Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Радосвета Стаменкова: По темата за секса трябва да се говори открито и без лъжи

Снимка: архив

Програмата "Таралежи" в Перник продължава. До обрата се стигна след категоричната подкрепа за обучението от много организации и институции и подписка на родителите в 7-мо основно училище в областния град. И въпреки това остава отворен въпросът защо се стигна до напрежение по темата „за или против“ сексуалното възпитание в училище.

Превантивната програма на Фондация „П.У.Л.С.“ „Таралежи“ обхваща шест училища в Югозападна България, където се цели чрез интерактивно обучение ученици от начален курс да повишат осведомеността и разбирането си за това как те могат да се предпазят от всички форми на насилие, включително сексуално насилие и експлоатация. Основните цели, които си поставя обучителната програма са подрастващите да могат да идентифицират ситуации, в които те могат да бъдат застрашени от злоупотреба; да разберат, че могат да кажат „не“, ако не се чувстват добре в дадена ситуация; да идентифицират доверен възрастен, на когото могат да разкажат неприятна за тях ситуация.

Темата за сексуалното образование е една малка част от голямата тема за здравното образование, което има голяма и важна превантивна роля“, каза в интервю за Радио Благоевград д-р Радосвета Стаменкова от Българската асоциация за семейно планиране и сексуално здраве.

Детските педагози и психолози са единодушни, че за секса трябва да се говори откровено. Тази дискусия трябва да бъде проведена в спокойна атмосфера и приятелски, непринуден тон, независимо колко голямо неудобство изпитват едната или и двете страни. Както и че в подходящ момент на децата в тийнейджърска възраст трябва да бъде обяснено какви са начините за предпазване от полово предавани болести и нежелана бременност. „Не подценявайте значението на тези разговори и не подценявайте важността на избора на навременен момент“, съветват специалистите.

В телевизионно интервю министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че сексуалното образование в българските училища вероятно идва прекалено късно и че сексуалното възпитание трябва да предхожда половото съзряване. Асоциация „Родители“ пък стартира петиция в подкрепа на здравното и сексуалното образование в училище. Въпреки препоръките на Световната здравна организация знанията на учениците, свързани със секса, предпазването от полово предавани болести и т.н., присъстват в училище спорадично.

По-добре е децата да се запознаят с темата чрез възрастен, родители или учители, с които имат доверителна връзка, отколкото да се самоинформират. Най-добре се приемат интерактивните методи на преподаване в училищата – чрез дискусии, мозъчна атака, работа в малки групи, обсъждане на теми, за да могат младите хора да са активен участник в процеса. Добре работещ механизъм е и обучението на връстници от връстници“, каза още д-р Радосвета Стаменкова. По думите й по сексуални и здравни теми трябва да се започнат разговори от родителите вкъщи, преди училището.

За мен най-добрият вариант е да имат вкъщи някакъв материал, който заедно да прочетат и да го обсъдят. Трябва да направим така, че децата да бъдат максимално информирани. Родителят трябва да е подкрепящият възрастен, а не приятелят, защото децата имат много приятели“, допълни тя.

(Чуйте интервюто на Елеонора Тахова с д-р Радосвета Стаменкова от Българската асоциация за семейно планиране и сексуално здраве в звуковия файл...)


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Едни и същи стоки с различни цени в онлайн магазините

Защо едни и същи стоки имат различни цени в едни и същи сайтове?  Въпросът задават потребителите, които в търсене на най-добрата цена за дадена стока, попадат на едни и същи продукти, с различни цени, дори и в едни и същи онлайн магазини. „Причините могат да бъдат най-различни и една от тях е, че тези търговци не плащат мито. Това им..

публикувано на 29.05.24 в 14:24

Наредбата за управление на прилежащите площи в кварталите няма да реши проблеми, а ще създаде нови

Проектът на Наредба за определяне на прилежащите територии в режим на етажна собственост за кварталите с комплексно застрояване в Благоевград може да създаде повече проблеми, вместо да реши проблеми. Сама по себе си идеята на общинска администрация да даде възможност на гражданите, ако имат желание, да се грижат да прилежащите територии е хубава, но не..

публикувано на 29.05.24 в 13:51

Наредба предвижда електронен прием на деца в първи клас в община Благоевград

Проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в община Благоевград цели да синхронизира всички подзаконови нормативни актове, като въведе ясни правила и прозрачност при приема на деца в първи клас. Автор на проекта е Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет, която я представи в ефира..

публикувано на 29.05.24 в 12:32

Експериментът няма да се повтори

В последния почивен ден, в неделя, на 26- ти май движението на леките и лекотоварните автомобили в посока София бе отклонено по общинския път между Симитли и село Железница. Целта бе да се избегнат задръстванията на входа на Симитли, където се срещат автомагистрала „Струма“ и първокласния път София-Кулата. Какво се получи на практика? Наистина,..

публикувано на 29.05.24 в 09:40

Ясен е пътят към Първа футболна лига

Футболният „Марек“ бе за пореден път новак във Втора футболна лига. Отборът, който има солиден стаж в някогашната „А“ футболна лига, завоюва през последния сезон първо място в Трета югозападна футболна лига. През последния сезон показа стабилни игри. Вече две години няма загуба на стадион „Бончук“ в Дупница. Завоюва 10 победи и 7 равни мача,..

публикувано на 29.05.24 в 09:30

Пчелите са безпогрешен биоиндикатор за промените на климата

След дебат на Кралското географско дружество в Лондон през 2019 година, Институтът Earthwatch обяви пчелата за най-важното животно на планетата. Известно е, че между жизнената дейност на пчелите и растителността съществува двупосочна връзка: те се грижат за видовото разнообразие при растенията, разчитат на тях за събиране на нектар и цветен..

публикувано на 28.05.24 в 09:33

Иван Начев: Благоевград е сред трите области в България с най-малко жени в местната власт

Благоевградска, наред с Разградска и Кърджалийска области, е с най-ниските участия на жени в управлението на местно равнище - 21-22%. Това съобщи в интервю за Радио Благоевград  д-р Иван Начев, директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Анкетно проучване в трите области даде началото на проекта „Активни жени – просперираща..

публикувано на 27.05.24 в 09:42