на тазобедренатата става. От 2018 г. насам проф. Рьотингер неколкократно оперира в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. Под негово ръководство се провежда и обучение на специализанти по ортопедия и докторанти от Катедрата в Мюнхен.

Чуйте в звуковия файл разговора с проф. Пламен Кинов:


Вижте още

Богослуженията по празниците с повишени мерки за безопасност

На Цветница няма да се раздават върбови клонки в храмовете, на Възкресение Христово няма да се пътува до Иерусалим за Благодатния огън и при всички богослужения присъстващите трябва стриктно да спазват разпоредбите за безопасност – така Неврокопският митрополит Серафим обобщи за Радио Благоевград обсъжданите мерки във връзка с предстоящите..

публикувано на 10.04.20 в 12:21
Проф. Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова: Хората се тревожат повече за икономическите последствия от заразата с COVID-19, отколкото за здравните

Департаментът "Психология" в Института за изследване на населението и човека на Българската академия на науките направи изследване на тема "Стрес и справяне с него в условия на разпространяваща се инфекция от коронавирус в България" .  Проучването бе сред акцентите в предаването „Събития и личности“. Проф. Антоанета Христова..

публикувано на 10.04.20 в 11:28

Какво е бъдещето на пакет „Мобилност“

Съветът на ЕС прие на първо четене на писмена процедура спорните промени в пакета "Мобилност“. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Европейския парламент. С промените се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на осем седмици, а самият водач - на три или четири в зависимост от работния си..

публикувано на 10.04.20 в 11:04

С почит към Неврокопския митрополит Пимен

Днес се навършват 21–а години от кончината на Неврокопския митрополит Пимен. За 10 часа бе насрочено началото на панихидата в памет на дядо Пимен. Панихидата беше отслужена от петима свещеници, начело с отец Андон Шавулев. Те почетоха годишнината  на гроба на Неврокопския митрополит Пимен, който се намира в двора на храма „Въведение Богородично“ в..

публикувано на 10.04.20 в 10:27

28-годишен собственик на ресторант в Сандански: Осигуряваме топъл обяд на хора в нужда

Вълна от съпричастност в подкрепа на борбата с коронавируса в цялата страна. Ежедневно граждани и фирми подкрепят чрез парични средства, хранителни продукти, консумативи и материали, болнични и социални заведения, както и нуждаещи се възрастни хора. В южния град Сандански 28-годишният Асен Иванов, който е собственик на ресторант, въпреки тежката..

публикувано на 10.04.20 в 09:55

Електронен часовник отбрoява времето до края на извънредното положение в с. Митиново

Кметът на петричкото село Митиново - Венци Георгиев, постави в центъра на селото електронен часовник,   който образно ще отброява времето до края на извънредното положение: „ Идеята за поставяне на часовник се върти в главата ми повече от година и все не се наканвах. С тази карантина исках хората да се разведрят, хем и да се пошегуваме и..

публикувано на 09.04.20 в 18:38
Неврокопски митрополит Серафим

Министър и богослов – за душевния мир по време на криза

 Преживяваме дни на изпитания. Динамиката на живота ни се променя, стресът се повишава. Страхът и тревожността станаха наши ежедневни спътници. В тези дни повече от всякога имаме нужда да съхраним душевния си мир. Намираме ли и къде душевен мир в тревожното време, в което живеем?   По темата разговаряхме с госпожа Деница Сачева, министър на..

публикувано на 09.04.20 в 18:05