Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се дистанционното обучение на учениците да продължи до 13 април

Снимка: БНР

С висока степен на вероятност дистанционната форма за обучение на учениците ще продължи поне до 13 април – това посочват в съобщение до учителите и директорите в страната от Министерството на образованието и науката.

От МОН  уточниха, че решение за удължаване на ваканцията все още не е взето, тъй като за целта трябва да бъде издадена заповед на министъра на здравеопазването, съобщава БНР.

На учителите и директорите се препоръчва да започнат преподаване на нови знания, ако до този момент не са  направили това, да редуват синхронно и асинхронно обучение и да използват възможностите на проектно-базираното обучение, при което на учениците се поставя конкретна дневна, седмична или с по-дълъг срок за изпълнение задача.

За учениците от 1 до 7 клас се препоръчва до 6 астрономически часа дневна натовареност, а за тези от 8 до 12 клас – 7 часа , като се има предвид, че част от това време не е в електронна среда, изтъкват от МОН.

Не е необходимо разпределението на часовете от разстояние  да повтаря седмичното разписание, препоръчваме приоритетно да се залагат уроци по български език и литература, математика, природни и обществени науки, съветват още от просветното министерство.

Оттам уточняват, че в рамките на дистанционното обучение учителите не пишат оценки на учениците, а само си водят бележки за работата им.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 40 военни с техника на двата пожара в Югозапада

Военнослужещи и техника от Сухопътните войски и Военновъздушните сили (ВВС) участват в гасенето на големите горски пожари в Област Благоевград и днес, 1 август. 22-ма военнослужещи с 6 единици техника от 3-ти механизиран батальон на 3-то бригадно командване - Благоевград, под ръководството на старши лейтенант Кирил Чакъров, продължават с гасенето на..

публикувано на 01.08.24 в 09:52

Кметът на Струмяни: Надявам се на кардинални действия и пожарът да бъде потушен

Над 20 екипа се включиха в пожара в  Малешевската планина днес. "Мислехме че пожарът ще бъде потушен с активната намеса на доброволците, но пресеченият терен не го позволява", уточни кметът на Струмяни Емил Илиев. За момента са предприели кардинално действие - доставен е 50-тонен булдозер, с който искат да премахнат нискостеблена растителност и млади..

публикувано на 01.08.24 в 09:33

Трети ден продължава битката с огъня в Малешевската планина

Днес е третият ден, в който продължава битката с пожара, избухнал във вторник на обяд в Малешевската планина. Към момента разрастване няма. До късно снощи продължиха усилията за овладаване на пожара. Направени са широки  просеки,  за да бъдат защитени най-вече трите села Цапарево, Кърпелево и Гореме.  Територията на пожара обаче е  сериозна -..

публикувано на 01.08.24 в 09:07

Слънчево време

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37 В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб вятър от югоизток, по най-високите части до умерен от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 26°, на 2000 метра - около 18°.

публикувано на 01.08.24 в 05:30

Младежът, пребил жена в Перник, остава в ареста

17-годишният младеж, който преби 56-годишна жена в Перник, остава в ареста, реши Пернишкият районен съд. Мярката му за неотклонение бе гледана при закрити врати, тъй като обвиняемият е непълнолетен. 17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник Вторият младеж, който е наблюдавал побоя, е само свидетел. Жената е била..

публикувано на 31.07.24 в 18:31

Гл. комисар Джартов: В гасенето на пожарите в Югозапада се включват хеликоптери на ВВС и самолети от Швеция

Пожарът в Малешевската планина над село Микрево не е овладян и няма повод за спокойствие. В гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница от днес се включи хеликоптер „Кугър“ на военновъздушните сили, а от петък и в  двата пожара се включват два шведски самолета, каза на брифинг директорът на ГД „ПБЗН“ главен комисар Александър..

публикувано на 31.07.24 в 18:23

ВиК Благоевград достави питейна вода в детските градини за периода на дезинфекция на водопроводната мрежа

"ВиК“ ЕООД - Благоевград осигури и достави на всички деца от детските градини и детските ясли питейна вода, за времето на профилактиката и дезинфекцията на водопроводната мрежа в областния център и още 10 населени места на общината.  Освен за 19-те детски заведения, Дружеството пое ангажимент и към участниците в Детската академия на Центъра за..

публикувано на 31.07.24 в 18:00