Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Албена Симеонова: Големите вериги трябва да подадат ръка на родните производители

Албена Симеонова„Големите търговски вериги трябва да подадат ръка на родните производители. Това го настояваме повече от 10 години и сега е дошло времето да се случи“ –коментира за Радио Благоевград Албена Симеонова, председател на Асоциация „Биопродукти“, след проведената среща в Министерството на икономиката. На нея бяха изложени позициите на родните производители на плодове и зеленчуци, на месо и млечни продукти, на хляб и хлебни изделия, както и на биопродукти, във връзка с предложените мерки за подпомагане на родното производство в условия на криза. Една от мерките, потвърдена и от земеделския министър Десислава Танева, е търговските вериги да се задължат да отделят половината площ на обектите си за специално обособени и обозначени щандове само с българска продукция, произвеждана в региона на съответния магазин. Засега, представителите на големите търговски вериги, не са съвсем съгласни с тези предложения, затова предлагатда предоставят паркингите си за пазари с продукти на български фермери до края на извънредното положение.

„Това предложение е смехотворно и минава границите на приличието, защото показва, че тяхната арогантност край няма. Представете си, че колежка от Пазарджик, отива да продава в района на Пловдив, те са 30 магазина от едната верига и толкова от другата, значи, тя трябва да осигури 60 души, които да продават на този паркинг. Ние да не сме някакви прошляци“ – коментира още Албена Симеонова и допълни:

„Ние предлагаме около 50 % от щандовете в големите вериги да бъдат предоставени на българските производители, като има леки разминавания за отделните браншове, тъй като и сега част от тях предлагат голяма част от продуктите си в тези магазини – това са хлебопроизводителите, производителите на месо и млечни продукти и други. Проблемът е, че част от тези производителите влагат и вносни суровини в продуктите си. Когато говорим за плодове и зеленчуци, нещата бяха поставени ребром, защото този тип магазини предпочитат да купуват евтина чужда продукция, която продават с много голям марж, а се купува на нищожни цени. Знаете, каква е съдбата на малките квартални магазинчета, повечето затвориха, затова, големите вериги не са щастливи от нашето предложение. Но, се надявам самото министерство, правителството и ние, да успеем да вземем правилното решение, защото сега е моментът да продадем нашата продукция“.

Според Албена Симеонова, председател на Българска Асоциация „Биопродукти“, това е начинът да бъде подпомогнато родното производство или чрез регулация от страна на правителството, под формата на Постановление, което да важи до края на кризата или до края на годината, но идеята е да стане Закон.

По отношение на притеснението на представителите на търговските вериги, че ще се вдигнат цените, ако се продават повече български продукти, г-жа Симеонова, обясни, че веригите изкупуват на много по-ниски цени българските продукти, а след това ги продават с много голяма надценка.

Албена Симеонова призова да купуваме повече родна продукция, особено биопродукти, защото са качествени, здравословни и подпомагат родното производство.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Албена Симеонова:


Вижте още

В град Гоце Делчев ще се реши проблемът с отпадъците

В града бе даден старт на изграждането на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Инсталацията ще реши проблемите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Планирано е изграждането и експлоатацията са различни..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Община Симитли открива нов център за възрастни хора

Община Симитли е с опит в предоставянето на социални услуги за възрастните хора с деменция. Скоро предстои да бъде открит нов център в село Железница, каза за Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в общината. „ През последните години община Симитли работи последователно в посока осигуряване подкрепа и грижа за..

публикувано на 05.06.20 в 16:24

Иво Тренчев – отново начело на “Септември“ /Симитли/

След четиригодишна пауза, Иво Тренчев отново стана старши треньор на „Септември“ /Симитли/. Досегашният наставник – младият Костадин Кацимерски ще бъде единият от помощниците му. Другият е Станислав Бачев, с когото Тренчев работи до месец ноември миналата година в „Пирин /Бл/. Кондиционен  треньор ще бъде Антон Иванов, който също познава..

публикувано на 05.06.20 в 15:31

Феномен на природата или дело на човек?!

Това е историята на намерените букви в откършен от буря клон на най-стария чинар в Гърмен. 600-годишният чинар в селото е една от атракциите в общината със своята величественост и история. През 2010 година, на първия конкурс „Дърво с корен“, той беше обявен за дърво на годината в България и се класира на второ място в международния конкурс..

публикувано на 05.06.20 в 14:22

ВМРО: 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не на славянската

ВМРО внесе предложение 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не на славянската. Депутатът от ВМРО/ОП Красимир Богданов коментира темата в ефира на Радио Благоевград. "Още в ранните месеци на тази година ние взехме решение да внесем тази поправка в Кодекса на труда .  Законопроектът за изменение на Кодекса..

публикувано на 05.06.20 в 11:35

За добрите каузи от Слокощица до Разлог

Много пъти сме ви разказвали за инициативите на членовете на Сдружението за Слокощица и доброволците, които се включват в реализирането на идеите им.  В основата на тяхната дейност стои разделното събиране и предаване на отпадъци. Със събраните средства облагородяват селото. Днес отново имаме повод да ви разкажем за тях. За празника на детето..

публикувано на 04.06.20 в 16:44

Как ще посрещнем Лято 2020

Традиционно в този период започваме да планираме част от годишния си отдих. Макар да преминахме през сериозна социална рестрикция и все още епидемичната обстановка да е неустойчива, мислите на по-голямата чат от нас вече са насочени към летните месеци и тяхното запълване с качествено съдържание. Психолозите са категорични, че е необходимо да дадем..

публикувано на 04.06.20 в 13:45