Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Симеонова: Големите вериги трябва да подадат ръка на родните производители

Албена Симеонова„Големите търговски вериги трябва да подадат ръка на родните производители. Това го настояваме повече от 10 години и сега е дошло времето да се случи“ –коментира за Радио Благоевград Албена Симеонова, председател на Асоциация „Биопродукти“, след проведената среща в Министерството на икономиката. На нея бяха изложени позициите на родните производители на плодове и зеленчуци, на месо и млечни продукти, на хляб и хлебни изделия, както и на биопродукти, във връзка с предложените мерки за подпомагане на родното производство в условия на криза. Една от мерките, потвърдена и от земеделския министър Десислава Танева, е търговските вериги да се задължат да отделят половината площ на обектите си за специално обособени и обозначени щандове само с българска продукция, произвеждана в региона на съответния магазин. Засега, представителите на големите търговски вериги, не са съвсем съгласни с тези предложения, затова предлагатда предоставят паркингите си за пазари с продукти на български фермери до края на извънредното положение.

„Това предложение е смехотворно и минава границите на приличието, защото показва, че тяхната арогантност край няма. Представете си, че колежка от Пазарджик, отива да продава в района на Пловдив, те са 30 магазина от едната верига и толкова от другата, значи, тя трябва да осигури 60 души, които да продават на този паркинг. Ние да не сме някакви прошляци“ – коментира още Албена Симеонова и допълни:

„Ние предлагаме около 50 % от щандовете в големите вериги да бъдат предоставени на българските производители, като има леки разминавания за отделните браншове, тъй като и сега част от тях предлагат голяма част от продуктите си в тези магазини – това са хлебопроизводителите, производителите на месо и млечни продукти и други. Проблемът е, че част от тези производителите влагат и вносни суровини в продуктите си. Когато говорим за плодове и зеленчуци, нещата бяха поставени ребром, защото този тип магазини предпочитат да купуват евтина чужда продукция, която продават с много голям марж, а се купува на нищожни цени. Знаете, каква е съдбата на малките квартални магазинчета, повечето затвориха, затова, големите вериги не са щастливи от нашето предложение. Но, се надявам самото министерство, правителството и ние, да успеем да вземем правилното решение, защото сега е моментът да продадем нашата продукция“.

Според Албена Симеонова, председател на Българска Асоциация „Биопродукти“, това е начинът да бъде подпомогнато родното производство или чрез регулация от страна на правителството, под формата на Постановление, което да важи до края на кризата или до края на годината, но идеята е да стане Закон.

По отношение на притеснението на представителите на търговските вериги, че ще се вдигнат цените, ако се продават повече български продукти, г-жа Симеонова, обясни, че веригите изкупуват на много по-ниски цени българските продукти, а след това ги продават с много голяма надценка.

Албена Симеонова призова да купуваме повече родна продукция, особено биопродукти, защото са качествени, здравословни и подпомагат родното производство.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Албена Симеонова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

След последната сесия на ЕП: време за равносметка

През седмицата се проведе последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Какво успя да свърши и за какво не стигна време? Какви ще бъдат предизвикателствата, на които следващият състав на ЕП ще трябва да отговори. В предаването “Събития и личности” разговаряхме с трима български евродепутати. За енергетиката, индустрията и..

публикувано на 26.04.24 в 11:25

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25