Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От Банско до Лондон

Всяка сутрин една млада жена от Банско излиза из улиците на Лондон, където живее от години, и във видеоразкази представя на съгражданите си интересните места на чист бански диалект. Така Рая Станина помага на хората от Банско поне за кратко да преодолеят рецидивите на социалната изолация и да се смеят от сърце, а видеата ѝ вече имат хиляди последователи. 

Макар че посегна на свободата ни, извънредното положение ни даде възможност да видим живота през очите на общата заплаха. И шанс да се изправим заедно срещу нея. С пословична изобретателност и лекуващо чувство за хумор. 

Поредното доказателство за това е идеята на една млада жена от Банско, която от пет години живее във Великобритания. Като разбрала, че градът, в който са всичките ѝ близки хора, е поставен под строга карантина и че няма да може да се прибере за Великден, Рая Станина решава да покани цяло Банско в Лондон. Виртуално. Влиза в ролята на екскурзовод и всяка сутрин показва на хилядите си почитатели интересни места от града и разказва с невероятна вещина за тях на бански диалект. Всъщност идеята дошла съвсем неочаквано. 

Съдбата на Рая Станина е като на повечето български имигранти в Лондон. Работи на няколко места, вкъщи прави картички и албуми, а отскоро заедно с група приятели основават фирма за почистване на домове и офиси. Днес, в условията на пандемията от коронавирус, това е невъзможно. Оцеляването е трудно, но Рая е от хората, които са убедени, че да се приберат в България е безотговорно решение.

Чуйте в звуковия файл интервюто на Кети Тренчева с Рая Станина: 

Клиповете си, Рая споделя в групата "Щом си за Банско, си тука" - https://www.facebook.com/raq.stanina/videos/3114040278615212/
Вижте още

Онлайн училищна панорама за децата на Благоевград

Онлайн училищна панорама ще проведе утре на фейсбук страницата си Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Това е осмо поред издание на инициативата, която е съвместна с Община Благоевград.  "През целия ден ще се предоставя актуална информация за възможностите за прием в първи клас, както и след седми и дванадесети клас...

публикувано на 26.05.20 в 13:12
Д-р Веселка Мончева

Новозаразените с covid-19 през последната седмица в област Благоевград са от гоцеделчевските села

„Към момента 143 лица са с положителни резултати за covid -19 в област Благоевград. Под домашна карантина са 103 лица, от тях 30 са излекувани. Хоспитализирани са 31, на интензивно лечение е 1, починалите са 8“ – това е обобщението, което направи в здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните..

публикувано на 26.05.20 в 11:29

На детска градина при стриктни противоепидемични мерки

Детските градини в община Благоевград от днес приемат своите възпитаници. Създадена е необходимата организация на дейностите съобразно конкретните мерки и в синхрон със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, установи репортерска проверка на Радио Благоевград. Детска градина „Детелини“ днес отвори широко вратите си за..

публикувано на 26.05.20 в 09:30

Отново на градина. Как да подготвим психически децата си?

Повечето детски градини и ясли в страната от утре (26 май) ще подновят работата си. Забавачките бяха затворени от 16 март заради епидемията от коронавирус и са сред последните обекти, които получават разрешение за работа от властите. Посещението е по желание и се препоръчва по възможност децата да останат вкъщи. Много родители, чийто отпуск..

публикувано на 25.05.20 в 17:30

Арт-терапевти да влязат в социални домове предвижда нов проект на Сдружение „Нов избор“ – град Кресна

Новият проект се вписва повече от хармонично в профила на Сдружение "Нов избор" и е естествено продължение на непреставащите усилия на екипа на сдружението за приобщаване и социално включване на хората в риск от Югозападна България, заявяват от сдружението.  В проекта са включени граждани с психични разстройства и интелектуални затруднения от ЦНСТ и..

публикувано на 25.05.20 в 12:12
Ани Топалова

Ани Топалова – за живота на една майка в Лондон

Благоевградчанката Ани Топалова от 7 години живее и работи в Лондон. Съпругът й се казва Джейсън и имат тригодишна  дъщеря Маргарет.  В Югозападния университет Ани завършва специалността „Предучилищна педагогика”. В Лондон се усъвършенства и сега професионално гледа малки деца на английски семейства. Освен знанията, които има  за отглеждане на..

публикувано на 25.05.20 в 11:45

"Пирин" привлече централен нападател

 Централният нападател Преслав Йорданов ще бележи за ФК "Пирин /Бл/ през следващите две години. Един от изявените голмайстори на Втора футболна лига подписа с "орлетата" за удоволствие на  клубния мениджър Уорън Фийни, който търсеше точно такъв тип нападател.   Преди два сезона  Преслав дойде в "Пирин", но не бе напълно възстановен от контузия, получи..

публикувано на 25.05.20 в 10:11