Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът и веган Атанас Скатов от първо лице

Атанас Скатов е първият българин изкачил четири осемхилядника само за един сезон. Вече 11 пъти е изкачвал осемхилядници, включително връх Еверест два пъти.

Първият ми смислен преход бе преминаване на Ком-Емине, през 2010 година. Бях с моя баща“, споделя алпинистът.

От 2015 година Атанас Скатов изчкава 14-те осемхилядника, като вече е изкачил 10. Това, което отличава Атанас от останалите алпинисти в света е, че той е първият веган покорил едни от най-високите върхове в света.

Тествам един режим на хранене, който изключва всички животински продукти. По този начин най-малко се замърсява околната среда“.

Атанас Сактов е вече девета година веган, споделя, че това неминуемо усложнява изкачването на върхове, не го прави обаче невъзможно, а алпинистите вегани по света стават все повече, допълва още Скатов. През 2018 година Атанас успя да изкачи връх Чо ойо без кислород.

„Опасно е. Аз лично не го препоръчвам на абсолютно никой. Няма никакъв смисъл“, предупреди алпинистът.

Още 4 върхове делят Атанас Скатов от завършване на втория му проект- да изкачи всички 14 осемхилядника. 

Цялото интервю с Атанас Скатов чуйте тук ==>




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45