Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари от Югозапада инициират дарителска кампания „Мед за имунитет“

 „Дарителската кампания „Мед за имунитет“ е насочена за подпомагане на възрастните хора в нужда, които не могат да си позволят бурканче мед в сегашния драматичен момент. А, знаем, че медът и пчелните продукти са много полезни и наистина увеличават имунитета и защитните сили на организма, особено през този сезон“ – съобщи за Радио Благоевград пчеларят Георги Дюлгеров от Сдружение „Пчела 2018“ – Благоевград.

Георги Дюлгеров

 Той уточни, че идеята за благотворителната инициатива е заимствана от македонския пчелар Гоце Дочински, който е организирал подобна кампания в района на град Берово, Северна Македония. Там са били събрани около 65 буркана мед и са раздадени на възрастни хора, които не могат да си купят мед и пчелни продукти в тези кризисни времена.

„Вече сме говорили с Дружество „Южна пчела“ – Петрич и с Общинска пчеларска организация – Перник, всеки събира в своя град мед от пчелари. Призоваваме всички пчелари, които, дори не са членове на пчеларски сдружения, да даряват мед, може малък буркан, може голям, може клеева тинктура или други пчелни продукти, който каквото може да дари“ – уточни Георги Дюлгеров.

Той съобщи още, че в момента се правят разговори с куриерските фирми, ако може да не се начисляват такси на хората, които пращат, чрез тях мед за тази дарителска кампания.

„Много важен е въпросът за разпределянето на меда и пчелните продукти за нуждаещите се хора. В процес на преговори сме с Червения кръст, с Православния център в Благоевград и със Социалния патронаж, защото не знаем, коя от тези организации има най-точна информация за броя на нуждаещите се хора. В Петрич вече са събрали около 45 буркана мед, тук в Благоевград също има интерес. Обаждат ни се хора то цялата страна, защото сме качили информация за дарителската кампания на страницата ни във Фейсбук- „Пчела 2018“ – Благоевград“ – коментира още Георги Дюлгеров.

Той уточни, че пчеларите, които искат да стигнат до пчелините, извън областните центрове, трябва да притежават документ за регистриран пчелин, който е достатъчен за преминаване пред КПП-тата.

На въпрос, защо продължава изчезването на пчелите от пчелините, пчеларят отговори, че най-вероятно това се дължи на заболяването вароатоза, което е основната причина за синдрома „празен кошер“. Много тежко е положението в Петрич и Сандански, където има голяма смъртност на пчелите тази зима.

Георги Дюлгеров припомни, че медът не е лекарство, той е храна, която може да ни помогне да се предпазим превантивно от грипа и вирусите. Но, трябва да се консумира ежедневно и да не се слага в топла напитка над 38 градуса, защото губи полезните си качества. Много полезна е и клеевата тинктура, която може да се консумира всеки ден, по 20 капки в чаша вода.

„Много полезна през тази сезон е и една напитка, която се приготвя по следния начин - в един килограм мед, се слага сокът на един килограм лимони и се прибавят 200 грама пчелен прашец. Всичко това се смесва и се консумира по една кафена чашка на ден, като естествен имуностимулатор“   допълни Георги Дюлгеров.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Дюлгеров:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24