Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Анани Тошев: Глаукомата коварно „краде“ от човешкото зрение

4
Д-р Анани Тошев

 От понеделник започна Световната седмица за борба с глаукомата. Тя се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Световната седмица за превенция на глаукомата е под мотото:“Изследвайте се за глаукома – спасете вашето зрение“.

„Болните с глаукома се увеличават – сочи статистиката за Европа и целия свят, поради застаряване на населението“ – това заяви в здравния час на Радио Благоевград д-р Анани Тошев, очен лекар от Първо очно отделение с фокус глаукома, при УМБАЛ „Александровска“ – София. Той посочи, че глаукомата е мултифакторно, прогресивно хронично заболяване, което коварно „краде“ от човешкото зрение.

  „Основният рисков фактор за първична  откритоъгълна глаукома  е високото вътреочно налягане – над 21 мм Hg. Друг фактор – застаряване на населението и възраст над 50–55 г., също влиза в рисковата група. Има и един параметър, наречен централна роговична дебелина, когато тя е тънка – също е рисков фактор. Изменение в  зрителния нерв, в зрителното поле, високо степенно късогледство – повече от 6 диоптъра-минус, наличие на захарен диабет, хронични сърдечно-съдови заболявания – всички те са комплекс от рискови фактори за поява и развитие на първична откритоъгълна глаукома“ – конкретизира офталмологът. Той подчерта, че колкото повече са рисковите фактори, рискът за хората е по-висок, и още по-задължителен е профилактичният скринингов преглед. Налице е и наследственият фактор, в тези случай препоръчително е след 55 годишна възраст тези лица да посещават 1 път годишно очен лекар.

  Първичната откритоъгълна глаукома протича безсимптомно, докато не се увреди напълно зрението на едното око. Затова се предприемат и мащабни кампании за скринингови прегледи. „Когато диагностицираме глаукома в ранен стадии, което става на база промените в зрителното поле, тогава се прилага медикаментозно лечение. Има много видове медикаменти за понижаване вътреочното налягане и можем дотолкова да забавим заболяването, че пациентите да нямат промени в зрителното поле или те да са много дискретни и да не се отразяват на качеството им на живот“ – съобщи д-р Тошев и допълни, че на първа линия излиза лазерното лечение, което има много предимства и трайно намалява налягането. Във формите на откритоъгълна глаукома може да се направи лазерно лечение ако пациентът е в ранен етап на заболяването и няма да бъде необходимо да се поставят капки. Ако той е в напреднало заболяване, поставя няколко вида капки и се приложи лазерно лечение, е възможно едни от капките да бъдат изключени.

  Д-р Анани Тошев подчерта, че глаукомата се лекува по един и същ начин в България и по света. „Една година съм специализирал в Германия в глаукомна клиника и мога да уверя българските пациенти, че това, което се прави в Германия, и това, което можем да предложим в страната ни, е абсолютно съизмеримо. Същите групи медикаменти са регистрирани и у нас. Предстои регистрацията на нова група медикаменти за понижаване на вътреочното налягане, каквато не сме имали повече от 20 години. До края на тази година и началото на идната, те ще бъдат и в България“– увери специалистът.

 УМБАЛ „Александровска“ – София повече от 10 години организира скринингови прегледи за пациенти в риск от глаукома в рамките на Световната глаукомна седмица. Записването е от 9 до 13 часа на тел. 02/92 30 295  до 13 март, а прегледите ще се извършват от 14.30 до 17.30 ч. по реда на записване.

 Преди 2 години д-р Анани Тошев бе удостоен с престижна европейска титла. Той издържа успешно професионалния изпит за специалност на европейско ниво, който се проведе в Париж от Европейския борд по офталмология. С високия резултат, който постигна, медикът придоби титлата FEBO (Fellow of European Board of Ophthalmolgy), отговаряща на най-високите европейски стандарти за образование. Европейският съвет по офталмология (EBO) е постоянна работна група по специалността към Европейския съюз на медицинските специалисти (UEMS) и е единствената професионална европейска организация в тази медицинска област.


 Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Анани Тошев:


Галерия

Вижте още

Какво можем да направим за децата през лятото

Фондацията „Изкуството да живееш“ дава възможност през лятото децата да се откъснат от ежедневието. Това може да стане с организиране на лагери. Там децата могат да се сближат с природата.  Децата не бива да се занимават с телефони, лаптопи, таблети. Те трябва да бъдат заети постоянно с различни задачи и включени в програмата активности, имат..

публикувано на 23.07.21 в 17:54

През тази година има повече пожари в Благоевградска област

Сравнението правим със за същия период на миналата година. Нека да имаме предвид природните условия- високите температури, ветровете, както и факта, че през тази година много повече хора са на полето и в планините. През минала година, заради пандемията от Ковид 19, много по- малко хора имаше и в планините, а и в полето. Сега условията са..

публикувано на 23.07.21 в 17:11

Малки и големи могат да почетат в парка

Книгата е един хубав начин да се откъснеш от реалния свят и да потънеш в различни сюжети през почивните летни дни. Независимо от възрастта, четивата са идеалното средство, с което да се отпуснеш и същевременно да разшириш кръгозора си. Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград иска да подари точно това усещане на жителите и..

публикувано на 23.07.21 в 16:00

Местната власт в Благоевград в борба с демографската криза

В Благоевград предстои да бъдат възстановени еднократните финансови поощрения за млади родители с новородени. Проблемът върви към своето разрешаване, след като днес кметът на общината, Илко Стоянов и председателят на Общинския съвет, Радослав Тасков, проведоха открита дискусия със семейства на деца, родени през 2020-та и 2021 г...

публикувано на 23.07.21 в 14:38

Механизмът за свързване на Европа – подобряване на инфраструктурата

Европейският парламент одобри в началото на месец юли Механизма за свързване на Европа. С 33,7 млрд. евро. от европейския бюджет ще бъдат финансирани транспортни и енергийни връзки, както и подобрения в цифровите услуги и свързаност в Европа. Транспортът ще се финансира с 25.8 млрд. евро, енергетиката с 5.8 млрд. евро и цифровите услуги с..

публикувано на 23.07.21 в 10:44

Благоевградчанин с предизвикателство към медиите в Благоевград

Благоевградчанинът Стефан Делиов, който бе и претендент за кметския пост в Благоевград на последните местни частични избори, обяви медиен конкурс на тема „Защо да посетя Благоевград“. Това той направи преди дни чрез личния си профил в социалните мрежи. „Това е моя идея още от преди предизборната кампания за кмет, където бях..

публикувано на 22.07.21 в 11:25

Вероятно 46-ото Народно събрание ще успее да избере правителство

Това заяви в интервю за Радио Благоевград политологът проф. Тодор Галунов.  Той прави извода от факта, че при избора на председател на Народното събрание – това бе Ива Митева, заедно гласуваха депутатите от „Има такъв народ“ , от „Демократична България“, „Изправи се! Ние идваме“ и от ДПС.  Събрани бяха 137 гласа срещу 99. Изненадващо това бяха..

публикувано на 21.07.21 в 13:55