Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търсят се решения на проблемите с водоснабдяването

Засега в община Дупница във всички села на общината и в общинския център няма проблеми във водоснабдяването.

Осигурена е вода и за село Палатово. Селото получава вода от ТЕЦ „Бобов дол“ и това е гарантирано още с подписването на приватизационния договор през 1993-та година. 

Ще се търсят средства за довършването на водопровода от Таушаница. Става дума за проект, по който е започнала работа общинската управа още по времето, когато кмет на общината е бил Панчо Панайотов, но след това този проект е изоставен. 

Община Дупница има договор за използването на 3 милиона кубически метра вода и от язовир „Дяково“, но за екстремни ситуации с дълго безводие или за големи аварии.

В момента в общината има достатъчно вода и не е необходимо да се търси вода от язовира. Това заяви в интервю за Радио Благоевград кметът на община Дупница Методи Чимев. 

Проблеми има във водоснабдяването на едно от големите села в общината – село Джерман. Става дума за високите части на селото, които остават без вода при по-нисък дебит – това заяви кметът на село Джерман Ангел Цветков. 

Хората от селото в момента се вълнуват от и темата за винетките за автомобилите. Селото е на около километър от Дупница, но за да отидат до общинския център се преминава по първокласния път София – Кулата. Същият проблем е в сила и за още няколко села от общината – Самораново, Пиперево, Блатино, Дяково, Тополница. 

Кметът на община Дупница Методи Чимев заяви, че ще се направи заседание на Общинската комисия по безопасно движение и там въпросът ще се дискутира. Ако се направи предложение до Агенция „Пътна инфраструктура“ по отношение на винетките, това означава, че общината изцяло трябва да поеме поддържането на пътя, а за това ще са необходими средства. След това ще се преценява дали е възможно община Дупница да осигури средства за това.

Чуйте интервютата на Иван Лазов с кмета на община Дупница Методи Чимев и с кмета на село Джерман Ангел Цветков:
Вижте още

Теодора Димова: Удивена съм от нашето общество, което се оказа много запазено и със здрав защитен механизъм

    Да бъдеш допуснат в стаята на писателя, като запазено пространство за творчество, метафора на същността и правото му да пише, наистина е нещо много специално. Както беше казала и Грация Ливи в своите известни пет есета, портрети видени отвътре: „Само този, който е изцяло целеустремен, има право на своя, вътрешна стая”. С тези мисли  започвам да..

публикувано на 04.04.20 в 20:01

Годината ще бъде трудна и за общините

Последиците от пандемията от коронавирус Covid-19 ще са тежки и за общинските финанси. Засега се вземат мерки, които ще гарантират работата поне за месец-два. Дано през това време да приключи и пандемията – това са думи на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев в интервю за Радио Благоевград.  В общината вече се завърнаха около 2 000 думи от..

публикувано на 03.04.20 в 16:57

Фискалният резерв на страната от миналата година ще стигне за 45 дни

Това показват изчисленията за страната ни. Според икономистите загубите на страната всеки ден след началото на кризата са по 100 милиона на ден. Необходими са и средства за възстановяване на икономиката след края на пандемията. Това беше процес, който не можехме да регулираме, няма начин да направим това и в бъдеще. Никой не знае кога ще завърши..

публикувано на 03.04.20 в 16:52
Цвета Рангелова

Адвокат Цвета Рангелова: 5 000 лв. за нарушаване на карантината е шокираща глоба

С глоба до 5 000 лв се наказват лица установени с коронавирус, нарушили задължителната карантина. Това е една от мерките предприети от властите за ограничаване разпространението на коронавируса. Адв. Цвета Рангелова коментира в интервю за Радио Благоевград размера на санкцията като „прекалено висока“ за стандарта на повечето хора. „ Мерките..

публикувано на 03.04.20 в 14:02

Напрежение в сферата на предучилищното образование в Благоевград

Непедагогическият персонал от детските градини и ясли да бъде върнат на работа от 6 април, за да не се налага ползването на неплатен отпуск, настоява в писмо до кмета на община Благоевград областният координатор на СБУ към КНСБ за Благоевград Бонка Ичкова. „Кметовете на общини в област Благоевград трябва спешно да направят график за..

публикувано на 03.04.20 в 12:30
Мария Кавданска

Мария Кавданска: Днес се учим да живеем заедно

 Периодът на социална изолация е провокация за умението ни да живеем заедно. В буквалния смисъл на думата, когато сме едно семейство, трябва да се научим да бъдем един до друг 24 часа в денонощието, без да сме наясно докога ще продължи. И тук е моментът да покажем нашата зрялост и възможност да развием възпитателния си подход към децата ни...

публикувано на 03.04.20 в 12:23

Калин Терзийски: Човешкият дух се мобилизира най-качествено пред неизвестното

 Човечеството е преминавало през различни изпитания, откакто свят светува. И точно чрез такива катарзиси каляваме духа си като общност. Така провокативният писател Калин Терзийски определи специфичния момент, през който всички преминаваме. Той участва в следобедния блок на Радио Благоевград няколко дни след като отбеляза 50-годишния си юбилей. И ни..

публикувано на 03.04.20 в 12:17