Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да помогнем на хората в нужда от БЕТЕЛ!

Защитеното жилище в село Владимир

БЕТЕЛ е център с дългосрочна резидентна програма с безплатна рехабилитация за хора с различни зависимости, както и за бездомни хора. Грижата за тях и посрещането на ежедневните им нужди се осъществяват в една различна до тогава за тях среда – без дрога, алкохол и насилие, в атмосфера на домашен уют, приемане и подпомагане. Пребиваването е безплатно за всеки, който е мотивиран да постъпи и престоят е от 12 до 18 месеца. Издържат се сами чрез стопанска дейност, не получават доходи от никъде другаде. 

Но поради извънредното положение, наложено от разрастващата се COVID-19 епидемия, в защитените жилища на БЕТЕЛ не са получавали никакви приходи. Живеещите в тях  нямат  възможност да извършват обичайните дейности като почиствания, премествания, градинарство, ремонти, реставрация и продажба на мебели. И помощта на обществото е въпрос на оцеляване, защото в момента в програмата имат 15 резидента, както и персонал от доброволци, които не получават заплати, нямат и медицински осигуровки.

Нямат налични нито маски, нито дезинфекционни и почистващи препарати или пък лекарства. Същевременно трябва да покриват и разходи за храна, както и такива за комунални услуги. Всичко това, на фона на тази здравна и икономическа криза, е напълно непосилно за тях, хората там са оставени без препитание. 

За да оцелеят в този невероятно труден момент, резиденти и персонал се обръщат към обществото с молба за помощ. 

От 2004 година насам чрез социалната си рехабилитационна програма БЕТЕЛ са  помогнали на над 6 хиляди човека, сега и те имат нужда от подадена ръка, за да продължат с делата си! Как може да се помогне:

Може да се изпрати SMS на 17 777

Чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.

DMS BETEL

Може да се направи и дарение онлайн, и банков превод по сметка. Вижте как:

https://dmsbg.com/16743/dms-betel/?fbclid=IwAR1dQntNJ4sQr02PrapuGl5kYMZ_Pk_d-3sW2JY7-uficXhy7kLf9ZU0vMc

Можете да се свържете с БЕТЕЛ чрез Фейсбук страницата Betel Bulgaria
В звуковия файл можете да чуете интервюто на Силвия Домозетска с Диана Ремесал – директор на Социална дългосрочна рехабилитационна програма БЕТЕЛ – > 
Вижте още

В град Гоце Делчев ще се реши проблемът с отпадъците

В града бе даден старт на изграждането на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Инсталацията ще реши проблемите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Планирано е изграждането и експлоатацията са различни..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Община Симитли открива нов център за възрастни хора

Община Симитли е с опит в предоставянето на социални услуги за възрастните хора с деменция. Скоро предстои да бъде открит нов център в село Железница, каза за Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в общината. „ През последните години община Симитли работи последователно в посока осигуряване подкрепа и грижа за..

публикувано на 05.06.20 в 16:24

Иво Тренчев – отново начело на “Септември“ /Симитли/

След четиригодишна пауза, Иво Тренчев отново стана старши треньор на „Септември“ /Симитли/. Досегашният наставник – младият Костадин Кацимерски ще бъде единият от помощниците му. Другият е Станислав Бачев, с когото Тренчев работи до месец ноември миналата година в „Пирин /Бл/. Кондиционен  треньор ще бъде Антон Иванов, който също познава..

публикувано на 05.06.20 в 15:31

Феномен на природата или дело на човек?!

Това е историята на намерените букви в откършен от буря клон на най-стария чинар в Гърмен. 600-годишният чинар в селото е една от атракциите в общината със своята величественост и история. През 2010 година, на първия конкурс „Дърво с корен“, той беше обявен за дърво на годината в България и се класира на второ място в международния конкурс..

публикувано на 05.06.20 в 14:22

ВМРО: 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не на славянската

ВМРО внесе предложение 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не на славянската. Депутатът от ВМРО/ОП Красимир Богданов коментира темата в ефира на Радио Благоевград. "Още в ранните месеци на тази година ние взехме решение да внесем тази поправка в Кодекса на труда .  Законопроектът за изменение на Кодекса..

публикувано на 05.06.20 в 11:35

За добрите каузи от Слокощица до Разлог

Много пъти сме ви разказвали за инициативите на членовете на Сдружението за Слокощица и доброволците, които се включват в реализирането на идеите им.  В основата на тяхната дейност стои разделното събиране и предаване на отпадъци. Със събраните средства облагородяват селото. Днес отново имаме повод да ви разкажем за тях. За празника на детето..

публикувано на 04.06.20 в 16:44

Как ще посрещнем Лято 2020

Традиционно в този период започваме да планираме част от годишния си отдих. Макар да преминахме през сериозна социална рестрикция и все още епидемичната обстановка да е неустойчива, мислите на по-голямата чат от нас вече са насочени към летните месеци и тяхното запълване с качествено съдържание. Психолозите са категорични, че е необходимо да дадем..

публикувано на 04.06.20 в 13:45