Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Геновева Димитрова: Гледайте филмите на Тарковски, четете книгата „Уловеното време”

  Да се говори за Андрей Тарковски, един от най-великите режисьори в историята на киното, винаги е изпитание – лесно и в същото време трудно, защото всичко за него сякаш вече е изречено и написано. Но остава личната пътека, която е и най-важната, към този неподражаем филмов мислител, белязал  живота и вкуса на поколения негови почитатели и последователи. Човекът, който видя ангел... според  издяланото на надгробния му паметник, тръгнал си от този свят едва на 54 години и успял да заснеме седем пълнометражни игрални филма.

  В три поредни недели зрителите на БНТ имаха възможността да видят  три от тях: „Носталгия”, „Огледало” и „Жертвоприношение, предоставени от фестивала „СинеЛибри”, а днес ще бъде излъчен и „Андрей Рубльов”.

  В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска с кинокритика Геновева Димитрова в предаването за изкуство и култура „Арт сезони” на Радио Благоевград, излъчен на 4 април, когато се навършиха 88 години от рождението на АндрейТарковски.

Геновева Димитрова

  „След като написах сценария, се съмнявах, че ще мога да реализирам моя замисъл. Но мислех, че ако се появи възможност, бъдещият филм в никакъв случай няма да е в духа на историческия или биографичния жанр. Интересуваше ме друго: изследване на характера на поетичното дарование на великия руски живописец. През Рубльов исках да изследвам психологията на творчеството, душевното състояние и гражданските чувства на художника, създал духовни ценности с непреходно значение.

  Този филм трябваше да разкаже как народният стремеж към братство в епохата на диви междуособици и татарско иго е родил гениалната Троица – т.е. идеала за братство, любовта и тихата святост. Това беше основното в идейно-художествената концепция на сценария.”

(За филма „Андрей Рубльов в книгата „Уловеното време”)

„Андрей Рубльов” (1966)


Вижте още

Изложба по случай 24 май е експонирана в общинския парламент в столицата на Черна Гора

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в залата на общинския парламент на столицата Подгорица , Посолството на Република България в  Черна гора организира  представяне то на изложбата  „ Книги, посоки, публики “  н а  Националната  библиотеката  "Св. Св. Кирил и Методий". Изложбата беше откри..

публикувано на 26.05.20 в 18:04
Адриана Стоименова

Адриана Стоименова: Над 220 хиляди лица са запазили своята заетост по Програмата 60 на 40

„99 хиляди лица са регистрираните безработни в Бюрата по труда в цялата страна към 19 май„ – съобщи за Радио Благоевград заместник – министърът в социалното министерство Адриана Стоименова, по време на посещението си в Благоевград миналата седмица. „Въпреки това, над 220 хиляди лица са запазили своята заетост по Програмата 60 на 40, като..

публикувано на 26.05.20 в 15:33
Цветелина Петрунова

Представяме ви Цветелина Петрунова – от студиото на Радио Благоевград до Берлинале

Млада, умна и одухотворена – Цветелина Петрунова – едно момиче от Благоевград, което по пътя на мечтите тръгва от младежкото предаване на Радио Благоевград "Тийн зона" и стига до първия ред на международния филмов фестивал Берлинале.  В интервю на Спаска Зашева за предаването "Неделя у дома" на Радио Благоевград, Цветелина споделя, че опитът, който..

публикувано на 26.05.20 в 14:33

Онлайн училищна панорама за децата на Благоевград

Онлайн училищна панорама ще проведе утре на фейсбук страницата си Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Това е осмо поред издание на инициативата, която е съвместна с Община Благоевград.  "През целия ден ще се предоставя актуална информация за възможностите за прием в първи клас, както и след седми и дванадесети клас...

публикувано на 26.05.20 в 13:12
Д-р Веселка Мончева

Новозаразените с covid-19 през последната седмица в област Благоевград са от гоцеделчевските села

„Към момента 143 лица са с положителни резултати за covid -19 в област Благоевград. Под домашна карантина са 103 лица, от тях 30 са излекувани. Хоспитализирани са 31, на интензивно лечение е 1, починалите са 8“ – това е обобщението, което направи в здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните..

публикувано на 26.05.20 в 11:29

На детска градина при стриктни противоепидемични мерки

Детските градини в община Благоевград от днес приемат своите възпитаници. Създадена е необходимата организация на дейностите съобразно конкретните мерки и в синхрон със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, установи репортерска проверка на Радио Благоевград. Детска градина „Детелини“ днес отвори широко вратите си за..

публикувано на 26.05.20 в 09:30

Отново на градина. Как да подготвим психически децата си?

Повечето детски градини и ясли в страната от утре (26 май) ще подновят работата си. Забавачките бяха затворени от 16 март заради епидемията от коронавирус и са сред последните обекти, които получават разрешение за работа от властите. Посещението е по желание и се препоръчва по възможност децата да останат вкъщи. Много родители, чийто отпуск..

публикувано на 25.05.20 в 17:30