Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За добра тютюнева реколта, използвайте само сертифицирани семена

Цветан Филев„Средствата от Преходната национална помощ за тютюна, за кампания 2019г., в размер на над 76 милиона лева, вече са по сметките на тютюнопроизводителите. Имаме обратната връзка с тях, всички са доволни и то от факта, че тази година, парите са преведени два месеца по-рано от обичайното“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, президент на UNITAB и вицепрезидент на ELTI.

 Той припомни, че България с още 7 страни - членки на Европейския съюз, наскоро подписаха декларация, с която се настоява за удължаване на Преходната национална помощ и след 2020 година, както и за уеднаквяване на финансовите инструменти, за да има равнопоставеност на плащанията със старите страни - членки. „Работим в две направления – едното е да има две преходни години за получаване на тази помощ, след това, тя да бъде получавана и в дългосрочен план до 2027г. “ – уточни още Цветан Филев.

 Той припомни още, че до 31 март продължава регистрацията на тютюнопроизводителите в Регистъра за 2020 година.

 „Няма нови изисквания за регистрацията, първият и много важен документ, който трябва да притежават стопаните, е сключен договор с търговски оператор за предстоящия стопански цикъл за 2020г. Вторият документ, е за правно основание за ползване на земеделските площи, които възнамеряват да обработват тютюнопроизводителите. Третият документ, е предавателен протокол за предаденото количество тютюн през миналата година“ – коментира още Цветан Филев.

 Той уточни, че в цяла Южна България, лехите за разсада за новата реколта тютюн, вече са положени. Разсаждането трябва да започне в началото на месец май. Апелът е, „тютюнопроизводителите да ползват сертифицирани семена, от лицензиран производител, за да получат качествена реколта и добра цена“.

 Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите анонсира и едно много важно, предстоящо събитие.

 В края на месец май, България ще бъде домакин на Mеждународно професионално изложение за тютюневи изделия World Tobacco Europe 2020. В рамките на изложението ще се проведат две много важни събития за сектора. Едното е годишно общо събрание на Европейската междубраншова организация (ELTI), която обединява европейските производителите от UNITAB и европейските преработватели на суровина SETRATAB, в което членуват 10 държави, включително и България.  На общото събрание се очаква да бъде избран българин за председател на ELTI, най-вероятно, това ще бъде Цветан Филев, досегашният вицепрезидент на ELTI, който заяви, че “по тази линия, ние ще работим за равнопоставеност на сектор Тютюн на европейско ниво, спрямо останалите култури, включително и българския тютюн да остане на тютюневата карта на Европа”.

 В рамките на събитието ще се проведе и регионална среща за Европа, посветена на ориенталските тютюни, под егидата на Световната асоциация на тютюнопроизводителите (ITGA).

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10