Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Анани Тошев: Глаукомата коварно „краде“ от човешкото зрение

4
Д-р Анани Тошев

 От понеделник започна Световната седмица за борба с глаукомата. Тя се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Световната седмица за превенция на глаукомата е под мотото:“Изследвайте се за глаукома – спасете вашето зрение“.

„Болните с глаукома се увеличават – сочи статистиката за Европа и целия свят, поради застаряване на населението“ – това заяви в здравния час на Радио Благоевград д-р Анани Тошев, очен лекар от Първо очно отделение с фокус глаукома, при УМБАЛ „Александровска“ – София. Той посочи, че глаукомата е мултифакторно, прогресивно хронично заболяване, което коварно „краде“ от човешкото зрение.

  „Основният рисков фактор за първична  откритоъгълна глаукома  е високото вътреочно налягане – над 21 мм Hg. Друг фактор – застаряване на населението и възраст над 50–55 г., също влиза в рисковата група. Има и един параметър, наречен централна роговична дебелина, когато тя е тънка – също е рисков фактор. Изменение в  зрителния нерв, в зрителното поле, високо степенно късогледство – повече от 6 диоптъра-минус, наличие на захарен диабет, хронични сърдечно-съдови заболявания – всички те са комплекс от рискови фактори за поява и развитие на първична откритоъгълна глаукома“ – конкретизира офталмологът. Той подчерта, че колкото повече са рисковите фактори, рискът за хората е по-висок, и още по-задължителен е профилактичният скринингов преглед. Налице е и наследственият фактор, в тези случай препоръчително е след 55 годишна възраст тези лица да посещават 1 път годишно очен лекар.

  Първичната откритоъгълна глаукома протича безсимптомно, докато не се увреди напълно зрението на едното око. Затова се предприемат и мащабни кампании за скринингови прегледи. „Когато диагностицираме глаукома в ранен стадии, което става на база промените в зрителното поле, тогава се прилага медикаментозно лечение. Има много видове медикаменти за понижаване вътреочното налягане и можем дотолкова да забавим заболяването, че пациентите да нямат промени в зрителното поле или те да са много дискретни и да не се отразяват на качеството им на живот“ – съобщи д-р Тошев и допълни, че на първа линия излиза лазерното лечение, което има много предимства и трайно намалява налягането. Във формите на откритоъгълна глаукома може да се направи лазерно лечение ако пациентът е в ранен етап на заболяването и няма да бъде необходимо да се поставят капки. Ако той е в напреднало заболяване, поставя няколко вида капки и се приложи лазерно лечение, е възможно едни от капките да бъдат изключени.

  Д-р Анани Тошев подчерта, че глаукомата се лекува по един и същ начин в България и по света. „Една година съм специализирал в Германия в глаукомна клиника и мога да уверя българските пациенти, че това, което се прави в Германия, и това, което можем да предложим в страната ни, е абсолютно съизмеримо. Същите групи медикаменти са регистрирани и у нас. Предстои регистрацията на нова група медикаменти за понижаване на вътреочното налягане, каквато не сме имали повече от 20 години. До края на тази година и началото на идната, те ще бъдат и в България“– увери специалистът.

 УМБАЛ „Александровска“ – София повече от 10 години организира скринингови прегледи за пациенти в риск от глаукома в рамките на Световната глаукомна седмица. Записването е от 9 до 13 часа на тел. 02/92 30 295  до 13 март, а прегледите ще се извършват от 14.30 до 17.30 ч. по реда на записване.

 Преди 2 години д-р Анани Тошев бе удостоен с престижна европейска титла. Той издържа успешно професионалния изпит за специалност на европейско ниво, който се проведе в Париж от Европейския борд по офталмология. С високия резултат, който постигна, медикът придоби титлата FEBO (Fellow of European Board of Ophthalmolgy), отговаряща на най-високите европейски стандарти за образование. Европейският съвет по офталмология (EBO) е постоянна работна група по специалността към Европейския съюз на медицинските специалисти (UEMS) и е единствената професионална европейска организация в тази медицинска област.


 Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Анани Тошев:


Галерия

Вижте още

„Пирин“ надигра съседа „Септември“ с 2:0

В ИЗТЕГЛЕН МАЧ ОТ19-Я КРЪГ НА Втора футболна лига „Пирин“ (Благоевград) постигна шеста поредна победа, след като надигра  „Септември“ (Симитли) с 2:0 като домакин. И двата гола за “орлетата” паднаха след изпълнение на ъглов удари, като Спас Георгиев (45′) и Александър Дюлгеров (60′) записаха имената си сред голмайсторите. Това бе трета поредна..

публикувано на 27.02.21 в 17:26

Пътуваща във влак изложба приканва да пишем на кирилица

„Покажи, че си грамотен, пиши на кирилица“ е поредната инициатива, която организираха младите планинари от Петрич. В Деня на майчиния език, 21 февруари, децата и техните ръководители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич, подредиха постерна изложба във вагона на влака по направление Петрич – Кулата. Инициативата се организира за втора поредна година,..

публикувано на 26.02.21 в 17:00

Българският туризъм и българските туристи

Безспорен факт е, че пандемичната криза се отразява негативно както на социалния ни живот, така и на икономическия. И на всички ни е ясно, че сред най-засегнатите стопански ресори е туристическият сектор. Въпреки това обаче, не може да се отрече, че във всяко недоразумение може да се открие и позитивен процес. Това важи с пълна сила и..

публикувано на 25.02.21 в 16:10

Снимат филм посветен на Русалиите

Край Петрич започнаха снимки на документален филм, посветен на русалиите. Проектът е дело на сдружение „Русалии – Петрич“. „Кузман Шапкарев казва един обичай, който във вековете е съществувал, но е бил забравен, но сега пак с нова сила се възражда. Възстановяваме тези обреди и обичаи, които са били подкрепяни от черквата. Това,..

публикувано на 25.02.21 в 13:56

Владимир Иванов: Пазарът на храни остава стабилен през февруари

В медиите през последните дни, се появиха информации, че заради по-сериозно то влошаване на времето през миналата седмица, цените на храните на едро са поскъпнали. Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, на практика, по-лошото време през миналата седмица, не се е отразило на цените на..

публикувано на 25.02.21 в 13:03

Мартеници с кауза помагат на млада жена от Благоевград

Благотворителност и традиция за пореден път си подават ръка в Благоевград, благодарение на доброволците от БМЧК в областния град.  Всеки ден, до 1 март, от 11 до 17 часа, младите хора предлагат своите ръчно изработени мартенички, създадени с естествени материали и с много старание. Благотворителният базар е разположен на централната..

обновено на 25.02.21 в 12:24

Изпълнителят Моисей: Искаме да презаредим любовта към българската традиция

"Росни ми" е новата песен на братята Моисей и Даниил Стойчеви. Това е първото им музикално произведение за 2021г., и второто от проекта "Презареждане", който е подпомогнат от Национален Фонд Култура, България. “Проектът се състои от 5 творби, които са не само визуални, но и музикални. С видеоклипове ще ги представим. „Росни ми“ е..

публикувано на 25.02.21 в 10:49