Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р София Ангелова, пулмолог: Хората с дихателни проблеми трябва редовно да приемат своите медикаменти в условията на коронавирус

3
Д-р София Ангелова

Всеки един от нашите пациенти с бронхиална астма и хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, има своето инхалаторно лечение. На страниците на GINA – нашето ръководство за лечение на астма, на страниците на  GOLD, ръководството ни за  лечение на ХОББ, изрично е написано: пациентите с ХОББ и астма трябва да приемат редовно, ежедневно, своите инхалаторни медикаменти, които са назначени от белодробните им специалисти. Подчертавам това, защото понякога голяма част от пациентите ни не приемат лекарствата, тъй като се чувстват добре. Сега в условията на коронавирус, хората с дихателни проблеми са в рисковата група и трябва редовно да приемат медикаментите си. В социалните мрежи излезе съобщение, което даде повод много от моите пациенти да ми позвънят по телефона и да питат: по време на коронавирус и при заразяване, да не се използват кортикостероиди. Проверих в  GINA и GOLD, където изрично колегите са написали, че няма научни доказателства, които да лишат нашите пациенти от кортикостероиди. Затова отново отправям своето послание: за да се чувствате добре вие и белия ви дроб в условията на коронавирус, приемайте редовно вашите инхалаторни медикаменти“ – това заяви в здравния час на Радио Благоевград д-р София Ангелова, пулмолог и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

  Специалистът акцентира отново върху спазването на личната хигиена и  карантината в условията на covid-19. Гражданите, които се връщат от чужбина и тези, контактували с коронаположителни пациенти, задължително да спазват 14-дневния срок. „От 100 човека 70 се заразяват, но не всички боледуват тежко. От тези 70 човека, 70% имат много леки  симптоми – настинка, грипоподобни симптоми. Те могат да се движат, до заразяват околните. Ето защо особено рисковата група са тези, които  имат много заболявания, а това най-често са възрастните хора. Затова нека да приемем като изключителна потребност социалното дистанциране“. Д-р Ангелова препоръча на възрастните хора да гледат повече музикални канали, романтични филми. „Тази буря ще премине – ние  сме убедени в това, но важното е да запазим психиката, имунитета. А това може да стане с позитивно мислене и повече оптимизъм“

  Посланието на д-р София Ангелова към всички е: „Да съхраним активността на нашите имунни клетки. Да ограничим напрежението и стреса, да се храним рационално. Организмът има нужда от белтъчна храна, в основата на имунната система е белтъка. Не е време за диети“.

Разговора на Лалка Радкова с д-р София Ангелова  можете да чуете в звуковия файл – > 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

След последната сесия на ЕП: време за равносметка

През седмицата се проведе последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Какво успя да свърши и за какво не стигна време? Какви ще бъдат предизвикателствата, на които следващият състав на ЕП ще трябва да отговори. В предаването “Събития и личности” разговаряхме с трима български евродепутати. За енергетиката, индустрията и..

публикувано на 26.04.24 в 11:25

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25