Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Веселин Вучков: В личната съдба на рилския игумен Калистрат откриваме щрихи от съдбата на нашето Отечество

Проф. Веселин Вучков

Вече излязоха две части от проучването на проф. Веселин Вучков под заглавие „Рилският игумен КАЛИСТРАТ и неговата VIA DOLOROSA или как роденият в село Бобошево монах извървя своя честен път на болката“.

Аз насочвам внимание към конкретни забравени лица, които обаче са много интересни като житейски път, като професионална реализация. А освен това се опитвам да ги обвързвам със съдбата на България от началото на 20-ти век до към 1944-та година,  защото наистина става дума за хора, които са почти напълно забравени. А всъщност техният житейски път може да ни  даде много съществени уроци в днешно време“, сподели в интервю за Радио Благоевград проф. Вучков и разказа интересни факти от впечатляващия житейски път на Никола Васев Наков от село Бобошево, станал игумен на Рилския манастир през вододелната 1944 година.

С неговото име са свързани изграждането на тютюневия склад в град Дупница, учредяването  на кооперацията „Св. Иван Рилски“ в Рилската Света обител, на манастирска дъскорезна фабрика „Вели лак“, на първата в България химическа фабрика, с окрупняването на манастирските земи и гори,  още редица важни и интересни начинания.

Игумен Калистрат  открито се противопоставя на  изравянето на гроба на  цар Борис през пролетта на 1946 година,  организира  мащабни чествания по повод 1000-годишнината от основаването на Рилския манастир. Той е  задържан на 29-и юли 1948 година, осъден е на 10 години строг тъмничен затвор, да плати 350 000 лева и е лишен  от граждански права за срок от 15 години. През 1951 година е изпратен да излежи присъдата в Шуменския окръжен затвор, през 1952-ра е помилван, но е заточен в Бачковския манастир. Там през 1959-та умира на 67 годишна възраст

Трябва да разказваме по един увлекателен образователен начин на младите хора и да обозначим по някакъв начин присъствието на този интересен човек. Например дядо Евлоги, който сега е игумен на Рилския манастир, има идея на родната къща на архимандрит Калистрат в Бобошево да бъде поставена паметна плоча.“,  сподели проф. Вучков и призова слушатели от  района на София, Бояна и Княжево, които имат някаква информация за Радка Доскова, съпругата на Калистрат – да я споделят, за да бъде изследването още по-пълно.

Цялото интервю на Росинка Проданова с проф. Веселин Вучков можете да чуете в звуковия файл – > 


За проф. Веселин Вучков

Проф. Веселин Вучков е преподавател  по наказателнопроцесуално право в Югозападния университет в Благоевград, в Нов български университет  и в Академията на МВР. Бил е народен представител, зам.-министър и министър на вътрешните работи.


Вижте още

В град Гоце Делчев ще се реши проблемът с отпадъците

В града бе даден старт на изграждането на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Инсталацията ще реши проблемите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Планирано е изграждането и експлоатацията са различни..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Община Симитли открива нов център за възрастни хора

Община Симитли е с опит в предоставянето на социални услуги за възрастните хора с деменция. Скоро предстои да бъде открит нов център в село Железница, каза за Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в общината. „ През последните години община Симитли работи последователно в посока осигуряване подкрепа и грижа за..

публикувано на 05.06.20 в 16:24

Иво Тренчев – отново начело на “Септември“ /Симитли/

След четиригодишна пауза, Иво Тренчев отново стана старши треньор на „Септември“ /Симитли/. Досегашният наставник – младият Костадин Кацимерски ще бъде единият от помощниците му. Другият е Станислав Бачев, с когото Тренчев работи до месец ноември миналата година в „Пирин /Бл/. Кондиционен  треньор ще бъде Антон Иванов, който също познава..

публикувано на 05.06.20 в 15:31

Феномен на природата или дело на човек?!

Това е историята на намерените букви в откършен от буря клон на най-стария чинар в Гърмен. 600-годишният чинар в селото е една от атракциите в общината със своята величественост и история. През 2010 година, на първия конкурс „Дърво с корен“, той беше обявен за дърво на годината в България и се класира на второ място в международния конкурс..

публикувано на 05.06.20 в 14:22

ВМРО: 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не на славянската

ВМРО внесе предложение 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не на славянската. Депутатът от ВМРО/ОП Красимир Богданов коментира темата в ефира на Радио Благоевград. "Още в ранните месеци на тази година ние взехме решение да внесем тази поправка в Кодекса на труда .  Законопроектът за изменение на Кодекса..

публикувано на 05.06.20 в 11:35

За добрите каузи от Слокощица до Разлог

Много пъти сме ви разказвали за инициативите на членовете на Сдружението за Слокощица и доброволците, които се включват в реализирането на идеите им.  В основата на тяхната дейност стои разделното събиране и предаване на отпадъци. Със събраните средства облагородяват селото. Днес отново имаме повод да ви разкажем за тях. За празника на детето..

публикувано на 04.06.20 в 16:44

Как ще посрещнем Лято 2020

Традиционно в този период започваме да планираме част от годишния си отдих. Макар да преминахме през сериозна социална рестрикция и все още епидемичната обстановка да е неустойчива, мислите на по-голямата чат от нас вече са насочени към летните месеци и тяхното запълване с качествено съдържание. Психолозите са категорични, че е необходимо да дадем..

публикувано на 04.06.20 в 13:45