Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Синод призовава вярващите християни да останат по домовете си

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим

„Св. Синод благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване живота и здравето на българския народ. В  съответствие с изискванията на държавните институции, призовава вярващите християни да останат по домовете си“. Това се казва в обръщение на Св. Синод след срещата на Българския патриарх Неофит и епарийските митрополити с вицепремиера Томислав Дончев, генерал проф. Венцислав Мутафчийски и Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет, по повод създалата се извънредна ситуация в страната заради пандемията от коронавирус и предстоящите Великденски празници.

  „Храмовете продължават да бъдат отворени, богослужения ще се извършват. Видимо е, че посещаемостта е много занижена в този период, хората са предпазливи, внимателни, съобразяват се с разпоредбите. За най-натоварените дни около Цветница и Великден, в които богослуженията при определени моменти са свързани с присъствието на много хора: нашето виждане е свещниците да се изведат  пред и около храмовете, както и раздаването на върбовите клонки извън храмовете. Огънят, който се изнася от Светия олтар, за да се запалят свещите: тази година това ще се случи извън храма, предвид ситуацията. Ще има съдействие и от органите на реда за да се спазва най-вече необходимата дистанция“ – това каза в интервю за Радио Благоевград Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Той допълни, че „самата Света литургия, няма как, но може в определени случаи да бъде извън храма, а  това ще бъде съобразно особеностите по места. Но всичко онова, което е свързано със самата служба и празника и предизвиква създаването на опашки и струпването на хора – това ще бъде изнесено пред храмовете. На практика това се извършваше и до сега на тези празници. Нашият призив е в такива моменти всеки да се съобразява с реда, който ще се въвежда по места. Той ще бъде огласяван от църковните служители и свещениците. Ще разчитаме и на местните органи на реда“.

  Св. Синод призовава вярващите християни да останат по домовете си. „Никой няма да бъде осъден или не уважен заради изборът му в тази ситуация, в която ще ни заварят празниците. Това е една жертва, която този, който остава в дома си прави спрямо себе си, за да опази и другите хора. Не е лесно човек да жертва една толкова съкровена духовна потребност, която има – да отиде в храм, да участва в богослужението. Но има хора, които го правят с ясното съзнание, че това е необходимо, за да се преодолее по-леко и по-бързо този период на пандемията – каза Митрополит Серафим.

  Чудото на Великден идва с Благодатния огън. Храмът на Гроба Господен в Йерусалим – главното светилище на християнския свят, преди дни бе затворен за една седмица заради пандемията от коронавирус.

  „Историята помни само един такъв случай – каза Митрополит Серафим, в който други вероизповедания са допринесли да бъде затворен храма. От тях са влезли в самия Божи гроб, за да получат огъня. Но огъня избива през една от колоните и излиза отвън на двора, където са били православните християни. Тази колона стои и днес като разцепена от гръм на фасадата на Храма на Възкресението“.

  Духовният водач на Пиринско изрази надеждата, че чудото с Благодатния огън ще го има и тази година като свидетелство на Христовото възкресение. Той припомни, че традицията да бъде донасян огъня от Божи гроб е от около 20 години. „Празникът в никакъв случай не се омаловажава, дори и огъня да бъде запален и изнесен от Светия олтар във всеки храм, в който се извършва богослужение. Тази година решихме като символ на единството ни, общата ни надежда и като Църква, дори и да няма възможност да се отиде до Божи гроб и да се получи от там директно запален Благодатния огън, той ще бъде взет от ръцете на българския патриарх Неофит и ще бъде занесен по съответните епархии в страната ни“ –  каза Митрополит Серафим.

  „Моята молитва за всички е да даде Господ търпение, да помогне на всички да пренесем тези изпитания -  с твърдост до край, да вярваме, че Бог допуска това, за да получим някаква по-голяма полза. Дай, Боже Господ да ни даде разум да открием, да проумеем онова, което е полезно, и което можем да извлечем от тези скърби, в които се намираме сега! Разбира се, преди всичко се моля да бъде запазен животът и здравето на всички и излизайки от това изпитание да бъдем още по-отговорни едни към други, но и любовта помежду ни да се умножи. Да бъдем единни, единомислени, единодействени във всяко едно отношение, което е полезно“.

Интервюто на Лалка Радкова с митрополит Серафим можете да чуете в звуковия файл – > 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44

Иван Узунов: Борбата с дезинформацията става все по-трудна

Проектът “Млади разбивачи на градски митове” обедини усилията на  Сдружение “Безопасни детски площадки”,  “ВАМО” ЕООД – Благоевград и Асоциацията по дигитален активизъм с ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Васил Левски” и Национална хуманитарна гимназия  „Св. св. Кирил и Методий“ (Бивша Солунска) в..

публикувано на 10.07.24 в 10:06

Учител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Преподавателката по народно пеене към НЧ "Никола Вапцаров" в Банско Нели Михайлова спечели най-високата оценка в селекцията на участниците за тазгодишното издание на фестивала „Пирин Фолк“. Това е първото участие на изпълнител от Банско в конкурса за песен на македонска фолклорна основа в Сандански. Нели Михайлова ще се представи с автентична..

публикувано на 09.07.24 в 13:37

Труден, но много успешен сезон с пълни зали за Кукления театър в Благоевград

Започна дългоочакваният ремонт на Куклен театър - Благоевград. В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка.  Местата ще бъдат увеличени от 90 на 130. „Изминалият сезон за театъра беше труден, но много..

публикувано на 08.07.24 в 15:38

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори" изграждат в петричкото село Коларово

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори", предназначен предимно за игра на децата, ще бъде една от новите придобивки за жителите и гостите на петричкото селото Коларово. Съоръжението ще бъде изградено по проект, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Съоръжението ще допринесе и за по-добра визия на входа и изхода на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Щетите за България от липсата на депозитна система са огромни – и за хората, и за природата

Веки ден в нашата страна се изхвърлят два милиона пластмасови бутилки. „ И това не са просто купените и употребените, а това са изхвърлените не където трябва пластмасови бутилки “, уточни  в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева от екип „Нулеви отпадъци“ на сдружението „За Земята“. Неправителствената организация от години анализира..

публикувано на 08.07.24 в 10:18