Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Веселин Вучков: В личната съдба на рилския игумен Калистрат откриваме щрихи от съдбата на нашето Отечество

Проф. Веселин Вучков

Вече излязоха две части от проучването на проф. Веселин Вучков под заглавие „Рилският игумен КАЛИСТРАТ и неговата VIA DOLOROSA или как роденият в село Бобошево монах извървя своя честен път на болката“.

Аз насочвам внимание към конкретни забравени лица, които обаче са много интересни като житейски път, като професионална реализация. А освен това се опитвам да ги обвързвам със съдбата на България от началото на 20-ти век до към 1944-та година,  защото наистина става дума за хора, които са почти напълно забравени. А всъщност техният житейски път може да ни  даде много съществени уроци в днешно време“, сподели в интервю за Радио Благоевград проф. Вучков и разказа интересни факти от впечатляващия житейски път на Никола Васев Наков от село Бобошево, станал игумен на Рилския манастир през вододелната 1944 година.

С неговото име са свързани изграждането на тютюневия склад в град Дупница, учредяването  на кооперацията „Св. Иван Рилски“ в Рилската Света обител, на манастирска дъскорезна фабрика „Вели лак“, на първата в България химическа фабрика, с окрупняването на манастирските земи и гори,  още редица важни и интересни начинания.

Игумен Калистрат  открито се противопоставя на  изравянето на гроба на  цар Борис през пролетта на 1946 година,  организира  мащабни чествания по повод 1000-годишнината от основаването на Рилския манастир. Той е  задържан на 29-и юли 1948 година, осъден е на 10 години строг тъмничен затвор, да плати 350 000 лева и е лишен  от граждански права за срок от 15 години. През 1951 година е изпратен да излежи присъдата в Шуменския окръжен затвор, през 1952-ра е помилван, но е заточен в Бачковския манастир. Там през 1959-та умира на 67 годишна възраст

Трябва да разказваме по един увлекателен образователен начин на младите хора и да обозначим по някакъв начин присъствието на този интересен човек. Например дядо Евлоги, който сега е игумен на Рилския манастир, има идея на родната къща на архимандрит Калистрат в Бобошево да бъде поставена паметна плоча.“,  сподели проф. Вучков и призова слушатели от  района на София, Бояна и Княжево, които имат някаква информация за Радка Доскова, съпругата на Калистрат – да я споделят, за да бъде изследването още по-пълно.

Цялото интервю на Росинка Проданова с проф. Веселин Вучков можете да чуете в звуковия файл – > 


За проф. Веселин Вучков

Проф. Веселин Вучков е преподавател  по наказателнопроцесуално право в Югозападния университет в Благоевград, в Нов български университет  и в Академията на МВР. Бил е народен представител, зам.-министър и министър на вътрешните работи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45