Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Анани Тошев: Глаукомата коварно „краде“ от човешкото зрение

4
Д-р Анани Тошев

 От понеделник започна Световната седмица за борба с глаукомата. Тя се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Световната седмица за превенция на глаукомата е под мотото:“Изследвайте се за глаукома – спасете вашето зрение“.

„Болните с глаукома се увеличават – сочи статистиката за Европа и целия свят, поради застаряване на населението“ – това заяви в здравния час на Радио Благоевград д-р Анани Тошев, очен лекар от Първо очно отделение с фокус глаукома, при УМБАЛ „Александровска“ – София. Той посочи, че глаукомата е мултифакторно, прогресивно хронично заболяване, което коварно „краде“ от човешкото зрение.

  „Основният рисков фактор за първична  откритоъгълна глаукома  е високото вътреочно налягане – над 21 мм Hg. Друг фактор – застаряване на населението и възраст над 50–55 г., също влиза в рисковата група. Има и един параметър, наречен централна роговична дебелина, когато тя е тънка – също е рисков фактор. Изменение в  зрителния нерв, в зрителното поле, високо степенно късогледство – повече от 6 диоптъра-минус, наличие на захарен диабет, хронични сърдечно-съдови заболявания – всички те са комплекс от рискови фактори за поява и развитие на първична откритоъгълна глаукома“ – конкретизира офталмологът. Той подчерта, че колкото повече са рисковите фактори, рискът за хората е по-висок, и още по-задължителен е профилактичният скринингов преглед. Налице е и наследственият фактор, в тези случай препоръчително е след 55 годишна възраст тези лица да посещават 1 път годишно очен лекар.

  Първичната откритоъгълна глаукома протича безсимптомно, докато не се увреди напълно зрението на едното око. Затова се предприемат и мащабни кампании за скринингови прегледи. „Когато диагностицираме глаукома в ранен стадии, което става на база промените в зрителното поле, тогава се прилага медикаментозно лечение. Има много видове медикаменти за понижаване вътреочното налягане и можем дотолкова да забавим заболяването, че пациентите да нямат промени в зрителното поле или те да са много дискретни и да не се отразяват на качеството им на живот“ – съобщи д-р Тошев и допълни, че на първа линия излиза лазерното лечение, което има много предимства и трайно намалява налягането. Във формите на откритоъгълна глаукома може да се направи лазерно лечение ако пациентът е в ранен етап на заболяването и няма да бъде необходимо да се поставят капки. Ако той е в напреднало заболяване, поставя няколко вида капки и се приложи лазерно лечение, е възможно едни от капките да бъдат изключени.

  Д-р Анани Тошев подчерта, че глаукомата се лекува по един и същ начин в България и по света. „Една година съм специализирал в Германия в глаукомна клиника и мога да уверя българските пациенти, че това, което се прави в Германия, и това, което можем да предложим в страната ни, е абсолютно съизмеримо. Същите групи медикаменти са регистрирани и у нас. Предстои регистрацията на нова група медикаменти за понижаване на вътреочното налягане, каквато не сме имали повече от 20 години. До края на тази година и началото на идната, те ще бъдат и в България“– увери специалистът.

 УМБАЛ „Александровска“ – София повече от 10 години организира скринингови прегледи за пациенти в риск от глаукома в рамките на Световната глаукомна седмица. Записването е от 9 до 13 часа на тел. 02/92 30 295  до 13 март, а прегледите ще се извършват от 14.30 до 17.30 ч. по реда на записване.

 Преди 2 години д-р Анани Тошев бе удостоен с престижна европейска титла. Той издържа успешно професионалния изпит за специалност на европейско ниво, който се проведе в Париж от Европейския борд по офталмология. С високия резултат, който постигна, медикът придоби титлата FEBO (Fellow of European Board of Ophthalmolgy), отговаряща на най-високите европейски стандарти за образование. Европейският съвет по офталмология (EBO) е постоянна работна група по специалността към Европейския съюз на медицинските специалисти (UEMS) и е единствената професионална европейска организация в тази медицинска област.


 Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Анани Тошев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12