Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем за маските, като лични предпазни средства?

 „Потребителите трябва да знаят, че на пазара се намират три вида маски – лични предпазни средства, медицински изделия и хигиенни маски. Министерството на здравеопазването е компетентно по отношение на медицинските маски, Комисията за защита на потребителите е компетентна по отношение на хигиенните маски, а Държавната агенция по метрологичен и технически надзор е компетентен орган по отношение на маските, които се използват като лични предпазни средства“ – коментира за Радио Благоевград Вася Миланова, държавен експерт в Главна дирекция „Надзор на пазара“ при Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Тя уточни, че има разлика в маските, които използват медицинските лица и тези, които са предназначени за лични предпазни средства, тъй като средата, в която се използват е различна. Според Европейски регламент, медицинските маски са с най-висока степен на защита, те са високоспасяващи продукти.

 „Важно е да уточним, че няма маски, които са произведени специално да предпазват от COVID-19 – уточни Вася Миланова, според която, след направени проучвания, от Световната здравна организация препоръчват личните предпазни средства като подходящи за предпазване от коронавируса.

„Най-често използвани са еднократните предпазни маски от типSSP, за тях е предвиден европейски стандарт, който предвижда категоризацията им в три нива на защита: SSP 1, които филтрират външния въздух 50 %, маските от пита SSP 2 филтрира 92 % от външния въздух и маските от тип SSP 3, които филтрират 98 % от външния въздух. Забелязвате, че няма на 100 % филтриране на външния въздух“ – обяснява Вася Миланова от държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Относно личните предпазни средства също има Европейски регламент, който се отнася за всички страни-членки. Трябва да носят задължително маркировка на съответствие СЕ, трябва да се придружават задължително от инструкция за употреба на български език и ЕО декларация за съответствие, издадена от производителя, която да е достъпна за потребителя. Това означава, че тя или придружава продукта в инструкцията за употреба е обявен линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид. Тези изисквания трябва да съпътстват всяка отделна бройка маска, която се продава като лично предпазно средство.

„В инструкцията за употреба на български език, задължително производителя трябва да информира за начина на поставяне на маската, нейното съхранение, когато не я носим, на почистване, ако такова е предвидено и на срока на годност на употреба и други неща. От всички тези информации, потребителят може да разбере, дали маската отговаря на Регламента за лични предпазни средства“ – коментира още Вася Миланова.

Надзорът на пазара показва, че голяма част от тези маски се доставят от водещи европейски производители, който са изпълнили напълно изискванията на Регламента. В България засега няма производител на лични предпазни средства от типа полумаски. Фирмите, които в момента произвеждат маски у нас, са хигиенни, те са достатъчно сигурни за общо ползване, това са и така наречените еднопластови маски, те не са лични предпазни средства, а хигиенни. 

„В Условията на тази пандемия, нашите усилия не са синтезирани към установяване на нарушения, а към подпомагане на бизнеса и на всички, които помагат да не изпаднем в положение, в каквото изпаднаха много държави по света“ – коментира още Вася Миланова държавен експерт в Главна дирекция „Надзор на пазара“ при Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Вася Миланова: Галерия

Вижте още

В Благоевград се поддържат линиите от общинската пътна мрежа

 Транспортните фирми в района на Благоевград са в трудна ситуация. Развитието на пандемията от коронавирус Ковид–19 е причина за тотално намаляване на пътниците.  В благоевградската автогара не работят гишетата на фирмите, които са наематели, както и гишетата на фирмата, стопанин на автогарата. Билети се продават от шофьорите. Причината е в това,..

публикувано на 27.03.20 в 16:43

Гражданските права в България се спазват и в момента

 Това заяви в интервю за Радио Благоевград адвокат Грета Ганева – магистър по право на Европейския съюз и експерт по защита на човешките права.  Поставени сме в момента в една непозната ситуация, която е изпитание за обществото ни. Във времето, в което българинът получи правото да пътува свободно в страната и почти в целия свят, във..

публикувано на 27.03.20 в 16:38
Жана Гошева пред микрофона в студиото на Радио Благоевград

Две награди за благоевградското момиче Жана Гошева от национален ученически журналистически конкурс

Жана Гошева е ученичка в 11 клас в Езиковата гимназия – Благоевград. От миналата година е член на екипа на предаването "Тийн зона" на Радио Благоевград и Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград. Ментори на предаването са колегите Давид Калпачки и Елеонора Геризовска. Техните възпитаници всяка година печелят награди в Националния..

публикувано на 27.03.20 в 14:43

От Банско до Лондон

Всяка сутрин една млада жена от Банско излиза из улиците на Лондон, където живее от години, и във видеоразкази представя на съгражданите си интересните места на чист бански диалект. Така Рая Станина помага на хората от Банско поне за кратко да преодолеят рецидивите на социалната изолация и да се смеят от сърце, а видеата ѝ вече имат хиляди..

публикувано на 27.03.20 в 11:30

Българка – лауреат на още една от трите най-големи награди за поезия на Франция

   Аксиния Михайлова бе удостоена с френската Национална награда за поезия "Макс Жакоб". Освен нея, тази година носител на почетната награда за поезия, писана на френски език от френски или чуждестранен автор, са Микаел Отшам, директор на френския културен институт в Атина, за книгата „Le Vol des oiseaux filles“. За преводна стихосбирка наградата взима..

публикувано на 26.03.20 в 18:54

Бебе по време на карантина

 Вчера Банско се сдоби с още един жител.  Младо семейство от града, който девети ден живее под карантина, се радва на втората си рожба – момченцето, което ще носи името Матео, проплака в столична клиника. Но за да се случи всичко това, е трябвало да се преодолеят доста препятствия.   Ангелина и Никола живеят от 15 години в Банско и вече са дълбоко..

публикувано на 26.03.20 в 14:52
Симеон Маджаров

И животните боледуват от коронавируси, но те не са заразни за хората

„Много видове животни, бозайници най-вече, боледуват от коронавируси, но те са различни при повечето видове. Тоест, птиците боледуват от един вид, крави, овце, кози и други преживни животни от друг вид, кучета и котки от трети вид. Котките не могат да предават котешки коронавирус към кучетата и обратно, съответно това важи и за хората. Този щам..

публикувано на 26.03.20 в 14:38