Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р София Ангелова, пулмолог: Хората с дихателни проблеми трябва редовно да приемат своите медикаменти в условията на коронавирус

3
Д-р София Ангелова

Всеки един от нашите пациенти с бронхиална астма и хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, има своето инхалаторно лечение. На страниците на GINA – нашето ръководство за лечение на астма, на страниците на  GOLD, ръководството ни за  лечение на ХОББ, изрично е написано: пациентите с ХОББ и астма трябва да приемат редовно, ежедневно, своите инхалаторни медикаменти, които са назначени от белодробните им специалисти. Подчертавам това, защото понякога голяма част от пациентите ни не приемат лекарствата, тъй като се чувстват добре. Сега в условията на коронавирус, хората с дихателни проблеми са в рисковата група и трябва редовно да приемат медикаментите си. В социалните мрежи излезе съобщение, което даде повод много от моите пациенти да ми позвънят по телефона и да питат: по време на коронавирус и при заразяване, да не се използват кортикостероиди. Проверих в  GINA и GOLD, където изрично колегите са написали, че няма научни доказателства, които да лишат нашите пациенти от кортикостероиди. Затова отново отправям своето послание: за да се чувствате добре вие и белия ви дроб в условията на коронавирус, приемайте редовно вашите инхалаторни медикаменти“ – това заяви в здравния час на Радио Благоевград д-р София Ангелова, пулмолог и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

  Специалистът акцентира отново върху спазването на личната хигиена и  карантината в условията на covid-19. Гражданите, които се връщат от чужбина и тези, контактували с коронаположителни пациенти, задължително да спазват 14-дневния срок. „От 100 човека 70 се заразяват, но не всички боледуват тежко. От тези 70 човека, 70% имат много леки  симптоми – настинка, грипоподобни симптоми. Те могат да се движат, до заразяват околните. Ето защо особено рисковата група са тези, които  имат много заболявания, а това най-често са възрастните хора. Затова нека да приемем като изключителна потребност социалното дистанциране“. Д-р Ангелова препоръча на възрастните хора да гледат повече музикални канали, романтични филми. „Тази буря ще премине – ние  сме убедени в това, но важното е да запазим психиката, имунитета. А това може да стане с позитивно мислене и повече оптимизъм“

  Посланието на д-р София Ангелова към всички е: „Да съхраним активността на нашите имунни клетки. Да ограничим напрежението и стреса, да се храним рационално. Организмът има нужда от белтъчна храна, в основата на имунната система е белтъка. Не е време за диети“.

Разговора на Лалка Радкова с д-р София Ангелова  можете да чуете в звуковия файл – > 

Галерия

Вижте още

В Благоевград се поддържат линиите от общинската пътна мрежа

 Транспортните фирми в района на Благоевград са в трудна ситуация. Развитието на пандемията от коронавирус Ковид–19 е причина за тотално намаляване на пътниците.  В благоевградската автогара не работят гишетата на фирмите, които са наематели, както и гишетата на фирмата, стопанин на автогарата. Билети се продават от шофьорите. Причината е в това,..

публикувано на 27.03.20 в 16:43

Гражданските права в България се спазват и в момента

 Това заяви в интервю за Радио Благоевград адвокат Грета Ганева – магистър по право на Европейския съюз и експерт по защита на човешките права.  Поставени сме в момента в една непозната ситуация, която е изпитание за обществото ни. Във времето, в което българинът получи правото да пътува свободно в страната и почти в целия свят, във..

публикувано на 27.03.20 в 16:38
Жана Гошева пред микрофона в студиото на Радио Благоевград

Две награди за благоевградското момиче Жана Гошева от национален ученически журналистически конкурс

Жана Гошева е ученичка в 11 клас в Езиковата гимназия – Благоевград. От миналата година е член на екипа на предаването "Тийн зона" на Радио Благоевград и Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград. Ментори на предаването са колегите Давид Калпачки и Елеонора Геризовска. Техните възпитаници всяка година печелят награди в Националния..

публикувано на 27.03.20 в 14:43

От Банско до Лондон

Всяка сутрин една млада жена от Банско излиза из улиците на Лондон, където живее от години, и във видеоразкази представя на съгражданите си интересните места на чист бански диалект. Така Рая Станина помага на хората от Банско поне за кратко да преодолеят рецидивите на социалната изолация и да се смеят от сърце, а видеата ѝ вече имат хиляди..

публикувано на 27.03.20 в 11:30

Българка – лауреат на още една от трите най-големи награди за поезия на Франция

   Аксиния Михайлова бе удостоена с френската Национална награда за поезия "Макс Жакоб". Освен нея, тази година носител на почетната награда за поезия, писана на френски език от френски или чуждестранен автор, са Микаел Отшам, директор на френския културен институт в Атина, за книгата „Le Vol des oiseaux filles“. За преводна стихосбирка наградата взима..

публикувано на 26.03.20 в 18:54

Бебе по време на карантина

 Вчера Банско се сдоби с още един жител.  Младо семейство от града, който девети ден живее под карантина, се радва на втората си рожба – момченцето, което ще носи името Матео, проплака в столична клиника. Но за да се случи всичко това, е трябвало да се преодолеят доста препятствия.   Ангелина и Никола живеят от 15 години в Банско и вече са дълбоко..

публикувано на 26.03.20 в 14:52
Симеон Маджаров

И животните боледуват от коронавируси, но те не са заразни за хората

„Много видове животни, бозайници най-вече, боледуват от коронавируси, но те са различни при повечето видове. Тоест, птиците боледуват от един вид, крави, овце, кози и други преживни животни от друг вид, кучета и котки от трети вид. Котките не могат да предават котешки коронавирус към кучетата и обратно, съответно това важи и за хората. Този щам..

публикувано на 26.03.20 в 14:38