Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Искра Михайлова: Вариантът на правителството за АМ “Струма“ през Кресна е най-прагматичния

Жители на Кресна, подкрепени от екоорганизации и сдружения, се обединиха в протест пред сградата на Европейската комисия в столицата. Местните хора се обявят за спасяване на хората и природата на Кресна и Кресненски пролом от планирания строеж на автомагистрала „Струма“ през дефилето. Жителите на община Кресна се опасяват, че вариантът, който ще бъде реализиран, ще остави хората без поминък и застрашава живота и здравето им. Недоволните искат отсчеката от Е-79, която преминава през Кресна да остане алтернативен път, заяви в интервю за Радио Благоевград един от организаторите на протеста Димитър Василев. Той посочи, че поводът за протеста е среща на комитета по петициите на Европейския парламент с български граждани. Василев припомни, че в края на миналата година комитетът затвори петицията на местни хора от град Кресна. С нея жителите на града апелираха АМ „Струма“да се построи изцяло извън дефилето.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Димитър Василев:

Към протеста на жителите на община Кресна се присъединяват и представители на Сдружение „Балканка“, каза в интервю за Радио Благоевград Иван Пандъков. Те настояват за запазването на биологичното биоразнообразие в региона. Строителството на АМ “Струма“ през Кресненското дефиле, така както е замислено, ще попречи и на провеждането на рафтинг спусканията по река Струма.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Иван Пандъков:

„Кресненското дефиле по трасето на АМ“Струма“е едно от най-чувствителните от екологична гледна точка. Очевидно хората не приемат някои от вариантите, които са предложени. Настоящият е най-прагматичния“, заяви евродепутатът и бивш министър на околната среда и водите Искра Михайлова. „Това е така, защото с ресурса, който може да си позволи България, е напълно реалистично изпълнението на  този участък от АМ “Струма“, да се облекчи движението и да се гарантира нормален достъп по един от транс-европейските коридори“, допълни Искра Михайлова. През октомври миналата година заради различия в становищата на Европейската комисия и българското правителство, министерският съвет се отказа от парите за лот 3.2. за автомагистралата. Искра Михайлова заяви, че България има възможности да финансира изграждането на магистралата в участъка на Кресненското дефиле, използвайки и други финансови източници.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Искра Михайлова: 


Вижте още

Александрина Димитрова: Нашата работа променя животи

Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация  „Сийдър“ – българската неправителствена организация, която вече 15 години работи за промяна на държавните политики и обществените нагласи към децата и хората в неравностойно положение. В интервю за Радио Благоевград Александрина Димитрова разказа, че в момента фондацията управлява девет..

публикувано на 29.05.20 в 18:19

Михаил Цонев от Благоевград с почетния знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, златен

Десетилетия от живота и работата на Михаил Цонев са свързани със самодейното движение, с благоевградското читалище „Никола Вапцаров“ като негов секретар. Той е бил и председател на Областния читалищен съвет – Благоевград, а в момента е секретар.  За изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по..

публикувано на 29.05.20 в 18:14

Възстановяват се трите къщи в Бобошево

На 24-ти май в следобедните часове пожар в Бобошево прикова вниманието ни. Запалиха се три къщи, долепени една до друга.  Следствието все още изяснява причините за това. Най-сериозно пострадала е къщата на семейство Граховски. С усилията на пожарната и жителите на района пожарът е локализиран, след това и изгасен.  Сега започна..

публикувано на 29.05.20 в 17:03

Скоро нарушителите – шофьори ще получават само фишове

На 22-ри май започна общественото обсъждане на внесените нови промени в Закона за движението по пътищата.Това в последните години е най- променяния закон у нас.  Според внесения Проектозакон в бъдеще на пътя, а и след това шофьорите- нарушители вече няма да получават актове, а само фишове за своите нарушения. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 29.05.20 в 16:50

Два пъти са се увеличили зверствата над животните

„Зачестилите зверства върху животни, липсата на контрол, дори и срещу тези, които ловуват, злоупотребява се с избиването на  защитени видове и не само това. Като цяло, всички бездомни животни, които са на улицата, са жертва на престъпления на хора, които го показват публично в интернет и социалните мрежи. Това са основните причини за..

публикувано на 29.05.20 в 12:27

Радан Кънев: Средствата от фонда за възстановяване на ЕС ще ни помогнат да трансформираме икономиката си

Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката  на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро до 2027 г. Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи. Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за..

публикувано на 29.05.20 в 11:32
Спас Георгиев

Ново крило в „Пирин“ (Благоевград)

Футболен клуб  “Пирин“ (Благоевград) привлече крилото Спас Георгиев.  Роденият в Стара Загора двадесет и седем годишен състезател бе една от основните цели на мениджъра Уорън Фийни, който изрази задоволство, че ще може да работи с него. Георгиев е бивш играч на шотландските „Ливингстън“ и „Албиън Роувърс“, а до последно се състезава за..

публикувано на 29.05.20 в 10:19