Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здрави у дома със съветите на д-р Благой Калпачки

| обновено на 29.03.20 в 14:37

"Mоля, скъпи съграждани – спазвайте самоизолация, това е единственият начин да забавим мащабите на пандемията и да дадем ценно време на специалистите да оказват медицинска помощ на нуждаещите се, както и да работят по откриването на лекарство, ваксини, методи за превенции, диагностики. Вирусът издържа нехарактерно дълго на външна среда (до дни), затова фанатично спазвайте хигиенните предписания на специалистите.", това апелира гл. ас. д-р Благой Калпачки – фитнес и кондиционен треньор, член на съюза на учените в България – клон Благоевград, преподавател във Факултет „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ при ЮЗУ "Неофит Рилиски" в Благоевград. Към апела на д-р Калпачки се присъединяват и д-р Величко Камбуров – магистър по Молекулярна биология и магистър по медицина, специализант в ендокринологията във ВМА, както и доц. Росен Калпачки, д.м. – специалист невролог, епилептолог и началник на Неврологичната клиника в „Св. Анна“.

Първото нещо, което е добре да знаем е, че стресът и паниката вредят на нашето здраве. Причината е, че тревожността, безпокойството и чувството за несигурност, породени от липсата на контрол върху външната среда отслабват имунната система. А точно от нея имаме нужда в момента, казва д-р Благой Калпачки и допълва, че подсилването на имунната система е ключов превантивен фактор. 

Ето какво още съветва гл.ас. д-р Благой Калпачки – "Препоръчвам да се пие много гореща вода, горещи супи, горещи храни, избягване на суровата храна, по-добре е храната да е термично обработена, да е пълноценна, хапвайте накиснати сурови ядки, кълнове от лимец и т.н. Гърлото трябва да се държи влажно през деня и затова се препоръчна на всеки 15 минути да се отпива вода или чай, по възможност – да бъдат топли."

Физическите упражнения вкъщи имат много голяма роля в поддържане на кондицията ни в ситуация на изолация. Именно затова д-р Калпачки е подготвил за всички заинтересовани, примерна тренировъчна програма за вкъщи. Тези, които имат нужда от безплатна консултация или съвет могат да се потърсят Благой Калпачки на телефон: 0886012302. "Ще се опитам да бъда максимално полезен на обществото, в този труден за всички нас момент.", допълва фитнес и кондиционният треньор.

Тренировка за поддържане на мускулния тонус и кондициония статус по време на карантинния период (самоизолация)

1. По време на периода, хората са длъжни да избягват струпването на едно място с много хора и да спазват предписаните  от специалистите хигиенни изисквания!

2. Тренировните се правят вкъщи, в добре проветрена стая!

3. След тренировка помещението отново се проветрява!

4. Тренировъчните и нетренировъчните помещения трябва да се проветряват и почистват по-често!

 (повторенията и сериите на упражненията са ориентировъчни, променете ги в зависимост от вашите цели и индивидуално физическо състояние, целта на тренировката е да тонизира, а не да изтощи физическия капацитет на организма)

ТРЕНИРОВКА ЕДНО – (в 9 – 10 часа сутринта)

2 – 3 х 1 мин. бърпи


2 – 3 х 1 мин. странично бягане с докосване на пода


Стречинг – в зависимост от индивидуалните цели и способности може да изберете един от вариантите или да ги направите и двата заедно.

Вариант А


Вариант Б

ТРЕНИРОВКА ДВЕ 

3 – 4 х 1 минута Джъмпинг Джакс 

3 х 10  - лицеви опори

3 х 20 – swing с туба от вода (може да приспособите и друго нещо, което да замести пудовката)

5 х 20 обръщане и вдигане над глава, като вместо лост, изполвайте удобна туба с вода или друг подходящ предмет


3 х 10  – лицеви опори с кръстосване на коляното 

4 х 12 – класически лицеви опори (за жените – женски лицеви опори от колянна опора)

4 х 1 минута – Страничен планк

Вижте още

Най-после Бодуров се върна в „Пирин“!

Трансферната бомба във Футболен клуб “Пирин“ (Бл) е факт: днес договор с родния си клуб подписа един от най-класните защитници в нашия футбол – Николай Бодуров. Той се върна с неизказана радост в родния си клуб след дълга и впечатляваща 11-годишна кариера в „Литекс“, ЦСКА, английския „Фулъм“ и датския „Мидтиланд“. Бодуров се завърна в „Пирин“ като..

публикувано на 27.05.20 в 14:01
Снежанка Пенова

Снежанка Пенова – девойка „Кюстендилска пролет“ 2019 на прага на зрелостта

С лице към знанието, младостта и бъдещето – Снежанка Пенова - девойка „Кюстендилска пролет“ 2019.  Снежанка е ученичка от ПГИМ „Йордан Захариев", специалност банково дело.  Тази година тя е сред хилядите български абитуриенти, за които мечтаният бляскав бал ще бъде по-различен, заради ситуацията, създадена от епидемията на COVID-19...

публикувано на 27.05.20 в 13:57

Близо 800 квестори ще следят спазването на реда по време на ДЗИ по БЕЛ в област Благоевград

Зрелостниците за първия държавен изпит по български език и литература, който ще се проведе на 1 юни, са 2 492.  На виртуарна среща между директорите на училищата от Пиринско с експерти от регионалното управление по образование са напомнени основните моменти за организацията на изпитите. „От гледна точка на общата организация нови моменти няма...

публикувано на 27.05.20 в 13:50

Виртуални турнири с екологична насоченост за деца

Пукльовците и Българска фондация Биоразнообразие организират виртуални турнири, с които да повдигнат сред най-малките важни теми за опазването на застрашените видове в България. Всеки виртуален турнир е насочен към конкретен застрашен вид. В два турнира на фокус бяха саблеклюнът и елените. На 27 май от 14 часа започва турнир, посветен на теснолисния..

публикувано на 27.05.20 в 13:50

Покритият плувен басейн отново приема посетители

От вчера покритият басейн в Благоевград вече работи и приема активно спортуващи деца и възрастни. Репортерската ни проверка установи, че в комплекса се спазват стриктно всички мерки за недопускане на разпространението на Covid-19. Тази сутрин покритият плуван басейн посрещаше малки и големи, но при прилагането на всички изисквания за работа,..

публикувано на 27.05.20 в 10:46

Изложба по случай 24 май е експонирана в общинския парламент в столицата на Черна Гора

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в залата на общинския парламент на столицата Подгорица , Посолството на Република България в  Черна гора организира  представяне то на изложбата  „ Книги, посоки, публики “  н а  Националната  библиотеката  "Св. Св. Кирил и Методий". Изложбата беше откри..

публикувано на 26.05.20 в 18:04
Адриана Стоименова

Адриана Стоименова: Над 220 хиляди лица са запазили своята заетост по Програмата 60 на 40

„99 хиляди лица са регистрираните безработни в Бюрата по труда в цялата страна към 19 май„ – съобщи за Радио Благоевград заместник – министърът в социалното министерство Адриана Стоименова, по време на посещението си в Благоевград миналата седмица. „Въпреки това, над 220 хиляди лица са запазили своята заетост по Програмата 60 на 40, като..

публикувано на 26.05.20 в 15:33