Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Св. Синод призовава вярващите християни да останат по домовете си

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим

„Св. Синод благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване живота и здравето на българския народ. В  съответствие с изискванията на държавните институции, призовава вярващите християни да останат по домовете си“. Това се казва в обръщение на Св. Синод след срещата на Българския патриарх Неофит и епарийските митрополити с вицепремиера Томислав Дончев, генерал проф. Венцислав Мутафчийски и Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет, по повод създалата се извънредна ситуация в страната заради пандемията от коронавирус и предстоящите Великденски празници.

  „Храмовете продължават да бъдат отворени, богослужения ще се извършват. Видимо е, че посещаемостта е много занижена в този период, хората са предпазливи, внимателни, съобразяват се с разпоредбите. За най-натоварените дни около Цветница и Великден, в които богослуженията при определени моменти са свързани с присъствието на много хора: нашето виждане е свещниците да се изведат  пред и около храмовете, както и раздаването на върбовите клонки извън храмовете. Огънят, който се изнася от Светия олтар, за да се запалят свещите: тази година това ще се случи извън храма, предвид ситуацията. Ще има съдействие и от органите на реда за да се спазва най-вече необходимата дистанция“ – това каза в интервю за Радио Благоевград Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Той допълни, че „самата Света литургия, няма как, но може в определени случаи да бъде извън храма, а  това ще бъде съобразно особеностите по места. Но всичко онова, което е свързано със самата служба и празника и предизвиква създаването на опашки и струпването на хора – това ще бъде изнесено пред храмовете. На практика това се извършваше и до сега на тези празници. Нашият призив е в такива моменти всеки да се съобразява с реда, който ще се въвежда по места. Той ще бъде огласяван от църковните служители и свещениците. Ще разчитаме и на местните органи на реда“.

  Св. Синод призовава вярващите християни да останат по домовете си. „Никой няма да бъде осъден или не уважен заради изборът му в тази ситуация, в която ще ни заварят празниците. Това е една жертва, която този, който остава в дома си прави спрямо себе си, за да опази и другите хора. Не е лесно човек да жертва една толкова съкровена духовна потребност, която има – да отиде в храм, да участва в богослужението. Но има хора, които го правят с ясното съзнание, че това е необходимо, за да се преодолее по-леко и по-бързо този период на пандемията – каза Митрополит Серафим.

  Чудото на Великден идва с Благодатния огън. Храмът на Гроба Господен в Йерусалим – главното светилище на християнския свят, преди дни бе затворен за една седмица заради пандемията от коронавирус.

  „Историята помни само един такъв случай – каза Митрополит Серафим, в който други вероизповедания са допринесли да бъде затворен храма. От тях са влезли в самия Божи гроб, за да получат огъня. Но огъня избива през една от колоните и излиза отвън на двора, където са били православните християни. Тази колона стои и днес като разцепена от гръм на фасадата на Храма на Възкресението“.

  Духовният водач на Пиринско изрази надеждата, че чудото с Благодатния огън ще го има и тази година като свидетелство на Христовото възкресение. Той припомни, че традицията да бъде донасян огъня от Божи гроб е от около 20 години. „Празникът в никакъв случай не се омаловажава, дори и огъня да бъде запален и изнесен от Светия олтар във всеки храм, в който се извършва богослужение. Тази година решихме като символ на единството ни, общата ни надежда и като Църква, дори и да няма възможност да се отиде до Божи гроб и да се получи от там директно запален Благодатния огън, той ще бъде взет от ръцете на българския патриарх Неофит и ще бъде занесен по съответните епархии в страната ни“ –  каза Митрополит Серафим.

  „Моята молитва за всички е да даде Господ търпение, да помогне на всички да пренесем тези изпитания -  с твърдост до край, да вярваме, че Бог допуска това, за да получим някаква по-голяма полза. Дай, Боже Господ да ни даде разум да открием, да проумеем онова, което е полезно, и което можем да извлечем от тези скърби, в които се намираме сега! Разбира се, преди всичко се моля да бъде запазен животът и здравето на всички и излизайки от това изпитание да бъдем още по-отговорни едни към други, но и любовта помежду ни да се умножи. Да бъдем единни, единомислени, единодействени във всяко едно отношение, което е полезно“.

Интервюто на Лалка Радкова с митрополит Серафим можете да чуете в звуковия файл – > Вижте още

Онлайн училищна панорама за децата на Благоевград

Онлайн училищна панорама ще проведе утре на фейсбук страницата си Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Това е осмо поред издание на инициативата, която е съвместна с Община Благоевград.  "През целия ден ще се предоставя актуална информация за възможностите за прием в първи клас, както и след седми и дванадесети клас...

публикувано на 26.05.20 в 13:12
Д-р Веселка Мончева

Новозаразените с covid-19 през последната седмица в област Благоевград са от гоцеделчевските села

„Към момента 143 лица са с положителни резултати за covid -19 в област Благоевград. Под домашна карантина са 103 лица, от тях 30 са излекувани. Хоспитализирани са 31, на интензивно лечение е 1, починалите са 8“ – това е обобщението, което направи в здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните..

публикувано на 26.05.20 в 11:29

На детска градина при стриктни противоепидемични мерки

Детските градини в община Благоевград от днес приемат своите възпитаници. Създадена е необходимата организация на дейностите съобразно конкретните мерки и в синхрон със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, установи репортерска проверка на Радио Благоевград. Детска градина „Детелини“ днес отвори широко вратите си за..

публикувано на 26.05.20 в 09:30

Отново на градина. Как да подготвим психически децата си?

Повечето детски градини и ясли в страната от утре (26 май) ще подновят работата си. Забавачките бяха затворени от 16 март заради епидемията от коронавирус и са сред последните обекти, които получават разрешение за работа от властите. Посещението е по желание и се препоръчва по възможност децата да останат вкъщи. Много родители, чийто отпуск..

публикувано на 25.05.20 в 17:30

Арт-терапевти да влязат в социални домове предвижда нов проект на Сдружение „Нов избор“ – град Кресна

Новият проект се вписва повече от хармонично в профила на Сдружение "Нов избор" и е естествено продължение на непреставащите усилия на екипа на сдружението за приобщаване и социално включване на хората в риск от Югозападна България, заявяват от сдружението.  В проекта са включени граждани с психични разстройства и интелектуални затруднения от ЦНСТ и..

публикувано на 25.05.20 в 12:12
Ани Топалова

Ани Топалова – за живота на една майка в Лондон

Благоевградчанката Ани Топалова от 7 години живее и работи в Лондон. Съпругът й се казва Джейсън и имат тригодишна  дъщеря Маргарет.  В Югозападния университет Ани завършва специалността „Предучилищна педагогика”. В Лондон се усъвършенства и сега професионално гледа малки деца на английски семейства. Освен знанията, които има  за отглеждане на..

публикувано на 25.05.20 в 11:45

"Пирин" привлече централен нападател

 Централният нападател Преслав Йорданов ще бележи за ФК "Пирин /Бл/ през следващите две години. Един от изявените голмайстори на Втора футболна лига подписа с "орлетата" за удоволствие на  клубния мениджър Уорън Фийни, който търсеше точно такъв тип нападател.   Преди два сезона  Преслав дойде в "Пирин", но не бе напълно възстановен от контузия, получи..

публикувано на 25.05.20 в 10:11